Raw food recept på ”fruktkorvar”

Fruktkorvar från 1978

Första dagen på råkostfestivalen här i Järna, närmare bestämt Ytterjärna och Solviksskolan. Klockan börjar närma sig halv elva och jag fastnade i köket och väntade på att Sagas råris skulle koka klart (vilken tid det tar att ”laga” mat, sitta och passa på mat… är ju mer van att bara slänga ihop något eller köra något länge, länge i torkugnen).

Vi välsignades med uppehåll idag. Väderprognosen har visat ösregn hela veckan, så jag tackar vädergudarna, för min egen skull och för de tappra som tältar. Själv bonar jag i Ormen Långe vid Kulturhuset i närheten av Vidakliniken och Nibble. Jag är enormt fascinerad av byggnaderna på området, inredningen och den lugna, omhändertagande atmosfären. Kort kommer:)!

Själva festivalen är vid Solviksskolan, som påminner om husen i Mumindalen och vilken miljö att lära sig om livet för barnen. Så genomsyrat av eftertanke, kreativitet och kopplingen till vår jord. Vackert, vackert!

Pierre Durani och Pontus Kristensson, eldsjälarna bakom festivalen, hälsade oss alla välkomna vid tretiden och efter det var det direkt in på en playshop. Jag skulle haft en 45 minuters lång variant men gjorde en 1 h 45 min lång istället… Jag bara älskar raw food, visa, dela och prata!

Efter god middag promenerade jag åter till vårt rum, hörde veteaxen prassla i vinden och doften av solvarm säd – värmde min själ. Så vackert hon talar, Moder Jord…

Jo, nu när jag satt här i det delade köket hittade jag en vegetarisk kokbok från 1978. jag som läser kokböcker som kvällslektyr, borrade ner näsan i den här med. och hittade en recept på ”fruktkorvar”!

1978:as Fruktkorvar

4 dl dadlar

4 dl fikon

4 dl torkade bananer

4 dl russin

2 liter vatten

8 dl nötkärnor

kokosflingor

Lägg frukten i blöt över natten. Ta upp den, låt den rinna av i durkslag. Mal nötkärnorna i matberedaren. Tillsätt torkad frukt och kör igen. Rulla till en ”korv” och rulla den i kokosflingor. Lägg fruktrullen i folie och snurra ändarna som på en korv. Kan frysas.

Fruktpinnar

2 pkt dadlar (jag vet inte hur mycket det kan vara…)

5 katrinplommon

1 pkt russin

rivet skalet från en apelsin

rivet skalet från en citron

200 gram blandade nötter

Lägg frukten i blöt över natten. Ta upp frukten på morgonen och låt den rinna av i en sil. Kör nötterna i matberedaren, lägg i en skål. Lägg i den torkade frukten och citrusskalen och knåda till en deg. Lägg små klickar i cellofanpapper. Man kan sticka en pinne i klickarna om man så vill

recept från Ingrid Sténs bok ”ät vegetariskt” från 1978.

Godbitar från en gammal godbit!

Raw à la seventies!

Erica

Long Live Life!

LOADING..