Fyra helt sprillans nya recept för Premium medlemmar med sötpotatis

Den orangea potatisen från Sydamerika
Sötpotatisen är basisk och har en värmande effekt.
Den är lättsmält och kan ha lindrande effekt på en inflammerad tarm. Sötpotatisen har också använts för att öka blodkvalitén, asthma, högt blodtryck, låg sexlust och förstoppning.
Rik på Betakaroten och vitaminerna B1, B3, B6, C och E och mineralerna kalcium, järn, kisel även protein och kolhydrater. De innehåller också ett ämne som hjälper till att binda tungmetaller i kroppen. När du tillsätter fett till en råvara som innehåller betakaroten utvecklas A-vitamin.
En sötpotatis kan vara liten och den kan vara gigantisk. Lika stor som mitt huvud;)
Och sötpotatis är suveränt god raw!
* Sötpotatis soppa med hampafrö och chili
* Söt sötpotatis gryta med saltade valnötter
* Varm sötpotatispytt med tamare och timjan
* Kokos & Sötpotatis paj – som min dotter Saga blev helt frälst i ( och då är det bra betyg;)
[restrict paid=”true”]
Sötpotatis soppa med hampafrö och chili, 2 portioner
 
5 dl sötpotatis, skalade och delad i bitar
3 msk olivolja
2,5 dl vatten
juice från en citron ( börja med en halv och smaka av med mer)
1/2 tsk salt
1 rött äpple, delat i bitar
1 msk skalade hampafrö
2 cm färsk ingefära
1 krm kanel
2-4 nypor chili flingor eller 1/2 färsk chilifrukt
Mixa alla ingredienser i en mixer tills det blir riktigt slätt. Strö över lite extra hampafrön och chili vid servering.
Söt Sötpotatis gryta med saltade valnötter, 2-4 portioner
8 dl sötpotatisar, skalade och delade i mindre bitar
1 + 2 dl valnötter
10 dadlar
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
juice från en halv citron
3 msk lönnsirap
Grovhacka 2 dl valnötter, lägg i en skål och blanda med saltet. Kör resterande ingredienser till chunky konsistens i matberedaren. Servera som ett mellamål ( fyra portioner) eller som lunch/middag ( 2 portioner) strö över de saltade valnötterna.
Varm sötpotatispytt med tamare och timjan, 2 – 4 portioner
 
4 dl sötpotatis, skalade och delade i 1 x 1 cm kuber
4 dl tunt skivade morot, palsternacka, röd lök, kålrot – blanda de du vill
2 msk tamari
2 msk olivolja
2 tsk torkad timjan eller rosmarin eller 1 msk färsk
1 msk lönnsirap
juice från en halv citron
Blanda  rotfrukterna och löken i ugnsfast form. Rör ihop ingredienserna till marinaden. Häll över och rör runt. Ställ in formen i torkugnen på 42 grader i 16 timmar eller i din vanliga ugn på cirka 50 grader i 10 timmar.
Kokos & Sötpotatis paj, 8-10 portioner
 
Botten:
3 dl valnötter
2 dl riven kokos
1 msk kokosolja
15 dadlar
Kör i matberedaren tills det blivit en torr deg. Tryck ut i en pajform.
Fyllning:
4 dl sötpotatis, skalade och delad i bitar
2 dl cashewnötter, blötlagda i 2-4 timmar
6 dadlar
2 msk kokosolja
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/4 tsk muskot
2 cm färsk ingefära
Kör alla ingredienser i en matberedaren. Bred ut över bottnen. Ställ gärna i kylen 2 timmar innan servering.
Håller sig god flera dagar i kylen.
[/restrict]
LOADING..