Jag har en ny vän som har skrivit detta fantastiska inlägg på sin blogg. Massa tips, intressanta raw profiler och recept på goda tårtor. Tack fina ni som är med i reportaget och delar och tusen tack till dig Bianca!

Tyvärr kan jag inte få med bilderna här på bloggen av någon sådan där datateknisk anledning som jag bara inte kan ( mixa och trixa i köket det kan jag;)! Men surfa vidare in på Biancas blogg för att se det hela med bilder och allt. Biancas blogg hittar du här.

Raw food tårtor

 

Raw food tårtor
Intresset för alternativa sätt att baka med mer fokus på hälsa, näring och hållbarhet växer precis som efterfrågan på bakverk för allergiker. Raw food bakverk-, desserter- och mellanmål börjar dyka upp på caféer och restauranger runtom i landet, oftast som komplement till det konventionella utbudet. För att få veta mer om raw food bakning har jag frågat fem svenska raw food kockar om deras bästa tårtrecept och varför de väljer att äta raw food. I slutet av artikeln hittar du även en ett program på raw food aktiviteter under Allt för hälsan mässan samt en guide till platser i Sverige där du kan köpa raw food bakverk.

Foto och text: Bianca Brandon-Cox

Med fokus på ekologisk, oupphettad mat och superfoods; energigivande mat med högt näringsinnehåll, breder raw food trenden ut sig i världen. Inte bara i USA är raw food på frammarsch utan även i Norge, Sverige och Danmark.

På Hälsomässan 2012 föreläser flertalet hälsoinspiratörer och raw food kockar om raw food och dess hälsoeffekter – lättare liv, raw energi, inner glow och energigivande mat.
Vägen till raw food går enligt många genom bakverk och desserter enligt Erica Palmcrantz Aziz, författare till dessertboken ”Raw Delight.
– När man förstår hur enkelt det är att skapa goda desserter utan att använda ugn, animaliskt fett, processat socker och mjöl så är steget till att förändra maten mindre.
Fem raw food kockar
Erika Billysdottir
”Raw food är den bästa trenden av alla”


Raw food kocken Erika Billysdottír i Stockholm är uppvuxen i Molla, tre mil från Borås, på en bondgård, äldst av tre barn, i en familj där sylta, safta och syra var en del av vardagen. Vid 17 års ålder bestämde hon sig för att äta plantbaserad kost och 2004 när hon flyttade till San Fransisco upptäckte hon raw food.
Hon blev helt betagen av maten och tog helt enkelt med sig ”den gröna vågen” hem till Sverige.
Efter att ha jobbat på Raw Food House i Malmö och Yogayama i Stockholm bestämde hon sig för att starta eget. Idag är Erika en av dem som står på barrikaderna för att inspirera och öka kunskapen om raw food genom sitt företag Front Raw som erbjuder föreläsningar, workshops, catering, coaching, hyr-en-kock aktiviteter samt levererar matlådor, desserter och mellanmål till företag. Erika jobbar även extra på butiken 8T8 i Stockholm där hon producerar butikens raw food bakverk och mellanmål (se guide). En gång i månaden anordnar hon även även fem-rätters raw food middagar tillsammans med Cecilia Davidsson från Curlyfood, även hon raw food kock.
Erikas personliga vision är att äta ekologisk, närodlad (gärna vilda växter) raw food samt leva ett liv som lämnar ett så minimalt ”footprint” som möjligt.
– Raw food är den bästa trenden av alla, säger Erika och fortsätter:
– Det är en av nycklarna till förändring mot en hållbarare värld.
Tryffeltårta


Erikas tårta är en tryffeltårta utan nötter.
– Jag har skapat en tårta som gör dig glad, pigg och som även nötallergiker kan äta. Jag har använt det medicinala sötningsmedlet honung som är fullspäckad med mineraler och antioxidanter, raw kakao som är lyckobringande och som innehåller massor av magnesium som motverkar stress. Är man lite känslig så kan man få väldigt mycket energi av den här tårtan och den är mäktig så man behöver inte äta så mycket för att känna sig nöjd.16 bitar
Ingredienser:
Botten:
2 dl dadlar
0,5 tsk salt
1 msk kokosolja
3 dl kokosflingor
5 dl kakao
2,5 dl honung
4 dl kokosfett
4 dl raw tahini (rostad smakar lika bra)
10 medjol dadlar
2 del vatten (gärna källvatten)
0,5 tsk vanilj
en nypa salt
Du behöver: En stark blender för att kunna mixa
Gör så här:
1. Mixa alt till botten å tryck ut i en springform, ställ in i kylen och gör fyllningen.
2. Smält kokosfettet i vattenbad.
3. Mixa i en stark blender (jag har en vitamix) dadlar, vatten, salt, vanilj, honung, blanda till en smet ca 20 sek, häll sedan i kokosfettet, kör snabbt med mixern igen.
4. Häll över smeten i en matberedare och ha i tahini, blanda.
5. Häll över smeten i formen, låt stå ca 5 h för att stelna i kylen.
Malin Sönegård
”Raw food är som att måla. Alla ingredienser har en funktion som ger smak och färg”
Raw Food kocken och illustratören Malin Sönegård från Lidköping blev vegetarian redan vid 12 års ålder. I takt med att intresset för hälsa ökade, började hon äta en mer naturlig, ren och oraffinerad kost med fokus på grönt. 2009 gick hon Fredrik Pauluns kostrådgivarutbildning och 2012 en intensivkurs i raw food på Matthew Kenney Academy of Raw Food cuisine i Oklahoma City. Inspirerad av utbildningen bestämde hon sig för att på allvar fokusera på raw food.
– Utbildningen var väldigt kreativ – raw food fine dining med fokus på det estetiska. En hel vecka gjorde vi bara raw food desserter, jag gjorde tiramisu, pajer, crêpes och glass. Jag kommer ihåg att jag tänkte ”tänk att man kan göra något sådant här gott utan socker och mjöl”.
Raw food blev hon intresserad av när hon mellan 2009-2011 jobbade på Blueberry Lifestyle i Stockholm. Där kom hon för första gången i kontakt med raw food bollar som blev lite av en inkörsport till raw food generellt.
Sedan 2012 har hon skapat desserter och mellanmål till livsmedelsbutiken Goodstore i Stockholm men går nu vidare mot nya utmaningar som frilansande raw food kock.
– Med raw food kan jag verkligen kombinera mina intressen: hälsa, mat och skapande. Malin fortsätter:
– Raw food för mig är som att måla. Alla ingredienser har en funktion som i sin tur ger smak och färg.
Malin driver även bloggen Vegan Parade där hon lägger upp amerikanskinspirerade recept på både raw mat och många av sina bästa raw food kakor. Missa inte ”Raw Butterscotch Coconut Cookies”!
Raw blueberry swirl cake


Malins tårta är en tårta som går relativt snabbt att göra och som kan stå i frysen.
– Det här är den perfekta tårtan att bjuda vänner på! Visst kräver den lite planering i form av blötläggning och frystid men själva tårtan tar inte mer än en kvart att slänga ihop. Just blötläggning/groddning av nötter är viktigt för att göra dem mer lättsmälta och näringsmässigt tillgängligare för kroppen. Blåbär är en antioxidant-rik vän precis som kokospalmsocker som tillverkas från saven av kokospalmer. Tårtan har en smarrig kolaton och är full av vitaminer och mineraler. Dessutom har den ett lågt GI och passar därför de flesta. Den här tårtan är ett litet konstverk både för ögat och för gommen! Det är lika spännande varje gång att skära upp tårtan och se hur den ser ut där inuti.
12–14 bitar
Ingredienser:
Botten:
4 dl groddade mandlar (blötlagda i minst 4 timmar och sedan sköljda)
0,5 dl kokosflingor
10 st mjuka färska dadlar
En liten nypa Himalaya salt
Cheesecake-fyllningen:
6 dl cashewnötter (blötlagda i minst 2 timmar och sedan sköljda)
1,5 dl rumstempererad mjuk kokosolja
1 dl vatten
Saft och zest av en ekologisk citron
0,75 dl kokospalmsocker
1 hel urskrapad vanljstång (fröna)
En liten nypa med himalaya salt
2 dl tinade blåbär (eller färska!)
Topping:
1 dl frysta blåbär
Du behöver: En kakform med löstagbar botten samt en matberedare och en höghastighetsmixer.
Gör så här:
1. Lägg alla ingredienserna till din botten i en matberedare. Mixa tills dess att du har en deg som håller ihop utan att falla i sär. Lägg plastfilm i botten av kakformen och tryck sedan ut degen jämnt och noggrant. Ställ in i frysen medan du gör fyllningen.
2. Mixa ingredienserna till fyllningen (vänta med blåbären) till en slät smet utan klumpar i din höghastighetsmixer. Konsistensen ska vara som tjock vaniljsås. Addera lite mer vatten om smeten skulle kännas alldeles för trög. Häll upp hälften av smeten i en skål och mixa in de tinade blåbären med smeten som är kvar i kannan.
3. Ta fram kakformen ur frysen. Se till att plastfilmen går upp över kanterna innan du börjar hälla i smeten. Börja med ett lager av den vita smeten och varva sedan med den lila blåbärssmeten för att skapa en marmoreffekt. Spara cirka en deciliter av valfri smet för att göra ”virvlarna” på toppen med. Ringla först smeten i en cirkel så gott det går och använd sedan skaftet av ett bestick för att ”måla ut” virvlarna. Använd din kreativitet! Tryck sedan ner lite frysta blåbär här och var i smeten och dekorera med några på toppen. Plasta in hela tårtan väl och låt stå i frysen över natten. Minst 8 timmar. Låt den tina cirka 20–30 minuter innan servering.
Chris och Therese Argus
”För oss är det viktigt med ett naturligt ekologiskt och, enligt oss, mer hållbart sätt att leva”


Elitidrottaren Chris A Argus reste jorden runt, fastnade i Peru och fick tillsammans med schamaner i Amazonas ett kraftigt spirituellt uppvaknande. Upplevelsen fick honom att lägga om sitt liv med fokus på yoga och en mer högfrekvent kost. Intuitivt har det lett honom till en kosthållning som idag består av 70–80% raw food. Therese som alltid varit intresserad av mat och hälsa blev vegan 2002. Med tiden blev hon mer och mer inriktad på raw food och idag har Therese specialiserat sig på just raw food desserter. För närvarande jobbar hon på en raw food dessertbok med fokus på skandinaviska och peruanska superfoods.
Chris och Therese träffades redan i ettan på gymnasiet i Sollentuna. Efter att varit ihop i olika omgångar gifte de sig 2010. Under smekmånaden gick de en certifierad raw food kock utbildning signerad Ann Wigmore i USA. De jobbar båda sedan avslutad utbildning inom företaget Evolutionary Health med fokus på yoga och raw food bland annat raw food catering med internationella teman samt hemma-hos dessertkurser.
I december flyttar hela familjen till Peru för att kunna utvecklas ännu mer inom raw food och framförallt spännande är det då Peru är centrum för superfoods genom att 84 av världens 104 microklimat finns representerade just där. I Lima ska de även vara med och utveckla The Tree of Life Rejuvenation Center (genom raw food workshops, yoga, matlagningskurser) samt erbjuda hälsoturism. Chris berättar att de vill jobba med blandade kundsegment, från välbeställd medel- och överklass som driver trender och utveckling framåt, till lokalbefolkningen som söker ett alternativ till konventionella sätt att hantera de ökande välfärdssjukdomarna.
– Intresset för raw food har ökat markant i Sverige på kort tid, säger Therese.
– Vi kommer tillbaks till Sverige framöver när tiden är mogen för raw food med ett djupare budskap, dvs att mat är medicin. Nu får den första vågen som är mer fokuserad på gourmet bana vägen.
Följ Chris, Therese och lille León på:
Lingonmoussetårta


Chris och Therese tårtrecept består av så långt som möjligt av lokala- och för denna breddgrad hållbara ingredienser.
– För oss är det viktigt med ett naturligt ekologiskt och, enligt oss, mer hållbart sätt att leva, säger Therese och fortsätter:
– När vi är i Sverige vill vi helst använda svenska och skandinaviska superfoods. Lingon innehåller precis som tranbär och blåbär proantocyaniner, vilka är röd-blåa färgämnen med antioxidativa egenskaper. Bären innehåller även mycket C- B-, A-vitaminer samt kalium, järn samt är fiberrika.
Lingonmousse tårta med rårörda lingon 10-12 bitar
Ingredienser:
Botten:
4 dl solrosfrön
1,5 dl osvavlade sultanrussin
1 dl osvavlade torkade aprikoser
1 msk ekologisk kallpressad kokosolja
1,5 krm ekologiskt vaniljpulver
Topping:
Lingon
Kokossocker
Du behöver: En matberedare
Blötlägg russin och aprikoser i fingervarmt vatten ca 15 min, häll sedan av vattnet till en annan bunke. Kör russin, aprikoser, kokosoljan och vaniljpulver i matberedaren till en smet. Häll i solrosfröna och kör tills du har en ganska fuktig grovkorning deg. Späd ev med lite blötläggningsvatten om det känns torrt. Tryck ut degen jämt och gör en hög kant i springformen. Ställ i kylen.
Fyllning:
4 dl cashew mjöl (kan bytas mot mandelmjöl eller kokosmjöl)
4 dl lingon, rumsvarma
3 msk ekologisk kallpressad kokosolja
Kör cashewnötterna i matberedaren tills det blir ett mjöl. Häll i lingonen och kör till en jämn smet, skrapa ner på kanterna i matberedaren allteftersom. Lägg i kokosoljan sist och kör ytterligare någon minut. Om man har en stavmixer så kan man använda denna för att skapa en mer slät och fluffig konsistens. Häll fyllningen i springformen och låt stå i kylen minst en timme innan servering.
Topping:
Blanda valfri mängd kokossocker med ca 2 dl lingon och rör runt. Häll på tårtan precis innan servering.
Erica Palmcrantz Aziz
Ett tips till dig som gillar raw är just att ta med godsaker och desserter när du är bortbjuden”

Jordgubbstårta


Erica Palmcrantz Aziz från Göteborg upptäckte raw food i USA när hon hälsade på sina kusiner som inriktat sig på just raw food. Erica testade, fick massor av energi, blev av med några överflödskilon och kände sig generellt gladare.
Idag är en Erica en uppskattad inspiratör och vår största svenska raw food pionjär med flera böcker i ryggen varav en av dem en inriktad på just desserter ”Raw Delight”.
Erica tror att inkörsporten för många till just raw food är desserter och mellanmål.
– När man förstår hur enkelt det är att skapa goda desserter utan att använda ugn, animaliskt fett, processat socker och mjöl så är steget till att förändra maten mindre.
Hon är övertygad om att raw food är en hållbar trend:
– Det är det enda alternativet! Vi kan inte utarma varken vår jord eller våra kroppar mer än vi gör idag.
Förutom böcker, egen produktserie, föreläsningar och workshops erbjuder hon en inspirationskurs på bland annat på Grönsakshallen Sorunda. ”Desserternas renässans” är en kurs för klassiskt skolade kockar som vill lära sig att tänka nytt med hjälp av raw food.
– Efterfrågan på raw food desserter växer vill jag att de som går kursen ska kunna skapa alternativ till sitt övriga sortiment. Jag vill själv bli erbjuden alternativ när jag går ut och äter, det är sällan som jag kan äta dessert på restaurang.För att kunna sprida sin lära ytterligare erbjuder Erica sedan augusti 2012 en ny svensk utbildning Raw Life Education.
Jordgubbstårta


Ericas tårta är en klassisk svensk jordgubbstårta som är enkel att göra och uppskattad av alla åldrar. Fri från laktos, socker och gluten.
– Mitt recept är till en traditionell jordgubbstårta som inte kräver massor av specialingredienser och som går lätt att svänga ihop. Glöm inte en nypa salt i mandeldegen, det gör underverk. Erica fortsätter:
– Ett tips till dig som gillar raw är just att ta med godsaker och desserter när du är bortbjuden.

6–8 bitar
Ingredienser:
Tårtbotten:
7 dl mandel
5 msk honung
3 msk oliv- eller rapsolja
en nypa salt
Lager 1:
3 bananer, mosade
Lager 2:
0,5 liter jordgubbar, färska, skivade
Lager 3:
5 dl cashewgrädde, (3 dl cashewnötter, 1/2 päron och vatten tills det blir en gräddkonssitens, kör i mixer)
Garnering:
0,5 liter jordgubbar, färska, hela eller skivade
Du behöver: En mixer
1. Mixa tårtbotten i en mixer.
2. Tryck ut hälften av tårtbotten i en cirkel på ett tårtfat.
3. Bred över mosad banan och lägg på jordgubbar.
4. Lägg på ytterligare ett lager med en fjärdedel av tårtbotten. Lägg sedan ett lager till med banan och jordgubbar.
4. Lägg på den sista fjärdedelen av tårtbotten.
5. Mixa cashewgrädden
6. Bred ut cashewgrädde över hela tårtan.
7. Garnera med hela eller skivade jordgubbar.
—— RAW FOOD GUIDE ——

Raw food guide Sverige
Butiker, caféer och restauranger med raw food bakverk:
GOTLAND, VISBY
Glasscaféet
Stora torget 6
Raw food kakor, tårtor, färskpressade juicer och smoothies. Under högsäsong finns även ett större utbud av raw mat.
Ej hemsida
GÖTEBORG
Rawfoodbaren – Restaurang och café
Viktoriagatan 18
Dagligen fem–sex raw food rätter, färskpressade juicer, smoothies, tårtor och bollar.
HELSINGBORG
Vegeriet – Restaurang och café
Järnvägsgatan 25
Dagens raw food samt fem-sex olika sorters bollar, chokladkaka, cheesecake och moussetårta.
KIVIK
Kiviks Lilla Råa – Café och glassbar
Eliselundsvägen 49c
Under sommarsäsong café med ekologisk raw lunch och bakverk. Vägg i vägg finns även en smoothie-, juice- och glassbar. Se kalendarium på hemsidan.
KALMAR
Bremersons Matupplevelser – Restaurang och café
Esplanaden 30
Alltid raw food dessertpajer, bollar och ibland mat.
MALMÖ
Rawfood House – Restaurang och café
Friisgatan 8
Från raw food frukost till lunch, middag, bakverk samt färskpressade juicer och smoothies.
STOCKHOLM
8T8 – Matbutik med nudelbar
Har vissa dagar raw matlådor från Curlyfood, dagligen hippiebollar, tårta, cheesecake, frukost och mellanmål.
Östgötagatan 77
100% raw food. Här finns mat, flertalet bollar samt cheesecakes mm.Hermans – Restaurang och café
Fjällgatan 23
Dagligen många raw food rätter, smoothies samt ett stort utbud av raw bakverk som pajer, tårtor, bollar och brownies.Yogayama – Restaurang och café
Jungfrugatan 8
En daglig raw food rätt, smoothies, färskpressade juicer samt bakverk t ex blåbärscheesecake, bollar, raw cacaomousse.
Sätraängsvägen 134, Danderyd
Erbjuder dagens raw food rätt och flertalet desserter. Levererar även raw food till butiker.
Centralbadet/Ecobaren – Restaurang och bar
Drottninggatan 88
Erbjuder raw maträtter och desserter samt juicer.
Kaffemakar´n – Café
Lästmakargatan 26
Serverar dagligen flera rawfoodrätter och raw bakverk som muffins och energibollar.
Blueberry Lifestyle – butik och café
Raw bollar och superfoodsmoothies.
Birger Jarlsgatan 21 Rörstrandsgatan 10, Sibyllegatan (ej café) och i NK-huset, Kungsgatan.
Eat – butik och café
Tegnérgatan 3.
Dagligen raw food sallader och matlådor samt bakverk från Open World Café samt smoothisar, kakor, bars och godis.
Ecoist – Hälsobutik och café
Sibyllegatan 51
Dagligen raw food sallader och matlådor samt bakverk från Open World Café, hemmagjorda fruktremmar, bars, bollar och paj.
——————————————–
OM RAW FOOD
Raw food är oupphettad mat (ej över 42 grader) med maximalt näringsinnehåll det vill säga optimalt med vitaminer, mineraler och enzymer. Den vanligaste formen av raw food kost baseras på vegankost utan gluten. Kosten inkluderar framförallt frukt, grönsaker, groddar, örter, nötter, frön, alger, svampar, örter samt kallpressade och oljor. Tillagning och bakning sker framförallt genom blötläggning, fermentering eller torkning.
Tanken bakom Rawfood är att helt enkelt göra sig kvitt onödigt beroende av ämnen, substanser och kemikalier för att uppnå ett kvalitativt, harmoniskt och friskt liv. Resultatet enligt många raw food anhängare är fysisk och mental energi, ett klarare och skarpare intellekt, större kreativitet, bättre problemlösningsförmåga, en friskare, spänstigare och en mer slimmad kropp samt vackrare och klarare hy.
——————————————–

Allt för hälsan 2012
Program över raw food aktiviteter på Hälsomässan Kokpunkten (monter A12:10):Lättare liv – Ge dig själv en kickstart med raw food
Torsdag och fredag  16.30 Erica Palmcrantz Aziz, raw food inspiratör, författare och föreläsare
Raw Energy Smoothies
Torsdag 11.15 Tom Lidström näringsterapeut och hälsocoach
Inner Glow, allt organiskt, raw, veganskt, glutenfritt
Fredag 18.00-18.30 och lördag 17.15-17.45 Josefine Jäger från Jfine lagar sina favoriter
Simply Raw – Enkelt och gott!
Lördag 11.15 Pontus Kristensson, Raw Food kock och hälsoinspiratör
Super Food, Super You!
Lördag 12.45 Erica Palmcrantz Aziz, raw food inspiratör, författare och föreläsare

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..