Frågor från läsare

Snö i pälsmössa

God måndag!

Vilken helg  det blev- snö, sol och pulkaåk! Underbart!!

Skrev det här på facebook om vad vi stoppade ned i utflyktsväskan för att kunna njuta av en solig dag i snön:

”Det slog mig idag när jag var ute på pulkautflykt att har man gojibär med sig så är matsäcken nästan komplett. Lite kokosflingor och vad vi kallar mojsiga bollar med mycket tahini i, varm choklad till prinsessa gjord på rismjölk, raw kakao och xylitol och några clementiner. Lätt att packa och gott i magen:)!”

Superfoods är toppen att ta med på utflykt, eftersom det är så packat med näring men väger knappt någonting. Varm choklad kan du göra på mandelmjölk, eller som vi tog rismjölk och vår egen raw o’boy ( xylitol och raw kakaopulver).

På helgen försöker jag så gott jag kan ta ledigt från mobil och data för att längta att koppla upp mig igen. Det blir lite som en present när datorn slås på på måndagen och se vad som kommit in under helgen. Och då såg jag att jag hade fått frågor från en läsare som jag tror att fler kanske undrar över, så jag svarar så gott som jag kan.

”Jag är ny med raw food, sedan i höstas, och har börjat experimentera med olika recept och sätt att få familjen att äta mer raw. Jag har fått mycket inspiration av det du skriver (tack!!) och därför vänder jag mig till dig nu när jag har en del frågor. Om du inte har möjlighet att svara respekterar jag givetvis det, om du kan svara vore jag oerhört tacksam!

F: Ska även cashew blötläggas (för att väckas till liv /enzymer etc)? Det verkar inte så i recept etc? Cashewnötter blötläggs mer för att göra det mjukar att mixa. Oftast är cashewnötter inte rå utan naturella och har ändå upphettats och ”livskraften” finns inte kvar på samma sätt. Den blir dock lättare att smälta om man blötläggare den och blir krämigare.

Hur ser man att nöten/fröet groddat färdigt så att alla nyttigheter ‘frigjorts’? Räcker det med att en liten svans börjat växa eller ska man låta den växa ut längre? Får man någon nytta av att grodda valnötter o mandlar två dygn eller ska det vara mer? Ökar nyttan/näringsinnehållet ju fler dagar man groddar?

S:  Du kan blötlägga alla nötter cirka 8 timmar men det är endast mandel som utvecklar någonslags grodd om du låter den grodda efter blötläggningen. Mandel är ju inte ens en nöt men går ofta under ”nötbegreppet” ändå. Nötter och frön blötläggs för att frigöra en sovande enzym, en inhibitor, för att bli mer lättsmält, väcka upp den sovande livskraften och maximera näringen. En del personer i raw food kretsen påpekar att blötläggning är onödigt för vi blötlägger automatiskt i munnen när vi äter frön/nötter. Mitt råd är att prova dig fram om du behöver blötlägga eller om du fixar torra nötter för matsmältningen. Var uppmärksam på dina nötter/frön när du blötlagt så de inte blir dåliga. I blötläggningsprocessen öppnar du upp fröet och även fettsyrorna blir mer ”öppna” och kan därför härskna.

F:Blötlagda, groddade frön o nötter som sen torkas i torkugn i 40 grader: hur blir näringsinnehåll? Hållbarhet på näringsinnehåll? ‘dör’ (se uttryckssätt i baby greens) nöten/fröet när man torkar det igen efter blötläggning? Påverkas det av hur länge man torkar?

S:Man kan aktivera nötter/frön och sen torka i torkugnen, för att kapsla in aktiveringen så att säga. Dock är det bästa att blötlägga och sen äta med en gång. Att torka kan dock effektivisera det för dig samt ge en god crunchig kvalité, vilket är supergott. Torka tills nötter/frön är genomtorra. Det är tråkigt om man blötlagt och sen inte torkat riktigt för då kan det bli mögel och mögel är inte bra. Har nöten/frön mögelsporer innan dör dessa vid upphettning över 35 grader, ha detta i åtanke om du är känslig för mögel av olika slag. Jag vet inte hur näringsinnehållet påverkas av att blötlägga och sen torka. Generellt blir näringsinnehållet mer när du blötlägger.

F:Förändras hållbarhet om man mixar nötterna/fröna till Nötpulver efter att man blötlagd, groddat och torkat dem? Minskar näringsinnehåll gradvis så som jag antar att ett nyplockat äpple är mer näringsrikt en än ett som fått ligga ett tag?

S: Ett äpple plockat direkt från trädet när det är precis moget är den bästa form av näring, samma sak med sallad. Ju mindre tid från det att du plockar det tills du äter det, desto bättre.

Hållbarheten minskar om du mixar den. Därför rekommenderar jag alltid att göra eget mandelmjöl etc hemma, för att det ska vara så färskt som möjligt. Går på ett kick att göra det.

F: Din erfarenhet av att mixa/Pulverisera nötter till barn: fördel jag tänker är att de annars inte alltid tuggar sönder nötterna o därmed inte får i sig alla nyttigheter? De kommer ut hela igen. Men, jag tänker att de inte vänjer sig vid att tugga?

S: Introducera blötlagda nötter/frön till barn försiktigt. Föräldrar är olika, en del vill puréa allt, andra vill att barnet ska tugga. Risken finns att barnet sätter i halsen. Innan ett år avvakta med nötter, frön är min rekommendation.

F: Vatten: Hur ska vattnet vara? Tydligen (enl boken baby greens som jag läst) ‘strukturerat’ som i frukt o grönt. Vad innebär det? Får man inte värma vatten heller? Inte dricka te/varmt vatten?Är vattenrening något annat än strukturera tvattnet – att ta bort kemikalier/gifter? Ska allt vatten helst renas, ink duschvatten som någon sa? Vilken vattenrenare ska man ha? Fördelar med ‘bättre’/dyrare? Olika system som har för o nackdelar?

S: Nu har jag inte läst boken du refererar till. Det bästa vattnet är källvatten. Vätskan som finns i frukt och grönsaker kommer i naturlig form och kommer med näring så detta vatten är lätt för kroppen att ta upp. Det finns ingen regel om du får eller inte får värma vatten, inom just det området finns det många olika teorier om. Jag föreslår att du läser med om vad Daniel Vitalis och David Wolfe skriver om vatten, de är mästare just på vatten.

Vattenrenare finns det också otroligt många olika utav och alla har sina argument. Jag har ett vanligt vattenfilter hemma, för cirka 1500 kr. När vattnet är renat tillsätter jag oraffinerat havsalt och mineraldroppar för att återgå näring till vattnets som renats samt att du kan röra i vattnet för att återskapa energi i det. Just vatten är en stor fråga och jag hänvisar till killarna ovan för bästa svar om du vill gå djupare i detta ämne:)”

Kommentera gärna om du har mer info, egen erfarenhet eller annat du vill dela med dig utav!

Gifts from cyberspace on a white Monday!

Erica

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..