Bilder från en tur med en moppe

mar 9, 2011

Woman drying carrageenan
En tur med en moppe, Saga sittandes mellan oss. Det är att ta seden dit man kommer. Här åker hela familjer på sina moppar- ingen ovanlig syn med mamma, pappa och tre barn på en moppe. Så vi hyrde en moppe en dag på ön Nusa Lembongan, där det endast finns små flakbilar och moppar. Kändes liksom mer säkert att ta seden dit man kommer där det inte finns någon tokig trafik utan bara lugna transportmedel.
Nusa Lembongan är känd för att torka mycket sjögräs. Sådant sjögräs som förekommer som stabiliseringsmedel i bland annat glass, ost och light produkter. Carrageenan i naturen bildas förvandlar det saltvattnet till en gelé som blir sjögräs. 85 % av öns befolkning jobbar med att torka sjögräset, som är väldigt tidskrävande. Sjögräset odlas ute i vattnet och växer så fort att det skördas var 45 dag. Den här regionen är optimal för odling pga av sitt höga näringsvärde i vattnet och låga vattenhöjd. Sjögräset torkas på presenninngar över hela ön, och sen exporteras det för att slutproduktion.
Jag vet faktiskt inte om det finns carrageenan att köpa och använda som stabilisatorer i raw food. Irish moss är ju en sådan alg också, som jag använder då och då som stabilisator i raw food godsaker och tårtor. Jag ska kolla vidare vad skillnaden mellan de två är och om det finns raw carrageenan att använda, och hur det isåfall skulle användas i raw food.

Vår moppe tur tog oss till öns ände. Till en mangrove skog. Det var dags för ett bad och en kokosnöt tyckte Saga, så vi stannade så prinsessan fick ta sig ett dopp bland mangrove rötterna och vi slurpade glatt i oss tre kokosnötter. Kokosnötterna här har mellan 5 dl- 1 l kokosvatten i sig, så det är bara att njuta och dricka:), just det här kokosköttet var så där geléigt som bevisar att kokosnöten verkligen är en ungkokosnöt, så köttet inte har hunnit hårdnat. Det blev en hel lunch sig!
När vi var färdigbadade och färdigdruckna tog vi moppen tillbaka men efter fem minuter blev det stopp. Vägen var blockerad av 200 personer som satt framför ett tempel och utövade en ceremoni, inför det nya året. Vi fick vända åter till världens ände i en och en halv timma tills ceremonin var över.
2-4 mars var det förberedelse ceremonier för det nya året. Bali har en annan slags kalender än vi har och verkligen andra traditioner. Med uråldriga traditioner jagar de ut gamla onda andar i tre dagar inför det nya året. Och den 5 mars, som i år var den första dagen på det nya året, var det något som kallas för silence day. En dag när ingen får gå ut på gatorna, tv:n kanaler är avstängda, man får inte har ljus tänt. Så vi bunkrade upp med mat och leksaker till Saga för att lyckas hålla en energirik treåring inomhus en hel dag. Vi fick gå ut på balkongen dock och andas frisk luft. Men bokstavligt talat så var vi inlåsta, så även om vi ville gå ut så fanns inte den möjlighet.
Det var intressant att få vara med om detta inbjudande till det nya året som renats från det gamla och låtit det nya träda in. Det var som jag fick en andra chans på det här nya året att sätta nya intentioner. Och att bjuda in det nya året med tystnad var mycket fint och respektfullt.
Tala är silver, tiga är guld. Se det vackra i att lyssna, på dig själv först och främst, och på andra.

Silent Celebration of a New Year!

Erica
Long Live Life

Workshop med Cacao 🤎

Workshop med Cacao 🤎

Magic Cacao Workshop 8/2 2024 in Göteborg ✨this workshop will be in swedish ☺️. En workshop hur du gör dina egna raw chokladpraliner med intentioner och örter 🤎Det är lite komplicerat att i text fånga vad du lär dig och tar med dig från denna workshop, det jag vet är...

Kombucha workshop 18 januari

Kombucha workshop 18 januari

Den 18 januari 18.30-20 har jag en kväll på Regnbågens Böcker och Smycken, där jag arbetar som butiksansvarig där jag lär dig ALLT om hur du brygger kombucha och kefir! Fermenterade drycker som ökar ditt näringsupptag, din glädjehormoner och så mycket mer! Du kommer...

5 Kommentarer

  1. emelie eskilson

    <3

    Svara
  2. Bitte Palmcrantz

    Åh, jag riktigt känner smaken i munnen när jag ser Saga slurpa i sig! Bamsekram!

    Svara
  3. erica

    Har kollat – irish moss är en slags carrageenan och är klassat som ett superfoods, eftersom den är rik på näring!
    Kika på den här länken för goda recept ( tror jag – det vattnades iallafall i munnen när jag läste dem och kan knappt vänta tills jag kommer hem och får prova!!)
    http://amyrachelle.com/irish_moss.php
    Kram
    Erica

    Svara
  4. erica

    det blev en idag med:)!
    Sänder solsken till dig underbara mamma<3

    Svara
  5. Emma

    Oj vilken kokosnöt! Ser supermysigt ut att bara sörpla i sig en kokosnöt sådär, verkligen levande och naturlig föda!! : )
    Gott nytt år ; )

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »