ANNONS

Recept med min favorit Irish Moss

/

20140127-125836.jpg

Irish moss har blivit en nykomlig på raw food fronten. Jag har under några år testat mig fram med irish mossen och bloggat tidigare om den några gånger, när jag gjort glass etc.

Jag gjorde som välkomst treat på den första Raw Life festival en mjölkchokladmousse med irish moss. Då höftade jag som vanligt… men följ glass receptet men gör nötmjölken tjockare och tillsätt kakao så blir det en mjölkchokladmousse.

Irish moss är en alg som är otroligt rik på mineraler och protein. Den fungerar som ett ”förtjockningsmedel” och en ”bindare”. Det finns både som pulver och som hel ”mossa”. Pulvret är enkelt att dosera men det känns renast att använda den hela mossan. Jag har provat med båda, viktigt är att inte algsmaken slår igenom för mycket. En bra ”mossa” ska inte ha någon algsmak kvar alls. Den jag har testat med senast köpte jag på Bali förra året och ska vara en av de renaste sägs det. Den har ingen smak alls kvar efter blötläggningen.

20140127-125808.jpg

Fem skäl varför jag gillar irish moss:

  • Det blir fluffigt
  • Det blir krämigt
  • Det är supernyttigt
  • Det behövs inte så mycket nötter/frön
  • Raw food blir lite roligare och godare

Gör så här:

1)    Viktigt är att du sköljer den noggrant, inget skräp eller sand ska finnas kvar.

2)    Blötlägg mossan ( det sägs olika från 8 timmar till 3 dygn men jag gör minst 24 timmar).

3)    Byt blötläggningsvatten och skölj varje dag, om du har det längre ett dygn. Skölj supernoggrant sista gången du sköljer den.

4)    Lägg mossan i mixer med så lite vatten som möjligt.

5)    Mixa tills du har en len kladdig ”paste”

6)    ”Pasten” förvaras en vecka i kylskåpet i en ren, tättslutande glasburk. Jag gör dock alltid mer och fryser in i mindre påsar för att ta upp och tina. För det blir alltid mycket mer ”paste” än vad du tror och så slipper du göra proceduren så ofta.

7)    Tillsätt i nötmjölker, dressingar, grädde etc.

20140127-125756.jpg

Här är ett recept från Gabriel Cousens  på en löjligt god senap sås och en glass som jag modifierat från samma författare.

Jag skulle vilja göra en hel bok med bara irishmoss recept. I den nya svenska boken förekommer några recept med irish moss men tills den kommer så testa recepten i inlägget.

20140127-125820.jpg

Recept

Senapsdressing

1 1/2 dl solrosfrön

3/4 dl irish moss paste

2 msk citronjuice

1/2 tsk salt

1/2 tsk gurkmeja

1 tsk dijon senap ( mer om du vill ha mer senapssmak)

2 msk olivolja

3/4 dl vatten

Mixa samtliga ingredienser i mixern och servera till krispiga gröna blad.

Vaniljglass

5 dl mandel

10 dl vatten

en nypa salt

1/2 dl xylitol (kan ta annan sötning, med ex kokospalmsocker blir det med kola/vaniljglass)

1 dl kokosolja

2 msk solroslecitin

3/4 dl irish moss paste

1/2 tsk vaniljpulver eller innehållet från en halv vaniljstång

7 droppar vaniljstevia ( går bra med naturell också)

Mixa mandel och vatten till en tjock mandelmjölk. Sila av mandeln. Mixa mandelmjölken med resterande ingredienser och häll i en glassmaskin. Jag har ingen glass maskin och vet tyvärr inga knep för det men det ska gå utmärkt har jag läst. Jag håller upp glassen i glasspinneformar eller små glass skålar och ställer in i frysen. Jag brukar röra med cirka en halvtimmas utrymme för att den ska hålla sig krämig ( obs, då är det i glassformar inte som glasspinnar) eller så fryser jag det som det är och låter det tina. Mums!

3
1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00