Wellness Måndag på Stena Line

Igår var det tredje gången för mig att gästa Stena Danica tur och retur till Fredrikshamn och visa, prata och ge smakprov på raw food.

Tidigare har jag varit på Gastro dagarna men denna gång blev det på en Wellness måndag. Vad är inte mer passande att börja veckan med lite wellness;)?!

Som jag skrivit om tidigare är det lite flashback att stå där på ”scenen”, där man i sina tonår, drack andra färgglada drinkar och svängde sina lurviga. Nu svänger jag med mixern och gör lila grönkålssmoothie istället. Som alltid, är allt under förändring och så även jag:)!.

Jag uppmuntrade att göra små steg i hälsans tecken och gav tre sätt att börja med raw food, som du kanske också kan bli inspirerad utav.

1) Byta ut alla sötsaker och desserter mot raw varianter. När vi gör detta blir det en stor hälsovinst för kroppen, då du undviker mjölkprodukter, vitt socker, ägg och gluten. Se Raw Delight för inspiration vidare.

2) Köra 1,3, 7 eller 21 dagar med raw food för att få in en livsstilsförändring som gör att du blir piggare, tappar i vikt om du behöver och kanske blir lite gladare på kuppen. Se Raw food – ett lättare liv på tre veckor för att bli mer inspirerad.

3) Börja med en grön smoothie om dagen. Just detta gör mirakler. Prova och se! Se vidare The Green Smoothie Miracle.

 

Böcker hittar du via adlibris.

På båtfärden gjorde jag mumsiga saker, de flesta recepten var liknande de som jag gjorde på Allt för hälsa mässan men ett nytt recept blev det eftersom jag glömt kakaosmöret hemma. Det blev en ljuvligt julig ischoklad.

Och nu, som vanligt med mig, höftade jag.

Ljuvlig Julig ischoklad

Tips för extra julig känsla blanda ned rivet apelsinskal samt kryddnejlika.

Cirka 2 dl kokosolja, flytande

1 tsk kanel

3 msk raw kakao, eller mer om du vill ha mörkare choklad

1/2 dl hampafrön

1 dl mullbär

en nypa salt

1 dl cashewnötter, grovhackade

Blanda alla ingredienser utom kokosoljan i en skål. Gör kokosolja flytande i ett ljummet vattenbad. Rör ned kokosoljan. Bred ut på ett smörpapper och låt stelna i kyl eller frys. Bryt till bitar. Obs! Behöver förvaras i ett kylskåp och ta fram en bit när du blir sugen.

Proteinbars

2 dl hampapulver
20 dadlar
1 dl sesamfrön
2 dl solroskärnor
2 msk vatten
1 msk acaipulver
2 msk macapulver

4 msk raw cacao nibs
en nypa salt
1/2 dl blåbär, tinade

Kör ingredienserna i matberedaren. Ta ett bakplåtspapper. Lägg ut en 5 centimeter och cirka  1 centimeter hög remsa med smet på pappret. Vik över pappret och forma till bars. Förvara i kylen i en vecka. I frysen håller de i en månad.

Raw delight med incabär och cashewnötter

2 ½ dl kakaosmör, i bitar
3 dl cashewnötter
2 dl hampafrön, skalade
6 msk incabär
3 msk kakaopulver
3 msk yaconsirap
2 tsk ekologiskt vaniljpulver

en nypa salt

Smält kakaosmör i ett vattenbad. Grovhacka valnötterna i en matberedare eller med en kniv. Blanda valnötter, hampafrön, gojibär, kakaopulver, salt och vaniljpulver väl i en skål. Häll det rinnande kakaosmöret över blandningen. Tillsätt honung eller agavesirap Rör runt till allt blandat sig väl. Bred ut i en form med en höjd på cirka tre centimeter. Låt stelna i kylskåpet i tre timmar. Skär i kuber och njut!

Kolafudge

500 gram valnötter
10 dadlar eller 7 medjool dadlar
1/2 – 3/4 dl lucuma dl
1/2 dl kokosolja, flytande
en nypa salt

Kör valnötterna i matberedaren finhackade. Häll i salt, lucumapulver och kör igen. Tillsätt dadlar och kokosolja och kör igen. Smaka av om du vill ha mer lucumapulver. Lägg gärna i en form, gör smeten gärna 3 cm hög och skär ut fyrkanter. Ställ in i kylen i 1-2 timmar.

Carobmousse

4 avokado
2 dl dadlar
1 dl carobpulver
1 dl vatten
1 tsk vaniljpulver
3 msk honung

Kör dadlar och vatten till en röra. Tillsätt avokado och resterande ingredienser och kör tills allt blandat sig till en krämig mousse. Se om du behöver tillsätta lite mer vatten.

Lila grönkålssmoothie, 4 stora glas

2 stora nävar grönkål
2 stora nävar spenat
2 dl blåbär
2 bananer
1 dl jordgubbar
Cirka 5-7 dl vatten

Mixa grönkål och spenat med 5 dl vatten i mixern. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills det blir en krämig smoothie. Tillsätt eventuellt mer vatten.

Morgongröt, 1 person

2 äpplen
2- 3 selleristjälkar
1/2 msk acaipulver
3 msk vatten

Mixa i mixern till en mjuk grötliknande konsistens.

 

 

Här tipsar jag vidare om en annan blogg som jag verkligen skulle vilja ta mig tid att läsa varje dag – allt om att leva grönare – Living Green – just nu skrev de om att raw food är här för att stanna. Yes it is! läs mer här

 

Go raw – your way

Erica

 

 

 1. Vilka goda godisrecept! Perfekt för mig just nu. Har helt halkat in på ”fel” väg och äter helt plötsligt både socker och mjöl…. Skall fixa till det nu och tänker att jag skall göra några av dina godisrecept. Det borde väl funka att göra godisarna i sådana där pralinformar i silikon? Eller vad tror du?
  Hälsningar
  Maria B

  1. Hej Maria!

   Det är lätt hänt att gamla vanor blir nya vanor – så hoppas du fick igång på den banan som du vill vara på.
   Silikonformar går utmärkt!

   Kram
   Erica

 2. Hej Erica!
  Så tråkigt att jag inte jobbade sista gången du var hos oss. Jag har blivit så inspirerad av dig varje gång och har fått in en hel del ”raw” i mitt liv. Nu kan jag äta frukost och njuta av det som jag aldrig gjort förr. Det blir mycket drinkar och självklart med grönkål i dessa vintertider. Hoppas våra vägar möts igen.
  Hälsningar Kristina Gästvärd Stena Danica

  1. Hej Kristina!
   Ja, det var lite synd att jag inte var på din vecka. Sände dock en hälsning till dig som jag hoppades kom fram! Härligt att du gillar grönt och även frukostar!
   Vi ses alla gånger framöver:)
   Kram
   Erica

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..