Bipollen for the people

dec 29, 2009

Jag gillar att testa olika saker i livet och nu har turen kommit till bipollen! En matsked blev det första veckan och nu är jag uppe i fyra om dagen….Det är så jag gör med de så kallade superfoodsen, jag siktar in mig på ett och kör det stenhårt ett tag för att se vad det ger för effekter. För mig passar det bättre än att blanda lite hit och dit.
Bipollen
Det finns en hel del info där ute på internet om bipollen och vad det kan göra för dig. Och jag har provat sorter från olika leverantörer. Det jag har nu kommer från Spanien, i Sverige kan bipollen endast skördas under maj månad. Jag har tidigare köpt bipollen från USA som är lite mer mjukt och blandar sig lättare med smoothies eller vatten, och smakar inte så starkt. Det här påminner mer om små hårda korn.  En kvinna jag träffade på Farmers Market i Santa Barbara gav sin hund bipollen för dess ”California rashes” och hon själv tog det mot sin pollenallergi. Pollen mot pollen – som ett serum;).
Du kan lätt köpa bipollen från trevliga Rolfseruds Biprodukter, http://www.biprodukter.nu/. De skriver om bipollen på sin hemsida att det kan:
Bipollen påstås kunna förebygga/lindra/och:

  • Prostata-, klimakterie- & leverbesvär
  • Blodrensande, ökar blodkropparna och leverns omsättning
  • Minnessvikt och koncentrationssvårigheter
  • Hemorrojder, ödem och infektioner
  • Antibakteriell verkan mot bl a streptokocker och salmonella
  • Stimulerar syreupptagningen och hemoglobinproduktionen
  • Sänker kolesterolnivån
  • Innehåller 96 aktiva näringsämnen:
    22 aminosyror
    27 mineralsalter
    16 vitaminer
    Spårämnen, fettsyror, hormoner och enzymer
  • innehåller fyra gånger så mycket E-vitamin som en genomsnittlig nöt och  100g innehåller lika mycket protein som 1,5 kg nötkött eller 7 ägg

Bipollen korn
Så vad har jag känt i min kropp?
När jag andas in känns det som jag har otroligt stora näsborrar som öppnar upp sig och suger in nytt färskt syre som en dammsugare. Jag känner hur syret sprider sig till varje cell.Och det är ju den primära näring våra celler behöver:)! Nackdelen är att jag inte gillar smaken av det bipollen och enda sättet att för mig att få i mig det är att ljumma lite havremjölk, röra ut det där i och svepa det, vilket är lite tokigt eftersom jag inte annars dricker havremjölk.(obs det finns även i kapslar). Direkt efter äter jag de två fikonen som min homeopat har sagt till mig att göra. Nackdel, fast som även kan ses som en fördel; är att jag blir så mätt- mina celler får all näring de behöver. Trots att det kurrar i magen, kan jag inte äta för jag känner mig ändå på något underligt sätt helt och fullt mätt.
På något sätt surrar det även i kroppen och jag känner att jag vill flyga, att jag blir en del av ekossystemet, att jag får ta del av något som beskrivs som en blomsteräng.
Även Saga får bipollen när hon själv vill, ibland ratar hon det och ibland vill hon äta en hel matsked. Så hennes känsla vad som är bra för henne får avgöra när hon väljer att äta det och inte. Dock blir hon erbjuden det varje dag när jag ändå tar min dagliga dos.
Bipollen har börjat användas mer och mer av elit – och extrem idrottare samt att NASAs astronauter har haft med sig bipollen under sina rymdfärder.
Hur samlas bipollen in? När biet suger nektar från blomman fastnar pollen på deras bakben. När de sedan flyger in i bikupan lossnar pollenkornen på en slags matta som samlar ihop allt bipollen. Coolt eller hur?
Allt för idag, nu väntar lunchen, fyra matskedar bipollen och två fikon;)

Inget bi men en humla:)

Inget bi men en humla;)


Buzz with the bees
erica
Long Live Life

Workshop med Cacao 🤎

Workshop med Cacao 🤎

Magic Cacao Workshop 8/2 2024 in Göteborg ✨this workshop will be in swedish ☺️. En workshop hur du gör dina egna raw chokladpraliner med intentioner och örter 🤎Det är lite komplicerat att i text fånga vad du lär dig och tar med dig från denna workshop, det jag vet är...

Kombucha workshop 18 januari

Kombucha workshop 18 januari

Den 18 januari 18.30-20 har jag en kväll på Regnbågens Böcker och Smycken, där jag arbetar som butiksansvarig där jag lär dig ALLT om hur du brygger kombucha och kefir! Fermenterade drycker som ökar ditt näringsupptag, din glädjehormoner och så mycket mer! Du kommer...

7 Kommentarer

  1. Lena

    Använder du färska eller torkade fikon?

    Svara
    • Erica

      Hej Lena!
      Det är torkade eftersom tillgången på färska är begränsade!
      Erica

      Svara
  2. Mikkan

    De bästa torkade jag vet är de små svarta, jag har letat länge efter en favorit och nu hittat dem. Små och hur fina som helst! Köper mina här: www.ravarubutiken.se
    Bipollen är ett superintressant superfood tycker jag, funkar att mortla ned i dressing tillsammans med honung, det förklär smaken bättre!

    Svara
    • Erica

      Bra att du hittat några som du gillar, kanske ska försöka med dem nästa gång;)

      Svara
  3. John

    Jag brukar blanda ner allt nyttigt i min stora morgonsmoothie, t.ex. bipollen och spirulina. På så sätt döljs smaken av sånt jag eventuellt tycker mindre om i all den andra goda smaken!

    Svara
  4. erica

    Mer krafter på morgonen!!
    Bipollen och spirulina är toppen bara du är okej med smaken;)!
    Kika gärna på inlägget om spirulina- http://rawfoodbyerica.se/2010/08/16/spirulina-rawfood-mellanmal/
    kram
    Erica

    Svara
  5. Bernadette

    Tack för en rolig beskrivning av effekterna, fick mig att skrattade 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »