Raw food på Hermans i Stockholm & raw te &vaniljmummakaneltecashewsmoothie

Chokladmousse tårta

God måndag!

Under julen fick jag ett mail från Daniel, en kille som jobbar som bagare på Hermans. Första gången jag träffade Daniel var när han kom fram till mig efter ett framträdande på Allt för hälsa mässan. Han blev mer nyfiken på raw food och kom med en vän till kursen som jag hade i samarbete med tidningen HÄLSA den sista november. Efter det blev Daniel så inspirerad att han prövat sig fram med de raw godsakerna och lyckan är för er som bor i Stockholm är att Daniel har manifestarat en målsättning på Hermans. Nämligen att daglien ha en raw bar och en raw tårta i sortimentet.Se bilden för hans skapelse.  Härligt!!

Läs mer om Hermans här.

Du hittar Hermans på Katarina / Sofia
Fjällgatan 23B
116 28 Stockholm

Dit kommer jag att gå vid nästa tillfälle i Stockholm, så vi kanske ses där:)

I helgen gjorde jag ett mjukt te, som jag lade ut på facebook, av kanel och vaniljstång. Jag fick en kommentar: ”Hur gör man raw te?” Jo, te går att göra raw. Du kan blötlägga te i vatten och låta det dra i cirka 8 timmar. Är det en solig dag kan du ”brygga” det i solskenet eller är det en natt med stark måne, kan du göra månte genom att ställa det i ett fönster där månen lyser starkt. Sila av teet och drick som ett vanligt te.

Teet som jag gjorde i lördagsmorses kokade jag. Jag tänkte på morgonen hur jag kan använda vaniljstängerna som jag gröpt ur och inte vill slänga. En ”urgröpt” vaniljstång är en färsk vaniljstång som jag skurit upp på längden och sedan med knivsudd skrapat ur det krämiga vaniljpulvret. Dessa är synd att slänga och jag brukar stoppa ned dem i en honungsburk för att göra vaniljhonung, stoppa ned i xylitolburkar för att få ”vaniljsocker” eller på andra innovativa sätt återanvända dessa delikata stänger.

Så denna morgon tänkte jag nu gör jag ett vanilj och kanel te; så jag tog 2 liter vatten, en urgröpt vaniljstång och en kanelstång. Lät det koka upp och sedan sjuda i 30 minuter. Vilken härlig doft som spreds sig i köket! En mjuk morgon blev det.

Det blev över av teet och jag som inte alls gillar att slänga mat eller te skvättar, hällde upp teet på en glasburk för att kanske göra iste på senare tänkte jag. Men så blev det inte utan det blev en bas i en löjligt god cashewmjölk som jag och min fina vän Busken fikade på igår. Vaniljmummakaneltesachewsmoothie gjorde jag så här:

2-3 dl vanilj och kanelte

1 dl cashewnötter

2 dadlar

ett stänk med extra vaniljpulver

Mixa. Variera mängd te och nötter för hur krämig respektive ”mjölkig” du vill ha den. Servera i stora glas. Är det sommar servera med isbitar. Är det kyligare ut använda varmt te som bas så blir det en varm tedrink. Helt lovely!

Till det mumsade vi på linfrö kex med pumpakärnepesto, sallad, paprika och zucchinibitar och en ny favvo kombo jag hittade på. Hampafröpasta på linfrökex toppade med några gojibär. Vilken söndagsbrunch det blev! Stärkta av detta intog vi IKEA men trots glad mat föll vi i IKEA koma, du kanske också drabbats av denna enorma trötthet som fångar en efter 30 minuter inne på IKEA.

Nu är det måndag och IKEA koman har släppt, äter apelsin och äppleklyftor med kanel och ska svara på mail!

Smooth Mornings

Erica

 1. Erica skriver:

  Ha ha Sanna!

  Ja en styrketår innan IKEA, det behövs och till nästa gång ska jag ha en i bilen, redo att intas efter besöket för att boosta mera!

  kramar till dig
  Erica

 2. Erica skriver:

  <3!
  ja, den måste smakas på i Sthlm nästa gång:)
  Kraaaam!

 3. wow vilken underbar chokladmousse, vilka härligheter att testa o fresta med 🙂 tack Erika!!!!

 4. Sanna skriver:

  Underbara recept – jag ska genast hem o göra både vanilj-o kanelthét och smoothien : ))

  Måste till Ikea snart, så jag får stärka mig innan !

  Kram
  Sanna

 5. Erica skriver:

  Anita – :)!
  Kram
  Erica

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..