Raw Ostar med bröd – den godaste Ostbrickan till nyår!

RAW OSTAR TABELL
Bas: Syra: Kultur: Ostsmaksättare: Smaksättare:
Solrosfrön Äppelcidervinäger Probiotika kaplsar B-jäst Vitlök
Pumpafrön Citron Probioform Vit Miso Liquid Smoke
Paranötter Surkålsjuice Gräslök
Cashewnötter Kombucha  Svamp
Macademianötter  Kryddor/örter
Pinjenötter  Peppar
Kokossmör
 Hampafrön

Ostar kan vara en hård nöt att knäcka när man vill göra dem raw och veganska men det går att göra löjligt goda ostar. Så om du börjar förbereda idag kan du servera en raw ostbricka på nyårsafton till en bubblande kombucha!

Ovan ser du en tabell som jag har skapat hur man kan tänka då man komponerar raw ostar. Den är inte fullkomlig utan det finns andra alternativ så var kreativ! Smaksättare kan du variera i det oändliga!

Du som Premium medlem får recept på 3 olika slags ostar, 3 brödrecept och ett läckert körsbärsmarmeladrecept!

[restrict paid=”true”]

RAW Hårdost

300 g cashewnötter

100 g kokossmör

50 g vit miso

1/2 tsk salt

1 tsk malen gurkmeja

Smält kokosmöret på låg värme. Lägg alla ingredienser i en höghastighetsmixer och

mixa tills det är mycket slät konsistens. Lägg i en liten form och låt stelna i kylskåp. När

den väl är hård kan den skivas eller rivas som en vanlig ost.

 

 

RAW Fetaost

4 ½ dl macademianötter eller cashewnötter, blötlagda 4 timmar

2 msk citron juice

1 tsk havssalt

½ tsk probiotikapulver

1 msk b – jäst

2 dl vatten eller mer om det behövs.

Mixa alla ingredienser i en mixer tills det blivit lent. Ta lite vatten till en början och späd lite i taget. Använd så lite vatten som det går för att mixern ska gå runt. Lägg i osten mixen i en nötnjölkspåse och sno ihop den. Lägg en tyngd på som är så tung att den pressar ut sakta och jämnt vätskan. Lämna i rumstemperatur i 24 timmar. Ta bort tygbitarna och lägg i en tättförslutande burk. Låt stå kallt cirka 6 timmar innan servering. Håller en- tre veckor i kylskåpet. Valfritt är att göra små ostbitar och torka i torkugnen.

Om du vill kan du när osten är klar röra ned tamari, miso, örter, soltorkade tomater, lök, dill, svartpeppar eller det som du gillar att ha i din ost.

 

RAW Ost med Irish Moss

Med irish moss i en ost blir den lättare och fluffigare!

5 dl raw cashews eller vita skalade mandlar

3 msk irish moss paste ( läs mer om irish moss här)

1,25 dl vatten

3 msk olivolja

en nypa salt

örter.

Blötlägg nötter minst 2 timmar. Mixa alla ingredienser och låt stå i kylen cirka en

timma.

Förslag på smaksättning:

basilikaost

dill ost

soltorkade tomater + oliver+ vitlök

hackad purjolök/ gräslök

Pålägg:

gurka och grön paprika som pålägg och groddar

 

Körsbärsmarmelad

1 pkt frysta körsbär, tinade
8 aprikoser
en nypa vaniljpulver
en liten skvätt citronjuice

Om aprikoserna redan är mjuka behöver du inte blötlägga dem. Mixa körsbär och aprikoser till en antingen till en grov eller len konsistens. Ställ in kylskåpet någon timma så marmeladen sätter sig. Är väldigt god till en fräsch ost som fetaosten och ett bröd med ganska neutral smak ex. sandwich brödet.

Grönsaksbröd 12 st

500 g gula linfrön
200 g selleri
6 soltorkade tomater (blötlagda minst 1 tim)
1 gul paprika
1 vitlöksklyfta
1 tomat medium
1 lök, medium
1 liten bunt koriander ( eller persilja)
5 g kelp pulver ( kan uteslutas
5 g oraffinerat havssalt

Mal linfröna till ett mjöl i mixer. Lägg över i en stor skål. Blanda i brazilian ginseng, salt och kelp. Mixa övriga ingredienser till len konsistens, häll över i skålen med de torra och blanda med händerna till en jämn deg. Dega degen i två och lägg på bakplåtspapper på varsin torkugnsbricka. Sprid ut över hela plåten, så jämt som möjligt. Torka på 46 grader i fyra timmar. Då ska brödet vara fast, flexibelt och inte kletigt i mitten. Om det är kladdigt, torka en stund till. Vänd brödet, ta försiktigt bort bakplåtspappret och låt torka ytterligare en timma. Dela varje bröd i sex större bitar eller tolv små. Håller sju dagar i kylskåp i en tät burk, om det blir kladdigt kan man värma några minuter i torkugnen före servering. eller frys in och ta upp vid behov.

 

Sandwichbröd, satsen räcker 2-3 plåtar.

3 dl solroskärnor, blötlagda

3 dl sesamfrön, oskalade, blötlagda

2 dl quinoa, blötlagda

4 dl bovete, blötlagda

5 dl linfrön, blötlagda

5 dl vatten

1 msk kummin eller andra brödkryddor

1 tsk salt

Förslag på gott pålägg:

Mosad avokado med citron och salt, tunna skivor av rödlök, tomat och paprika, bitar av oliver och ruccola.

Blötlägg solroskärnor, sesamfrön, quinoa och bovete över natten cirka 12 timmar i samma bunke. Skölj noga. Låt sedan grodda i cirka 6 timmar. Blötlägg linfrön 6 timmar i 5 dl vatten.

Kör ingredienserna i övriga ingredienser inklusive brödkryddor och salt i matberedaren. Bred smeten på ett teflex och skär med baksidan av en kniv ut trekanter. Efter cirka 8 timmar vänd på bröden genom att flippa över med hjälp av en tom plåt.

Ta bort teflexpappret och låt dem torka klart på den rutnätiga plåten. Totaltorktid är cirka 20 timmar. Förvara torrt och svalt.

 

Bovete Bröd

4 dl helt bovete, blötlagt

2 dl linfrön

2 dl vatten

0,75 dl olivolja

12 soltorkade tomater, blötlagda

6 dadlar

1 tsk salt

Örtkryddor, kummin eller fänkål efter smak

Blötlägg bovetet i 6-8 timmar. Skölj noga. Mixa alla ingredienser utom linfrön i en matberedare. Lägg i en separat skål. Mal linfrön till mjöl i en höghastighetsmixer och blanda ner med bovetet. Bred ut smeten på ett vaxat bakplåtspapper och skär brödet i portionsbitar med en slickepott eller mjuk kniv. Låt torka i torkugn på 42 grader i 7-10 timmar. Vänd bröden efter 6-7 timmar. Förvara i kylen, eller om det är genomtorrt i ett tättslutande burk i skafferiet eller i frysen. [/restrict]

LOADING..