Hälsocheck, och lite om candida

jun 5, 2013

20130417-140248.jpg
 
Tidig onsdag morgon..
Jag ställde klockan på fem men vaknade tio minuter innan den skulle ringa. Snart är det manusinlämning för den Tyska detox boken och jag försöker att ta tidiga kvällar i säng och tidiga morgnar upp för att ha hjärnan i god form. Det är lätt att bli sittandes på kvällarna med datorn och timmarna seglar iväg och morgonen efter blir seg och inte lika fin som den skulle kunnat bli. Så jag försöker att göra tvärtom – intressant nog så tvingar min kropp att göra detta efter att i flera år tragglat in denna vana för mig efter Sagas första tre år när sömnen inte alls blev något rutinmässigt.
Jag ska egentligt skriva på boken men ville dela en sak här på bloggen.
I måndags kom Johanna Angner Bjurström hem till oss från Sporteopathy, för en hälsocheck på hela familjen. Vi gör såna checker någon/några gånger per år precis som vi besiktigar bilen för att veta att allt är bra med oss, och om det finns områden som vi kan förbättra.
Johanna använder olika analyser och tekniker för att se vilka brister som vi kan ha, och sen sätta in rätt kosttillskott. Men även få en skjuts på vägen hur vi kan tänka och leva bättre till vår större potential.
Som jag har trott har min candida växt till sig. Candida är svamp som kan få en överväxt i kroppen och ge många olika symptom, som tröttehet, bindande av vätska i kroppen, depression, uppblåstmage etc. Jag har otroligt lätt att få en överväxt av candida i kroppen och har haft sedan jag var liten, då jag hade typ alla symptom man kan få av candida men det var ingen läkare som hjälpte mig med den biten. De gav mig bara mer penicillin, som orsakade att jag fick än mer candida…. När man har en candida överväxt är det att svälta ut den som gäller. Jag har gjort detta vid flera tillfällen på olika sätt men det som fungerat allra bäst var att göra Gabriel Cousens anticandida diet ( googla Gabriel Cousens 1.o så kan du ladda ned en pdf hur han rekommenderar att äta) i kombination av Donna Gates, Body Ecologly Diet ( hon är mästarinna på ämnet kika på hennes sida här. )
Efter fyra veckor på Gabriels 1.5 kost för snart tre år sedan, var jag nere vid min toppvikt, var oerhört lugn inombords, klar i knoppen och kände mig väldigt lycklig. Sen kom hösten och jag tappade kosten och körde light varianter utav den. Men för att lyckas ha candidan bort behöver man vara noggrann och konsekvent, iallafall i mitt fall.
Eftersom jag misstänkt länge att jag haft lite för mycket candida i kroppen men av olika anledningar inte spjutspetsat min kost för att svälta ut den så började jag med det för cirka 10 dagar sedan. Resultatet kommer fort eftersom kroppen känner igen sig och att min bas i min kost är väldigt lik Gabriels 1.5 men som sagt så behövs det en riktigt ansträning.
Det var lite annat Johanna också såg som jag kommer att återkomma till när jag fått mina svar och åtgärdsprogram.
Jag delar med mig utav resultaten här på bloggen när de kommer för att ta bort en del illusioner som människor kan ha om mig och andra som äter raw food ” men du kan väl inte blir sjuk, men du behöver väl inga kosttillskott, men hur kan du ha brister…bla bla bla”. Ibland blir jag så himla ledsen över andras föreställningar av mig och andra som äter raw food. Varje människa är unik och har en egen alldeles unik konstitution, som vi ska vara stolta över och arbeta ifrån istället för att klanka ned och ifrågasätta varandra ska vi höja detta för varandra. jag övar mig varje dag på att inte ta något personligt, det är en stor övning och ibland grymt stor prövning, när jag har valt en annan slags kost och har skrivit/ skriver böcker om den. Jag väljer en bästa vägen för mig och det är så många andra med mig som har hittat en bättre hälsa och liv med raw food, inte till 100 % kanske men till stor del. En äldre dam i övre sjuttioårsåldern, som kom fram till mig vid min senaste föreläsning, plirade med sin blåaste ögon och berättade sin och hennes mans historia. Det ger mig sån glädje att tårar kommer till ögonen. Hur hon och hennes man har lyckats göra hans benmärgscancer sovande med nästintill 100 % raw food och han har levt i nio år efter läkarnas besked att endast ha ett år kvar att leva. Det ger mig sån glädje inombords.
Om jag inte hade funnit raw food, eller raw food hade funnit mig rättare sagt, hade min hälsa varit på en helt annan nivå, lägre och med massor av besvär. För så mycket som jag har sett, märkt och känt när jag ser tillbaka på min tid innan raw food som jag inte längre har; mensvärk, svår candida, lugnare mage, från att nästan alltid varit lite rund har kroppen hittat sin vikt, förmågan att drömma, gladare tjej, nedsatt kronisk värk, minskade nervsmärtor, ökad ork, mindre sjuk, såna smågrejer men som blir mycket ihop. Jag har en ny dröm att skriva just en bok om candida; som är enkel att ta till sig, goda recept – ja, helt enkelt dela med mig hur mitt sätt att äta raw food har utvecklat sig genom åren.
Jag kommer att återkomma till candida mer här på bloggen, för det är något som många kvinnor i västvärlden faktiskt har men vet inte om. Och just candidan kan faktiskt få ett övertag i ditt liv; jag kommer ihåg att Storm ( min kusins man som levt 40 år på raw food) kallade den ”the candida demon”.
Men enough med demoner utan jag önskar dig en solig onsdag!
För mig en stunds skrivande på manuset och sen iväg för att ta det sista bilderna hos lovely Anna Hult till boken. Det är helt fantastico kul att ha såna här dagar hos Anna, invadera hennes kök med ingredienser, maskiner och rekvisita och sen går vi bananas tillsammans och skapar bilder.
Det är en stor insättning på glädje kontot:)
Today Be Creative
Erica
 

Workshop med Cacao 🤎

Workshop med Cacao 🤎

Magic Cacao Workshop 8/2 2024 in Göteborg ✨this workshop will be in swedish ☺️. En workshop hur du gör dina egna raw chokladpraliner med intentioner och örter 🤎Det är lite komplicerat att i text fånga vad du lär dig och tar med dig från denna workshop, det jag vet är...

Kombucha workshop 18 januari

Kombucha workshop 18 januari

Den 18 januari 18.30-20 har jag en kväll på Regnbågens Böcker och Smycken, där jag arbetar som butiksansvarig där jag lär dig ALLT om hur du brygger kombucha och kefir! Fermenterade drycker som ökar ditt näringsupptag, din glädjehormoner och så mycket mer! Du kommer...

16 Kommentarer

  1. Sandra Olofsson

    Du är bäst Erica!!! Kan knappt vänta på din candidabok, du har verkligen förmågan att nå människor med både dina böcker och bloggen för att dom är så lättsamma. Man känner att det står en människa bakom allt du gör och förmedlar, inte någon pekpinne, vilket är bästa sättet att inspirera! Igen – du är bäst! 🙂

    Svara
  2. Christine Myrbäck

    Hej Erica! Angående candida läs bif sida. Jag har precis börjat testa och det verkar jätteintressant tycker jag.. http://www.healinglife.se/zervital.html.
    Tack för din inspiration! Du är fantastisk! ????

    Svara
    • Erica

      Tack fina du!
      Vi inspirerar varandra:) Ska läsa din länk!
      Kramar
      Erica

      Svara
  3. Leia

    Fint skrivet Erica.
    Jag sitter här med min uppblåsta mage, trots att jag bara ätit min gröna vegan måltid, med få ingredienser. Jag har mått som bäst efter en detox period när jag sedan efteråt har fortsatt med raw food. Sen så fort jag tappar det lite väl för mycket, är det som om den uppblåsta magen är tillbaka igen.
    Det är bara att ta nya tag och det behövs en sådan bok, lättläst som tilltalar alla, för det är oerhört många som går omkring med uppblåst mage!
    Lycka till med boken!
    Kram

    Svara
    • Erica

      Hej Leia!
      Tack för att du delar, du med. Den där uppblåsta magen kan bero på candida eller också att kombinationerna av måltiden inte varit de bästa för din matsmältning. Men att vara uppmärksam och lära oss hur vi fungerar är så viktigt och just candida är en ”mörkad bov” till olika ohälsotillstånd.
      Tack för påhejjandet! Det kliar lite i fingrarna och börja skriva:)
      Kramar
      Erica

      Svara
  4. Maria

    Tack för att du delar med dig! Detta är jätteintressant.
    Måste läsa mer om detta!
    =)

    Svara
  5. Eta Karlsson

    Ja, tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och ditt liv. Ska kolla upp det du tipsar om! kram Eta

    Svara
  6. NillaK

    Hej, intressant det där med candida. Jag har fått mycket bättre hälsa sen jag gick över till 75% rawfood på annandag jul 2012.
    Kom på häromveckan att jag inte använder deodorant längre. Fast man blir svettig på jobbet och hemma i trädgården, så finns det ingen svettlukt, märkligt. Förmodligen så är jag mycket mer basisk i kroppen och då blir det inga odörer. 🙂
    Har nu krympt 12 kg och alla frågar VAD HAR DU GJORT? Du ser annorlunda ut. Jag berättar stolt om min ”nya kost” och alla är förvånade hur jag kan stå emot kakor, bröd, godis och mjölkprodukter. Inga problem, jag är inte intresserad. Jag äter så mycket gott och hämtar recept från din bok och mycket från youtube, Jennifer Cornbleet är en favorit. Lättlagat och inspirerande. Synd att det finns så lite på svenska om rawfood på youtube. Man blir sugen när de lagar mat, och man ser ju hur de strålar av friskhet. /Nilla.

    Svara
    • Erica

      Hej Nilla!
      Vad fint att du delar dina erfarenhetet av raw food! Och visst är det häftigt hur man inte längre behöver dölja hur man luktar, eftersom man luktar mestadels gott med raw food i kroppen.
      Lycka till!
      Kram
      Erica

      Svara
  7. Carina

    Hej.
    Är det bara kvinnor som kan få candida?

    Svara
    • Erica

      Hej!
      Både kvinnor och män kan få candida.
      Kram
      Erica

      Svara
  8. Susanne von Reis

    Kommer att köpa din ”candidabok” så fort den kommer ut:-)
    Har själv haft besvär i massor av år, men lyckas aldrig riktigt bli av med den.
    Vill så gärna äta mer raw food, men har tyckt att det varit svårt, eftersom det blir inte lika gott när man måste utesluta frukt.
    Så ser fram emot goda anticandidarecept:-)

    Svara
  9. Malin Danielsson

    Jag tycker verkligen du ska skriva en bok om candida! Det hade hjälp mig jätte mycket i min kamp mot candida genom raw food. Jag äter raw food men blir bara sämre av allt fett.

    Svara
  10. Hanna

    Jag ska börja med en candida-diet 1 jan. Håller på att ta reda på så mycket som möjligt så jag kan förbereda mig. Laddade ner den pdf:en du skrev om och ska testa äta en del av dom livsmedel han nämner. Har också läst att grapefruktkärnextrakt ska vara bra som svampdödande medan man äter candida-dieten. Har du testet det?

    Svara
    • Erica

      Det är bra att strama upp kosten då och då, och se om man mår bättre. Pdf:en är ett bra stöd till en början. Grapefruktkärne extrakt har vi mestadels då vi reser eftersom det är så pass starkt och kan ta lite ”död” på även de bra bakterierna i magen.
      Lycka till!
      Kram
      Erica

      Svara
  11. Hanna

    Då ska jag tänka på att inte äta grapefruktkärnextrakt i onödan :).
    Jag har gradvis förbättrat min kost sen ett år tillbaka och det fortsätter framåt. Jag passar på nu, när jag inför mer raw food i mitt liv, att sluta med ”vanligt socker”. Eller åtminstone göra som med alkohol dvs. att det blir ett fåtal ggr per år i små mängder, mest när man blir hembjuden någonstans. Jag har också slutat med gluten och komjölkprodukter. Jag vill se om jag kan bli av med astma och allergier som jag utvecklade för några år sen (har kanske nämnt det redan).
    En sak som är bra med raw food är att om man vill äta nåt sött så får man se till att fixa det själv, då det inte går att köpa i närmsta mataffär direkt. Då blir det automatiskt att man äter mindre sötsaker. Om man nu inte älskar att baka osv. som ändå är tidskrävande 🙂
    Tack för en jättefin hemsida som man blir glad och inspirerad av!

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »