Recept på Gräddig Svampsoppa och Äppelkaka

IMG_5731.JPG

 

IMG_5732.JPG

Vackra bilder av Anna Hult ( dock ej med mina fina strumpor – ha ha!)

Höstiga recept var med i månadens nummer utav hälsa och här får du del utav recepten på Gräddig Svampsoppa och Äppelkaka!

Gräddig svampsoppa, 2 portioner

Min svamp var från förra året men ut i skog och mark och leta efter trattisar eller köp i affären. Vill du göra om svampsoppan till en risotto, använd lite mindre vatten, gör ett rotfruktsris och blanda ihop. Perfekt bjudrätt på en middag!

2 dl cashewnötter, blötlagda

1 dl trattkantareller, (cirka 1?2 dl torkade)

1/3 röd paprika

1?2 – 1msk tamari/nama shoyu

3-4 dl vatten

Blötlägg trattkantareller 2-4 timmar. Blötlägg cashewnötter cirka 2 timmar. Skär paprikan i bitar. Mixa cashewnötter i mixern med 3 dl vatten. Tillsätt svamp, paprika, tamari och 1 dl vatten till. Mixa till en krämig konsistens. Tillsätt eventuellt mer tamari och vatten.

 

Äppelkaka
en springform cirka 8 personer

Lite annorlunda men gott sätt att göra en äpplekaka på är att skivan äpplena tunt och lägga ovanpå varandra. Vill du kan du mixa äpplen till en kräm istället och lägga på bottnen. För att göra den ljummen, ställ gärna i torkugnen.

6 dl mandel eller mandelmjöl
4 msk honung
2 tsk malen kardemumma

Kör mandel med malen kardemumma och honung. Tryck ut i en springform.

9 äpplen
1 msk per lager honung/ lönnsirap/agavesirap
rivet i citronskal från en citron samt juice

Skiva äpplen tunt med en osthyvel eller en mandolin. Mellan varje lager äpple ringla över valfri sötning, lite rivet citron skal och en skvätt citron juice.

Topping:

1 msk hel kardemumma
½ msk malen kanel

Smula den hela kardemumman i handen och strö över kakan eller använd malen samt pudra över kanel.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..