Hampamylk

IMG_5993.JPG

Igår lade jag ut denna bild på Instagram som inspiration för ett annat sätt att dricka mjölk. Mylk brukar det kallas när man gör nöt eller frö mjölk för att särskilja det något från kossamjölken. Hampafrön kan bli ett glömt frö när det kommer att göra mylk. Nu när det blivit lite kyligare, men bara lite, för det verkar som sensommaren hänger kvar ända in i oktober:), så kan det behövas lite mer fett, kryddor och varianter för att skapa balans i kroppen. Många kan äta raw food på sommaren då det är varmt men undviker det under den kalla och mörka årstiden, mycket på grund utav att man tror att all man måste vara kall.

Hampamylken är perfekt för vata personer, som kan behöva lite mer fett, värme ( kryddor) och sötma.

Mixa cirka 1 dl skalade hampafrön med 4 dl vatten ( beroende på hur tjock du vill ha mjölken), söta med xylitol ( eller; honung, kokospalmsocker, yaconsirap, agavesirap eller torkad blötlagd frukt). Tillsätt värmande kryddor, exempelvis kanel och kardemumma. Vill du ha din dryck ljummen, byt ut vatten mot vatten som du värmt något – då blir det en varm hampamylk – söt, god och med mycket värme!

Det som är så bra med skalade hampafrön är att du inte behöver sila bort några frö rester, använder du hampafrön med skal på, behöver du både blötlägga dem i cirka 8 timmar, helst grodda ett dygn och sedan efter mixningen sila bort resterna. Att använda oskalade sesamfrön blir billigare men för mig kanske det blir att jag inte gör hampamylken alls, tyvärr, eftersom jag går mycket på vad jag behöver just idag och att jag är lite ”on-the-go” stor del av tiden.

Sam, min man, gjorde en variant med hampamylk som bas lade till frysta blåbär och en avokado och det blev mer som en krämig, fet och len yoghurt.

Raw food – even during the cold season

Erica

 

 

LOADING..