Är det frihet att välja raw food?

Nu sitter jag på tåget och knaprar pumpakärnor och sitter baklänges och skriver på datorn. Får se hur länge det går innan jag måste stänga ned mr Mac för att blunda och drömma mig bort ifrån ett X2000 som går alldeles för snabbt för att jag ska hinna med och må bra.

Det har varit givande och glada dagar tillsammans med Irmela. Vår tredje ”bokbebis” är på väg och beräknas komma ut i mars 2012. Och det är inte ens mars 2011 – oj, oj, vad det tar lång tid att skapa böcker men ofantligt kul är det. När vi boar in oss Irmela och jag i några dagar känns det som vi är i en bubbla där vi skapar, pratar och bollar fram böckerna samt gör en tidsplan, så vi hinner med annat roligt i livet med.

Jag träffade även Nordic Light Hotel som ligger precis vid Centralstationen i Stockholm – de är nyfikna på raw food och har redan smugit igång luncher och a la carte. A must om du gillar raw food och vill äta det i en exklusivmiljö!!!

Jag fick även två intressanta timmar, när jag blev utfrågad av Christina Muller inför ett personporträtt som kommer i HÄLSA senare i vår. Vi kom in på vad som är jobbigt, svårt eller tråkigt med raw food och om jag känner mig begränsad. Jag kom då på några tankar som jag sände till receptprenumeranterna i söndags, som jag nu delar med mig av till dig:

”Andra dagen på ett sprillans nytt år! Och det sprillar lite av nyfikenhet av vad som kommer att ske under det här året!
Igår skrev jag ett inlägg på bloggen om vad jag har med mig in i det nya året.
Jag tänkte igår på det med att släppa taget…. Och så tänkte jag att jag kanske skulle släppa taget om det här med raw food och gå loss på en lösgodispåse, köpa mig en pizza och cola och sen avsluta dagen med en påse chips. Skulle det göra att jag kände mig friare? Begränsar jag mig själv genom att välja raw food? Är det ett intellektuellt val eller är det ett val ifrån mitt hjärta? När jag låtit det snurra omkring ett tag inom mig, så kom jag på att jag ändå skulle vilja ge min kropp den mest kärleksfulla och bästa maten. Att jag i den ”friheten” skulle välja persiljetabouleh som min favoriträtt och att jag verkligen njuter mer av en raw food tryffel än en lösgodispåse. Ibland kan det vara kul att få leka fritt i tanken och allt som existerar i tankarnas värld behöver inte prövas i verkligheten. För på något sätt så vet man redan svaret inom sig. Det har dock varit perioder när jag behövt just köpa en pizza för att känna en slags okonstlad frihet, som en påminnelse om det jag redan vet. Knäppt va? Men så tror jag vi människor fungerar, eller iallafall en människa som jag. Att jag måste övertyga mig själv…. Eller ännu hellre kalla övertygelsen en påminnelse. En påminnelse om det jag redan vet…..
Tycker du att raw food begränsar dig? Eller är det en frihet?
Välj det som är mest kärleksfullt mot dig själv här och nu, pizza eller sallad!”

Bär i lösvikt - mer frihet!

Raw food is Freedom!

Erica

 1. erica skriver:

  Emma & Marina!
  Tack för att ni delar era erfarenheter! Jag tror mycket på att kosten ska harmonisera med resten av livet.
  Vi ses igen på bloggen:)!
  Kram
  Erica

 2. Emma skriver:

  Tack för en jätteintressant text Erica, du e så klok! : )
  Ibland kan ja känna mig begränsad med Raw Food, men det är enbart när man kanske blir bortbjuden eller man ska gå ut o äta med kompisar eller om man ska på någon fest där alla dricker (vilket jag verkligen inte vill!!), högst ett glas eko vin även fast ja inte tycker att det är så gott, så gör jag det för det socialas skull.

  Ibland har jag faktiskt avstått från att hänga med ut att äta eller gå på någon fest, för jag blir alltid uttittad och alla tycker jag är jättekonstig…. Sen är det ju så himla dyrt att äta ute, liksom 80 kr för en sallad med isbergsallad som bas o 1/4 avokado, även om man säger extra mkt avokado…. sen så tänker jag alltid nästan, ”detta kunde jag gjort så mkt godare själv” eller ”jag kunde köpt tex en påse raw kakao för dessa pengar istället… Men man måste ju umgås o ha ett fungerande liv med kompisar osv!!

  Men jag har blivit mer trygg i mig själv när de kommer till raw food och planering och sen så jag tror så himla starkt på detta för ja mår ju så bra. I fortsättningen om ja går ut o äter ska jag nog ta med mig lite raw bröd eller pizza crust o ha till maten. Så slipper man sitta där o va hungrig! : )

  Men annars känner ja mig absolut inte begränasd med raw food, man kan ju variera i en oändlighet!!! Tom med med samma ingredienser! : ) Älskar raw <3
  Kram Emma

 3. Hej,Erica!
  Jag åt strikt levade föda i 4 månader sedan blandade jag Raw food med levande födan. Men vad jag upptäckte när jag skulle laga kött till resten av familjen speciellt köttfärssås var att köttet luktade dött djur en mycket stark söt lukt som jag mådde illa utav.Vist kött är ju ”dött” men det var så påtagligt just efter man hade ätit så ren mat tidigare…..
  Jag prövade att äta efter denna kosten när mitt blodtryck gick upp och var svajigt efter Svininfluensa vaccin tagning.
  Hände positiva saker i kroppen direkt efter jag började äta denna kosten och vad pigg man blev ,inte alls lika trött på kvällarna.

  Kram
  Marina

 4. Erica skriver:

  Hej Cissi & Elin!

  Visst är det härligt att se maten med nya ögon och göra sina egna upptäckter – vad du och din kropp mår som allra bäst av. Precis som du skriver Elin, tänk att det finns så många fantastiska raw food recept som vi gått miste om att prova om all mat hade tillagats:)! Så på frågan: ”om raw food blir långtråkigt” ett rungande nej!
  Cissi – tack för att du delar med dig av ditt utforskande av hur det kändes hur det är att äta paradis. Känslan du beskriver är väldigt vanlig när kosten blir mer och mer ren. Att sen hjärnan och vårt vaneätanade inte hänger med riktigt får vi ha överseende med;)!
  All lycka på raw food färden!

  Kram
  Erica

 5. Elin skriver:

  Jag har varit ca 95% raw en tid nu. En bekant frågade vad det var för mat jag saknade mest. Jag tänkte efter, och kunde inte komma på någonting! Så känns det för det mesta. Inte känner jag mig ofri med rawfoood. Jag känner mig mest glad av att kunna ta del av all kunskap och alla underbara recept som jag aldrig skulle hört talas om, om jag åt som folk gör mest.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..