Yerbamaté- för att snäppa upp detoxen ännu ett steg

jun 11, 2010

Japp, andra dagen på detoxen… Tar det lugnt med mig själv och ser mycket intressant där bakom.. Är ännu inte redo att släppa nötter och torkad frukt samt typ 5-10 % lagad mat. Att detoxa för snabbt kan bli ”farligt” när för mycket ”släpps lös” på många olika plan… Men jag har ju tre veckor till på mig och resten av livet;-)!

Blötlagt yerbamaté


Något som jag rekommenderar de personer som jag hjälper göra individuella detoxveckor, är att börja dagen med blötlagt yerbamaté. Är man en van morgonkaffedrickare är denna växt ett bra substitut för att kunna vakna överhuvudtaget på morgonen. För de som är lite känsliga kan växten ha en något ”speedande” effekt, eftersom den innehåller caffeine.
Var dock observant- jag höll på att bli beroende av mitt te på morgonen… Skällde ut min pappa för några år sedan när han sov över hos mig och han på morgonen hade hällt ut ” den gamla koppen med te flagor i”.  Annars älskar jag yerbamaté: smaken, känslan, hur växten gör mig lätt och skarp, att jag knappt behöver äta om morgnarna ( bra för detoxen…) och att den verkar oerhört utrensande! Så nu kör jag i några veckor sen får jag vila igen från det. För det är ju så med sådant som har koffein i sig – det är lite lånad energi som vi behöver betala tillbaka någon gång där framme i framtiden.

Storm running the stairs in Santa Barbara


Min kusins man Storm var den som introducerade mig till Yerbamaté. Han blötlade det ofta under natten, och ställde det så att månljuset kunde lysa på teet. På morgonen silade han av bladen. Hällde i en mixer med citron och honung. Efter en liter te bar det iväg på nya äventyr och upptåg! Storm är som ett barn men har en ålder av 61 år – och det älskar jag honom för. Han har gett mig mycket till livet och jag glömmer aldrig den dag som han skulle släppa iväg mig till resten av världen, efter att levt på 100 % raw, eko och närproducerad mat i drygt tio veckor. Idag kan jag förstå hans ”concern” och hans vilja att jag skulle stanna med familjen. Han gav mig smeknamnet Eek (Erica var för långt att säga;) och varje gång jag pratar med honom på telefon skriker han ”Eeeeeeeeeeeeeek how are u doin?”. Nog skrivet om honom, skulle kunna fortsätta en vecka till om denna excentriska man…
så mer info om teet:
I Tyskland är teet godkänt som naturmedel mot fysisk och mental trötthet. I Frankrike är det godkänt till att användas för behandling av brist på energi och viktnedgång.
Yerba.se skriver på sin sida:

Nyttigast

Av de sex vanligaste stimulantierna i världen – kaffe, te, yerba mate, kolanöt, kakao, och Guarana så är yerba mate den nyttigaste.
Mate innehåller 27% mer aktiva näringsämnen än grönt te och nästan dubbelt så mycket antioxidanter.

Piggar upp

Yerba mate har förmågan att pigga upp dig och öka din mentala vakenhet och skärpa. Tack vara sin unika blandning av näringsämnen, koffein och andra xantin-derivat ger det en långvarig pigghetskänsla. Och ger inte på samma sätt de vanliga biverkningarna (nervositet, magbesvär, huvudvärk) som man får av kaffe.

Gå ner i vikt

Yerba Mate hjälper dig att gå ned i vikt på grund av sin termogena effekt som orsakar att kroppen släpper överskottskalorier som värme i stället för att lagra dem som fett.

Häftigt

Yerba mate dricks enligt tradition med bombilla ur en kalebass. Kallebassen är en kopp gjord av en kalebassfrukt. Bombillan är ett sugrör med sil som filtrerar bort bladen från drycken på ett perfekt sätt. Finns inget skönare än att hålla i en varm kalebass med färsk Yerba Mate i.

Energy to heal

Erica
Long Live Life

Workshop med Cacao 🤎

Workshop med Cacao 🤎

Magic Cacao Workshop 8/2 2024 in Göteborg ✨this workshop will be in swedish ☺️. En workshop hur du gör dina egna raw chokladpraliner med intentioner och örter 🤎Det är lite komplicerat att i text fånga vad du lär dig och tar med dig från denna workshop, det jag vet är...

Kombucha workshop 18 januari

Kombucha workshop 18 januari

Den 18 januari 18.30-20 har jag en kväll på Regnbågens Böcker och Smycken, där jag arbetar som butiksansvarig där jag lär dig ALLT om hur du brygger kombucha och kefir! Fermenterade drycker som ökar ditt näringsupptag, din glädjehormoner och så mycket mer! Du kommer...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »