Recept

IMG_2212

I senaste numret av den inspirerande tidningen Inspire, har jag skrivit en krönika om, ”Det Vilda Gröna- Ren Raw Food”. Här får du del av krönikan men jag rekommenderar varmt att köpa tidningen- så mycket inspiration. Grönaste grönt! 

Låt oss fylla våra kroppar med solljus, utifrån och in. Solens strålar värmer och ger näring till våra kroppar.

Men vi kan faktiskt äta solljus också, genom att äta gröna blad. Det gröna i bladen är inkapslat klorofyll och det fantastiska med klorofyll är att det har samma struktur som hemoglobinet i vårt blod, med ett undantag. Hemoglobinet är uppbyggt kring järn och klorofyllet kring Magnesium.

Magnesium är något som vi lätt kan få brist på när vi stressar mycket och äter snabbmat/socker. Så de gröna bladen ger oss mycket näring och gör underverk som får oss att skina inifrån och ut.

Nu spirar det gröna utomhus, bladen är fyllda med vårsolens solstrålar och har en busig vårenergi i sig. Om du inte visste tidigare att det vilda gröna går att tillreda på olika sätt, så att du kan få del utan den busiga vårenergin, klorofyllet och all den andra fantastiska näringen som är inkapslade i bladen.

Det gröna gör för dig:

  • Hjälper att rena ditt blod. Klorofyll är något av det som på bästa sätt som just hjälper till att rena blodet. Det sägs att ju renare blod du har desto mindre chans att bli sjuk.
  • De färska gröna bladen har cirka 70 % vätska i sig precis som du. Därför är det ett perfekt sätt att tillföra vätska till dina celler, ett toppen sätt för att undvika att bli uttorkad.
  • De gröna bladen har en otroligt mineraltäthet, nyttiga fettsyror och proteiner. Allt för oss som vill må så bra som möjligt!

Oavsett om du bor i en stad eller på landsbygden finns de gröna bladen tillgängliga för dig. Tänk bara på att du undviker att plocka vilda blad precis vid en väg. Jag är tacksam för de vilda gröna bladen som växer på vår innergård och jag kan gå direkt från lägenheten och plocka. Så enkelt och härligt!

De vilda bladen är så närproducerade du kan tänka dig och ekologiska, i varje fall är de obesprutade. Det som kommer via luften, jorden och regnet kan vi dock inte påverka men det vi vet är att ingen gått där med en giftspruta.

Du kan plocka de gröna vilda bladen och torka till vintern för att göra teer av, tillsätta i smoothies, i snacksbollar och strö över salladen.

Det gröna vilda bladen är helt gratis, redo att plockas. Tänk hur ingen faktiskt har medvetet planterat denna växt, den har bara fått växa vilt och fritt, spridit sig alldeles egen hand och fröet har hittat en plats där den med viljekraft slagit rot, vuxit upp och blivit en krispigt grönt blad. Moder Jord och Fader Himmel har samverkat; vind, regn, sol, jord i en synergi. När du äter de vilda gröna bladen tar du del av energin; viljekraften, vildhet, styrkan och tilliten till att allt är som det ska – du blir fylld av en livskraft som vibrerar. För de vilda gröna bladen vibrerar på en väldigt hög frekvens. Låt dina celler vibrera med naturens!

Grön Nässelsmoothie, 2 portioner

2 nävar nässla

1 näve spenat

2 stjälkar selleri

1 grönt äpple

½ avokado

1 msk acai pulver eller blåbärspulver

1 msk honung

en skvätt citron

3 -5 dl vatten.

Mixa först nässla, spenat och selleri med 3 dl vatten. Tillsätt äpplet och mixa igen. Tillsätt övriga ingredienser och mixa. Späd eventuellt med 2 dl vatten till, beroende på hur du vill ha konsistensen.

Kirskål med Lucuma, 2 portioner

3 näver kirskål

2 päron, mjukt

4 stjälkar selleri

1-2 msk lucuma

3-5 dl vatten

Mixa ingredienserna med 3 dl vatten. Späd eventuellt med 2 dl vatten till, beroende på hur du vill ha konsistensen.

Maskrossoppa,  2 portioner

1 näve maskros

2 nävar grön sallad

saften från 1 lime

1 gurka

1 avokado

½ tsk eller mer örtsalt

3-5 dl vatten

Mixa först maskros och grön sallad med 3 dl vatten. Skär gurka i mindre bitar och mixa med.  Tillsätt övriga ingredienser och mixa. Späd eventuellt med 2 dl vatten till, beroende på hur du vill ha konsistensen.  Toppa med gula maskrosblommor och servera gärna med ett raw linfrökex till.

Svartvinbärsblads smoothie, 2 portioner

1 näve svart vinbärsblad

2 dl svarta vinbär, tinade

4 färska dadlar,  urkärnade

2 bananer, frysta

Skala och dela bananen i bitar. Lägg i påsar och frys in i cirka 6 timmar ( eller förbered innan och ha alltid frysta bananer i frysen). Mixa svarta vinbär och svarta vinbärsbladen med 3 dl vatten. Tillsätt dadlar och bananer i mixa tills du får en krämig smoothie. Späd eventuellt med mer vatten. Har du en stark mixer kan du använda än mindre vatten och göra smoothien som en glass istället. Toppa med färska svarta vinbär om det är säsong.

Lite fakta – och kom ihåg att välja de spädaste bladen och på våren är de som allra rikast på näring.

Kirskål: Kirskål är ett av våra vanligaste ogräs och är lite pepprig i smaken. Såsom andra gröna bladgrönsaker är kirskålen full av vitaminer och mineraler.

Nässla:  Är rik på järn, vitaminer och vitaminer; som kan användas i gröna smoothies eller torkas för att till vintern lägga i som extra näringstillskott i drycker. Nässlor är mycket näringsrik och anses traditionellt vara en ypperlig medicinalväxt. 1 tsk nässelpulver täcker exempelvis dagsbehovet av C-vitamin, flera mineraler mm. Nässlor är inflammationshämmande, avgiftande, urindrivande och bra för blodet och vid förstoppning. Nässlor kan även vara bra vid reumatism och eksem, grå starr, bra för magen och tarmarna. Nässlor har visat sig bra vid förstorad prostata. Nässlor sänker även blodsockernivån

Svarta vinbärsblad: Svarta vinbärsblad är innehållsrika på C- vitamin, och du ska skörda dem innan de har burit sina bär.

Maskros:  Innehåller bitterämne som är bra för matsmältningen. Bladen har hög halt av vitamin C och kan ätas färska. Maskros betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation.

  1. Hej! Jag undrar lite om maskrosen i dina recept , är det hela maskrosen man använder eller bara bladen? Och sedan när det gäller nässlor har jag hört att man ska bara plocka de små nässlorna men funkar inte de stora nässlorna också?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..