Brain Food på Radisson Blu – lansering i Göteborg

Igår var jag med och introducerade Brain Food konceptet här i Göteborg på Radisson Blu.

Nedan kan du läsa en intervju som gjordes efter lanseringen i Stockholm. Jag tycker att det är superhäftigt en stor kedja som Radisson vill och vågar satsa på det här konceptet – för alla bästa, allra mest för deras gäster som träffas i möten där. Smartare möten med smartare mat helt enkelt!

Bra mat för hjärnan ger pigga möten

Bättre mat som håller dig pigg dagen lång. Det är den nya devisen bland Radissons Nordenhotell. De vill erbjuda sina konferensgäster ett sundare alternativ till godisskålen.

–      I kakor och bullar finns väldigt lite vätska vilket gör att vi blir uttorkade och tänker sämre, säger Erica Palmcrantz Aziz, hälso-inspiratör och författare.

Idén började i Danmark 2010. Radissonhotellen ville lösa problemet med matkoma efter de tunga mackorna som serverades till mötesdeltagarna. Tidigare hade man försökt lösa problemet genom att ställa fram godisskålar för att tillfälligt väcka de halvslumrande. Det nya konceptet fick namnet brain food och handlade om att byta ut sötsaker och den mastiga maten. Resultaten blev positiva, Norge tog efter och i september lanserade svenska Radisson nyheten.

–      Både de som bokat mötet och de som är där har investerat tid och pengar på att det ska bli bra. Då måste alla orka dagen ut, säger Pia Djupmark, Sverigechef för Rezidor Hotell.

Brain food är ett näringsriktigt matkoncept som ger en jämn blodsockernivå. Det handlar inte om att äta vegetariskt utan om att till exempel skippa tunga såser och sockerbomber. Istället kan kycklingen eller fisken få koka i en buljong. Till efterrätt serveras små portionsglas med till exempel chokladmousse eller äppelkaka. Men de innehåller bara naturligt sötningsmedel och max tio procent socker.

Är det ovana smaker för den som gillar traditionellt svensk lunchmat?

–      Jag känner ingen skillnad förutom att man inte blir så stabbigt mätt. Man kan fortfarande få bröd och så men det är ett annat sorts bröd. Det är inget otäckt. Smakmässigt är det ingen skillnad men du blir piggare.

Vad har ni fått för reaktioner från mötesdeltagare?

–      På mitt hotell Radisson Viking har alla företag köpt konceptet, än så länge. Vi har fått positiv feedback, gästerna tycker att det känns bättre. De slipper dippen efter lunchen och orkar dagen ut.

Finns det inte dem som propsar på en mustig köttbit med gräddsås?

–      Inte än så länge, men vill de ha det så får de det. Vi försöker tala om vad konceptet handlar om och få dem att förstå att det är bra.

Brain food innehåller nötter, färsk frukt och bär istället för till exempel kakor och godis. Det låter som ett dyrare alternativ?

–       Vi har inte höjt priset alls. Nu i början kostar det förstås hotellen lite mer. Men det ska inte bli dyrare för gästerna.

Vad vinner ni på konceptet?

–      För oss handlar det om att jobba med ansvarstagande företagande. Vi ska ju också ta ett ansvar. Och personalen och kockarna brinner för det här. Det blir en win win.

På vilka hotell kan man som gäst välja brain food?

–      På alla Radisson-hotell: sex i Stockholm, ett i Malmö och ett i Göteborg. I ett senare skede finns planer på att införa det i resten av Rezidors hotell i Europa.

Erica Palmcrantz Aziz är hälso-inspiratör som föreläser och skriver om hur vi ska äta för att må bra.

–      Raw food är en kostinriktning och brain food ett koncept, men de bygger båda på att bevara maten så oprocessad som möjligt, säger Erica.

Hon har varit med i utformningen av brain food genom att inspirera kockarna på hotellen. Ofta vet många redan vad som är nyttigt men Erica har gett tips på hur man gör för att det nyttiga ska vara roligt både för öga och mun.

–      Vatten är otroligt viktigt för att vi ska kunna tänka över huvud taget. Och det får du i dig genom smoothies, frukt och grönsaker. I kakor och bullar finns väldigt lite vätska vilket gör att vi blir uttorkade och tänker sämre.

Kaffe är ju både vätskedrivande och ger en snabbt förbrukad energikick. Är mötesdeltagare beredda att ge upp sitt kära kaffe?

–      Hotellen har väl? sagt att gästerna serveras kaffe men att det erbjuds alternativ. Istället för kaffe och kaka får de prova mindre söta efterrätter och goda smoothiesar.

Är det vetenskapligt bevisat att brain food fungerar?

–      Det har gjorts många studier om hur hjärnan påverkas av olika näringsämnen och det finns goda belägg för att brain food fungerar. Den ger kroppen en jämnare energinivå och lurar oss inte med sötsaker som gör att blodsockerkurvan åker upp och ner.

Är det så mycket bättra att trycka i sig vindruvor på affärsmötet än smågodis?

–      Det är tusen gånger bättre. Om du tänker på vad smågodis innehåller vill du nog inte äta det över huvud taget. Visst innehåller druvor socker med det är ett naturligt socker.

Eftersom brain food är så bra för oss, kan man då frossa i det hur mycket som helst?

–      Man ska alltid äta tills man är lagom mätt. Om man överäter, även om det är brain food, är inte det heller bra. Men det fiffiga med brain food, som innehåller högkvalitativt protein och mycket fibrer, är att kroppen snabbt känner en skön mättnad. Man blir inte så tung att man sjunker ner i en stol och behöver en kaffe på maten för att bli pigg. Det är maten som ska göra oss pigga.

Att äta raw food och GI-mat har ju varit trendigt länge. Är verkligen Radissons hotell så unika med sitt nylanserade brain food?

–      Det verkligt revolutionerande är att de konceptualiserar det här och gör brain food till nästan enda valet för sina gäster. Tidigare har anläggningar kunnat erbjuda nyttigare alternativ om det har efterfrågats. Jag tycker att det är superhäftigt att de nu har gått hela vägen.

Text: Louise Fauvelle

Fakta:

Brain food kallas den mat som bygger på sex principer:

1) mängder av fisk, fullkorn, frukt och grönt

2) främst lokala och färska råvaror

3) rena råvaror med minimal industribehandling

4) mindre kött och alltid max 10 % fetthalt

5) narliga sötningsmedel och max 10 % sockerhalt

6) fokus på god smak och att tillfredställa alla sinnen

Feed your Brain

Erica

LOADING..