Raw food recept för livskraft

feb 28, 2010

Recept

Här är hur en ”vanlig” dag kan se ut med raw food. Vi är alla olika, är i olika faser i livet, har olika slags jobb och fritid, har olika gener etc – vilket gör att det som just du kräver får du känna av. Kräver din kropp mer kolhydrater – ät det genom att addera mer frukt och grönt till din kost. Lär känna dig själv och din kropp på nytt. Lita till din kropps intelligens att berätta för dig vad den behöver.

Frukost

Bovete gröt

Blötlägg 1 dl bovete (lägg i en skål och täck med rikligt med vatten). Slå av vattnet och skölj noga bort blötläggningsvattnet. Kör bovetet med 1/2 msk kokosolja, 1/2 dl hallon (tinade eller färska) och 3 dadlar (ta bort kärnan) i matberedaren. Kör tills allt blandat sig. Toppa gärna med några citronmeliss blad. Blir det rester över ta med som eftermiddags mellanmål.

Mellanmål

Grön smoothie

Mixa 100 gram spenat med 3-4 dl vatten i mixern. Lägg i ett päron och 3 blötlagda fikon (blötlagda i 8-12 timmar). Mixa tills allt blandat sig.

Lunch

Sallad med alger och cashewdressing

Blanda olika sorters gröna blad, toppa med avokado, rivna morötter och groddar. Skvätt över färskpressad citron.
Blötlägg arame alger i cirka 10 minuter. Skölj dem och servera vid sidan av salladen
Mixa 1 dl cashewnötter med 1/2 – 1 1/2 dl vatten (beroende på hur tjock du vill ha din dressing). Tillsätt 1/2 tsk spiskummin, 1/2 tsk gurkmeja, en nypa cayennepeppar och 1 cm färsk ingefära. Mixa och smaka av med mer kryddor och vatten.

Mellanmål

Bärpaj

Botten:
5 dl valnötter
1 msk honung
8 dadlar
1 dl kokos, riven
2 tsk kanel
en nypa salt
Fyllning:
5 dl hallon och blåbär, färska eller tinade
Finhacka valnötter i matberedaren. Tillsätt kokos och kör igen. Tillsätt honung, färska dadlar, kanel och salt. Kör igen. Tryck ut degen i pajformen. Lägg hallon och blåbär på pajbottnen.

Middag

Raw lasagne

5 st tunt skivad svamp/champinjoner
1 msk olivolja
½ msk tamari
2 st zucchini, skalad
½ påse spenat
1 ½ dl marinara sås
1-2  avokado, skivad
Marinera svampen i tamari och olivolja i 10 minuter. Torka sedan av överflödig vätska med ett hushållspapper. Skiva zucchini tunt på längden till långa breda nudlar, osthyvel fungerar bra. Kör spenaten i matberedaren. Lägg i en skål. Täck botten på ett litet fyrkantigt fat med 2 msk marinara sås och 1/3 av zucchinin ovanpå. Toppa med 2 msk sås igen och hälften av svampen. Pressa svampen med en degspade. Lägg på halva avokadon, därefter halva spenaten och pressa igen med degspaden. Ta sedan 1/3 av zucchinin och 2 msk sås och gör det igen.

Marinara sås

2 tomater
5-6 soltorkade tomater
½  röd paprika
2 tsk olivolja
1 msk färsk basilika eller 1 tsk torkad
1 tsk torkad oregano
salt
vitlök och/eller cayennepeppar
Kör allt i matberedaren eller mixern. Håller sig 3 dagar i kylen i en tättförsluten burk.

Dessert

Chokladtryfflar

1 dl kakaosmör
½ dl kokosolja
6 msk kakaopulver
3 msk honung eller agavesirap
Hacka kakaosmöret i mindre bitar. Smält det försiktigt i ett vattenbad.  Tillsätt kokosolja till kakaosmöret och rör tills det blandat sig. Tillsätt kakaopulver och agavesirap. Rör igen tills allt blandat sig. Häll upp i iskubsformar och ställ i kylen. Tryffelsmeten stelnar inom cirka två timmar. I frysen går det förstås fortare.

Dryck

Ingefärs och citron dricka

En kanna

3 dl citronjuice
3 msk färsk ingefära, finriven
3 msk honung
6 dl vatten
ev. krossad is
Mixa citronjuice, honung och vatten.  Häll upp i en kanna. Om du vill ha is i, krossa den i mixer och häll över lemonaden.

Vill du ha nya recept varje dag, som inspiration och glädje att välkomna raw food? Börja prenumera på raw food recept! Varje söndag kommer recepten till dig för en vecka, ett för varje dag. Allt ifrån frukostförslag, mumsiga snax, läckra desserter eller mättande middagar!


Workshop med Cacao 🤎

Workshop med Cacao 🤎

Magic Cacao Workshop 8/2 2024 in Göteborg ✨this workshop will be in swedish ☺️. En workshop hur du gör dina egna raw chokladpraliner med intentioner och örter 🤎Det är lite komplicerat att i text fånga vad du lär dig och tar med dig från denna workshop, det jag vet är...

Kombucha workshop 18 januari

Kombucha workshop 18 januari

Den 18 januari 18.30-20 har jag en kväll på Regnbågens Böcker och Smycken, där jag arbetar som butiksansvarig där jag lär dig ALLT om hur du brygger kombucha och kefir! Fermenterade drycker som ökar ditt näringsupptag, din glädjehormoner och så mycket mer! Du kommer...

4 Kommentarer

  1. Mikkan

    Låter ju som en helt fantastisk grej, att kunna prenumerera på recept sådär. Vart kan man sajna upp? 🙂

    Svara
    • Erica

      Det är kan vara bra att få inspiration – att göra en ny raw rätt om dagen – och få igång sin egen kreativitet med härlig mat!

      Svara
  2. Marielle

    Hej!
    Jag har precis lånat ett exemplar av din bok (och tänker helt klart köpa den! Helt underbara recept!)
    Jag har en fråga bara: Är alla recpet på en portion (om det inte står annat då förstås)?
    Lasagnen här ovanför till exempel. Är det en portion?
    mvh Marielle

    Svara
  3. Parvin Shahin

    Det låter väldigt hälsosamt.. Jag vill absolut prova 🙂

    Svara

Trackbacks/Pingbacks

  1. Raw Food inspiration Tack! « Hälsobloggen - [...] food by Erica är en underbar sida, jag gillar speciellt den här, där hon beskriver (med recept) hur en…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »