Omtanke

img_9636.jpg

När jag sa till Sam att jag skulle cykla med 1000 bollar (förpackade i lådor i en kasse), i barnsadeln på min cykel sa han ”Men älskling, du kommer ju bara att välta”. Jag svarade att jag hade provcyklat med packningen. Han svarade ”Men ta en taxi.” Innan Sam hade sagt att jag skulle välta fanns inte det i min tankevärld, att jag skulle kunna välta. Allt fick plats där bak på cykeln och det gick ju fint att provcykla. Jag gillar att cykla till Centralstationen när jag ska till Stockholm över dagen, om jag kan, det är skönt att röra på sig eftersom det blir så mycket stillasittande på tåget. ( läs mer här om min dag i Sthlm och Smakfestivalen)
Med omtankens ord ringandes i öronen, så tog jag kurvorna mer försiktigt, cyklade lite mer varsamt och jag kom fram utan att välta. Det fick mig att tänka på hur vi kan vända någons ord till att det blir en fin omtanke som vi kan dra nytta utav. Utan Sams omtanke kanske jag hade cyklat för fort och för snävt i svängarna, och förvånat vält.
Så kan det vara med raw food : någon säger ”men du kan ju inte bara äta raw food, får du i dig tillräckligt med protein, får du verkligen i dig allt du behöver, etc etc” istället för att vinka bort omtankens ord, kan du vara lyhörd på detta och vara uppriktigt mot dig själv och verkligen kolla upp hur dina värden ser ut ( om vi nu tar näringen som ämne). Johanna Bjurström är en av Sveriges främsta näringsterapeuter och utbildare inom näring, hon kommer till Raw Life Education i sommar och föreläser eller snarare sagt; delar sin passion till ivriga åhörare. Läs mer om Johanna på johannabjurstrom.se

img_8670-1.jpeg

Apropå tankar så sa Saga en dag:
”Tänk om man kunde stoppa alla tankar i huvudet någon gång?”
Det fick mig att tänka på ( ha ha) ” Jag tänker, alltså är jag” cogito ergo sum på latin och googlade fram vad citatet betyder på wikipedia.

Cogito, ergo sum (latin för Jag tänker, alltså är jag) och ibland felciterat Dubito, ergo cogito, ergo sum (Jag tvivlar, alltså tänker jag, alltså är jag) är en sats som den franske filosofen René Descartes (latin: Renatus Cartesius) formulerade. Enligt honom var den enda kunskap som man kunde vara säker på att ifall man tänker så existerade man. På det sättet kritiserade han såväl religiösa idealister som empiriska pragmatiker, eftersom båda dessa verkade utifrån en lång rad antaganden som i sig inte kunnat bevisas.

Descartes hävdade dock att vissa uppfattningar i ljuset av cogito, ergo sum är mer rimliga än andra. Eftersom vi vet att vi själva existerar – att det alltså är en sanning – kan vi också veta att det finns saker som är sanna och falska. Vi kan också vara säkra på att det finns en inre och yttre verklighet, att vi som subjekt existerar i relation till objekt, och att den yttre verkligheten existerar oberoende av våra subjektiva önskningar och vilja. Eftersom cogito, ergo sum är en självklar sanning, kan vi också utgå ifrån att den eller det som skapat oss har ärliga avsikter. Med cogito, ergo sum som ett slags grundaxiom kunde Descartes bygga upp en rationalistisk världsbild som fjärmade sig från medeltidens vidskeplighet och dogmatism, och pekade fram mot den moderna vetenskapliga världsbilden.

Satsen ingår i Descartes bok Discours de la méthode pour bien conduire sa raison et chercher la vérité dans les sciences (”Avhandling om metoden”) som gavs ut 1637.
Inre/ yttre verklighet. Sant/falskt. Subjekt/objekt. Kanske kan vara svårt att få ihop Descartes teorier. Men jag gillar slutkontentan. Att den eller det som skapat oss har ärliga avsikter.

Vi kan inte hindra eller stoppa våra tankar. De finns där. Oavsett. Men det är vad vi gör med våra tankar eller hur vi reagerar på dem, som för mig, gör vår existens mer än att vi bara existerar, utan verkligen lever. Och med människor som min fina man Sam, som ger mig omtanke, gör också att jag känner att jag lever.

Apropå tankar nummer 2: Jag har tänkt och tänkt och tänkt senaste månaden; tänkt så huvudet har känts tomt, tänkt så att jag har känt att jag verkligen tänkt upp varenda bränsle i hjärnan ibland, och verkligen på ett nytt sätt fått en ny koppling till hur maten inverkar på vårt tänkande – riktigt bränsle är viktigt för att hjärnan ska kunna funka! Jag skriver på en ny bok för Bonnier Fakta. Spännande, roligt och lite skrämmande. Den kommer ut mars 2017.

Stay tune

Erica

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..