Kaffe och Raw food? Mitt expriment…

Tom kaffekopp

Raw food och kaffe, går det ihop? Kan man dricka kaffe och äta raw food? Återigen vill jag uppmuntra att känna efter i din egen kropp och hur du mår utav det. Gör kaffe dig glad är det bra men måste du ha kaffe för att bli glad då kanske du ska tänka om. David Jubb som var på Raw Life festival är en kaffepimplar och även andra raw food personer som jag träffat har just kvar kaffet som en kär vän.

Jag har inte druckit så många koppar kaffe i mitt liv, cirka 10 tror jag. Och min erfarenhet är att jag blir pigg, får svårt att sova, tappar matlusten, en gång blev jag helt personlighetsförändrad och fick totalt kaffeförbud av min man. I förra veckan var det så länge sedan jag drack kaffe och jag började undra vad det är som är så spännande och att så många dricker just det svarta varje dag, så jag sa hemma ” att jag ska nog prova att dricka en kopp kaffe varje dag i en månad och se vad det är som är så kul med det”. Varför du undrades det? Ja, om jag inte vet för egen del så måste jag ju ta reda på det… Så det gjorde jag… Förra onsdagen drack jag en stoor latte. Det var doftade gott ( att kaffe doftar ljuvligt har jag alltid tyckt), kändes lite busigt att beställa en ”latte”, jag kände mig som jag var en av de andra kaffenjutarna på kafét ( tillhörigheten är viktigt i dagens samhälle). Och faktiskt så var det jättegott! Men när det goda var slut efter fem minuter började det icke goda. Jag började svettas som en maratonlöpare, jag skrev så det brann på tangenterna där jag satt och med min dator, jag kunde inte riktigt tänka klar, till middagen hade jag ingen aptit, och sen kunde jag inte somna förrän klockan 5 på morgonen. Jag låg och tänkte på nästa ställe som jag skulle kunna dricka kaffe på nästkommande dag. Trots de sidoeffekterna vill  jag inte ge upp mitt expriment, så följande stegade jag in klockan 10 på Espresso House och beställde en stor latte igen. Vips så var den uppdrucken och jag började svettas igen, och denna gång luktade svetten vedervärdigt ( normalt så luktar mitt svett just ingenting….) och min familj ryggade tillbaka och undrade om jag varit och tränat. Jag kände att jag började darra. Trots tappad aptit vid lunchen den dagen så fick jag tvinga mig att äta, och eftersom jag ätit såpass lite det senaste dygnet så blev det att jag åt för mycket. På eftermiddagen kände jag hur jag skulle vilja ha en kaffe till för att komma tillbaka till ”ruschen” men då kände jag starkt att ett dygns exprimenterande för min del och kaffe var över. Idag var det snart en vecka sen och jag var glad att jag gjorde exprimentet med mig själv. Och läs, det här är bara min delgivning av min upplevelse med kaffe, det säger inte att något är rätt eller fel för dig……

Det som slog mig också efter bara två dagar är att vad pengar det kostar. En espresso kostar lika mycket som en surkålsjuice på tetra pak ( men som kommer laddat med bara bra grejer för kroppen och gör att dina tarm ler stort). En stor latte från Espresso House kostar 38 (!) kr – tja nästan lika mycket som 2 kilo äpplen. Lite galet men ett faktum. Jag tror att jag nog skulle vara för ekonomisk för att lägga närmare 40 kr varje dag på något som jag vet försurar mig och gör att jag känner mig frånryckt från mig själv.

Många upplever de första dagarna utan kaffe en sprängande huvudvärk. Den huvudvärk är en abstinens, att kroppen inte får något som den är van vid och att kroppen gör sig av med gifter.

Är du känslig, var varsam med ditt koffeinintag och se om du kan få mer kraft och glädje från annat håll, att djupandas kanske?  Jag är känslig för alla former av koffein trots att det kommer i små doser genom raw kakao och yerbamatéte. När jag dricker/äter det får jag en kick men blir tyvärr snabbt påmind om den baksida som koffeinet har. En människor att dricka baljor med kaffe utan att ens känna den minsta skillnad. Så återigen känn dig själv, känn din kropp och gör sånt som du blir glad utav!

Jag blir glad av gröna juicer. De ger mig ögonblickligen ny klar energi och cellerna i kroppen skriker JIIIPIII och det bästa är att det bara finns bra effekter av den gröna juicen, iallafall för mig. Om du vill prova att byta ut kaffet mot en grön juice och se vad som händer. Min önskan är att det skulle finnas lika många ställen där vi skulle kunna köpa gröna juicer som det finns ställen där vi kan dricka kaffe.

Min älskade gröna juice gjord av min älskade man

Coffe or not?

Erica

 1. Simba skriver:

  Här kommer ett tips när man vill dricka något som påminner om kaffe utan att man behöver bli förgiftad.
  Jag kokar lite vatten, häller några kardemummafrön från kryddburken i en mugg, häller på vattnet och toppar med lite mjölk. Superenkelt!
  Mjölken bidrar till känslan av en tjockare dryck än te.
  Kardemumman får en att tänka på bullar och därmed på kaffe.
  Har varit beroende av kaffe hela mitt liv. När jag försökt sluta har det stupat på att det inte finns någon annan dryck som påminner om känslan av en kopp kaffe. Te är för blaskigt, nyponsoppa för smakrikt och sött, men den här kardemummadrycken är det precis sådär lagom smak på och den är mjukt hemtrevlig i konsistensen.
  Rekommenderas!!’
  Jag slutade med kaffe på allvar när jag läste att det påverkar klarheten i huvudet.
  och jag märkte hur jag tappade fokuseringen bara jag tog en kopp kaffe.
  Nu känner jag mig mycket vaknare och mer skärpt.
  Det är vansinnigt att folk dricker så mycket kaffe som de gör. En gäng när jag inte kunde säga nej till en kopp fick jag jättekonstiga symptom. Eftersom min kropp då var avgiftad kinde jag känna hur giftigt kaffet är. Jag fick symptom av oro och ångest fast jag visste att det inte fanns något att oroa sig för.
  Läskigt!

  1. Erica skriver:

   Tack för att du delar dina erfarenheter och goda recept. Det måste jag verkligen testa när hösten och lite kallare väder kommer.
   kaffe påverkar oss olika men jag har haft samma erfarenheter som du, men jag har aldrig varit mycket av en kaffedrickare innan. Smaken kan vara en sak men effekten blir lite tokig i mig. Jag var glad att jag testade och förstod att det just kaffe inte funkar för mig.
   Kram
   Erica

  1. Erica skriver:

   Intressant att du delar!

 2. Äntligen någon som förstår vad det handlar om.

  De senaste åren har kaffe framhållits som en ren hälsodryck. Det ena forskningsresultatet efter det andra dyker upp. Några har visat på kaffets negativa påverkan på kroppen men de har snabbt sköljts undan av mångfaldigt andra som visat det motsatta.
  Är de positiva resultaten bluff? Det vet vi inte, än. Men kaffe är det nästa största industrin i världen och skulle vi sluta dricka kaffe så behöver vi ju inte heller dricka något annat, snarare tvärtom. Så här finns det pengar att förlora. För kaffeindustrin.
  Men de där positiva forskningsresultaten då? Är det egentligen så svårt att få ett sådant med tanke på vad normalkosten är idag. Hur mycket antioxidanter får egentligen gemene man i sig? Om man äter hel- och halvfabrikat, varmhållen mat och processad mat (för att nämna några kroppsfiender) är nog kaffet rena gudadrycken för dessa kroppar. Och är det inte just människor med normalkost som ingår i dessa undersökningar – för att de ska representera normalbefolkningen. Men tänk om de istället hade ätit ett halvt kilo färskt, ekologiskt frukt och grönt om dagen istället? Hur skulle forskningsresultaten se ut då?

  Eller hur påverkar kaffet en kropp som bara äter rawfood? Läs vad Erica skriver. Hon var inte innan sitt test kaffeförstörd som vi andra. Själv slutade jag för en månad sedan och för att nämna några förbättringar: stabilare humör, inga sura morgnar, vaknar före klockan, gått ned 2 kilo, och lägre vilopuls. Forska på oss istället, som äter hälsosamt och ekologiskt. Då hade nog kaffet fått bekänna sin riktiga färg.

  p.s. Högst intressant är forskningsresultat från USA (http://www.expressen.se/halsa/bli-smal-och-glad—med-kaffe/ ) pekar på att man går ned i vikt av kaffe samtidigt som kaffe är populärare än någonsin (http://www.kaffefakta.se/kaffe.aspx ).
  Hur går detta ihop med den ökande fetman?

  1. Erica skriver:

   Camilla, tack för ditt långa inlägg och att du delar med dig!

   Det var ett intressant test, som egentligen tog emot att göra men jag fick verkligen känna hur kaffe just påverkar mig. Och det var inte positivt direkt. Jag tackar min kropp som klokt sa åt mig att sluta och att jag inte fortsatte hela månaden som jag tänkt göra. När huvudets beslut får vila och kroppen bestämma, tänk vad skönt och lugnt det hade varit då:).
   Ja, tänk om alla hade druckit en grön smoothie eller en grön juice varje dag. Green is the new coffee!

   1. Anonym skriver:

    Hej! Vet inte hur länge sedan denna post är inlagd. Jag hamnade på den med anledning av. Vad dricka om ej varken kaffe eller te.

    Mitt bidrag till denna koffeinöverdoshistoria blir:

    Jag som endast tedrickare experimenterade jag också. Lyckades koffeinöverdoser på både ginsengte och kaffe. Inte samtidigt gubevars. Men dock ändå.
    Expr 1) krutstark ginsengte. A espresso fast te alltså. Effekt efter ca 3 timmar. Total överdos. Med svettning illamående, hjärtrusning. Upprörd mage i hela systemet igenom. Ingen aptit. Darr virr och stirr. Vaken ett helt dygn. Totalt speedad. Usch urk och fy. Tanke: Gör INTE så mer!

    Exp 2) Kaffe: av nån anledning kände jag nåt toksug på kaffe. Brist på nåt ämne? Då jag normalt bara eg dricker te. Nåväl. Får för mig att göra en extrem kopp. På 2 msk! Ja 2 msk pulverkaffe! Ca 2 cm vatten. Gör en choklad glassdrink och häller i den krutstarka kaffeskvätten. Så stark att det faktiskt smakar julmust! Åh supergott. Effekt efter 2 timmar. Raising highspeed om man säger så. Vansinnig känsla. Med ovannämnda tekänsla i ökande form.
    Jag blev oerhört orolig då jag tom kände stegrande ökning alltså. Efter 5 timmar låg jag hopkrupen i frosskakningar hyperillamående och akut diarre. Hjärtrusning. Knip och hugg i hela magen samt hjärttrakt.
    Klarvaken. I 2 dygn. Gick inte att varken äta eller dricka. Men var tvungen att försöka få i mig vatten iallafall pga förlusterna genom diareen också.

    Var tvungen att ringa 1177 och höra om koffeinförgiftning. Men blev totalt avfnyst; att äsch inte då. Men jag tror inte hon fattade hur mycket jag blandat på bara en bottenslatt vatten. Fick höra att man måste dricka minst 20 koppar för förgiftning. Jag berättade. Men blev totalt avfärdad. Jag verkligen hörde hur hypokondrisk hon tyckte att jag var. Typ: ring psykakuten i stället.
    Lade på och ringde giftinformationen i stället.
    Där uppfattades allvaret i det jag berättade. Den damen väste: hur mycket tog du sade du? Är du inte riktigt klok? Du har druckit som 4 st redbull på raken. Det är nära gränsen för koffeinförgiftning ja.

    Vad ska jag göra sa jag? Stegrar det ytterligare får du åka till akuten. Annars avvakta och drick litervis vatten juice etc för att späda ut så mycket som går. Inget kaffe te alkol energidrycker etc på 2 dygn alls. För i efterdyningarna kommer jag dessutom få vrålhuvudvärk. Både pga avgiftning och den snabba akuta uttorkning som uppstått också.

    Kul. Not. Resultat: jag dricker återigen inte kaffe alls. Samt inte häller i mig te. Utan max 3 koppar grönt te per dag. Morgon middag o kvällsfika.

    1. Tack för att du delar!! Lagom är bäst:) och grönt te är fint i lagom mängder det med !
     kram
     Erica

 3. Erica skriver:

  tack för alla intressanta kommentarer!
  Selleri, gurka, broccoli, kål, grönkål, zucchini, citron brukar vara basen i de gröna juicerna.

  Kram
  Erica

 4. Trejna skriver:

  Vilken inspirerande blogg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..