Raw Food

Raw food <3 Yoga Retreat med Erica och Sam 13 -16 augusti

IMG_6212.JPG

Foto Katarina Di Leva

I sommar har Sam och jag för fjärde året i rad vårt Raw food och yoga retreat på Shambala Gatherings Borntorpet i Skinnskatteberg. I år får du möjlighet att sätta en klar och ren intention för hösten eftersom retreatet är den 13 -16 augusti. En fin tidpunkt på året för att förenas både med dig själv och andra med yoga och raw food:ens magiska inverkan.

Här följer en text som var publicerad på Yogobe tidigare där jag delar mitt synsätt på raw food och yoga.

Kika mer om tider, priser, anmäl via Shambala Gatherings Hemsida.

 

IMG_5631.JPG

 Foto Bianca Brandon-Cox

Yoga betyder förening. Förening mellan kropp, sinne och själ/ande. Yogan löser upp blockeringar och vi känner in på ett helt annat och kanske nytt sätt. När yogisar pratar om sin practice känner jag igen mig med min egen resa med raw food. Det har blivit min practice utanför mattan. För mig förenar den rå maten; kropp, sinne och själ/ande. Jag får en kontakt med mig själv på ett sätt som jag aldrig för tidigare känt och som jag inte trodde var möjligt.

 

Det obekväma tar oss djupare
I yogan kan vissa positioner kännas mer än andra och vi behöver andas igenom vad som behöver lösas upp. Med maten är det samma sak, att ibland gå ifrån våra rutiner eller det enkla matvalet, för att kunna möta det som är lite obekvämt och göra en djupare inre resa. Som i en detox eller en fasta. När gifter och ansamlingar förs ut ur kroppen, är det som en känsla att det är så smärtsamt/ obekvämt att enda man vill är att bryta sin detox/ fasta. Men håller man ut och ser att det är nödvändigt att släppa taget; om något gammalt för att något nytt ska komma. Du som yogar vet hur skönt det är när du andats igenom den där övningen, där det satt som mest fast. För mig blir det en känsla av klarhet. Som någon har dragit bort en tung, blöt yllefilt från både min kropp och mitt sinne.

 

Raw food som livsstil
Egentligen gillar jag inte att kalla raw food en filosofi, utan hellre en livsstil. Men för mig kan det kännas väldigt filosofiskt. Hela min filosofi kring raw food är att komma närmare sig själv och att läsa in och tyda ”Vad är bra för mig just nu?” För livet är föränderligt, det är det enda som vi kan vara säkra på. Så att lyssna in där förnuftet möter känslan, där hjärnan möter hjärtat. Det är som att ge vår spirit syre.

 

Yogan och raw food går hand i hand
Många blir förvånade över att äta lite mer sallad och dricka smoothies kan förändra deras liv på så olika plan och så pass djupt. ”Jag skulle bara äta lite nyttigare – vad hände?”. Jag kan tydligt se synergierna mellan dem båda på de raw food och yoga retreat som jag har varit med och arrangerat. Det finns inga barriärer att gömma sig bakom. Det blir naket, avskalat, rått. Otroligt känsligt, subilt, vackert med en stor ödmjukhet och kärlek.

 

Hur fungerar det egentligen?
Undersökningar visar att raw food ökar spiritualiteten och kontakten med själen. Allt är uppbyggt kring energi. Energi är en förutsättning för liv. Den mat som raw food består utav har en hög vibrationsfrekvens. Full av livskraft från Moder Jord som inte försvunnit i olika uppvärmningsprocesser. Vi kan ladda all mat med energi, glädje och kärlek men min och många andras upplevelse att det får mycket ”på köpet” när de äter raw food.
Därför kan vi alla ta ett steg utanför mattan, utanför den rå kosten. Det blir som behovsanalys. Det är nästan först då man inser vilken inverkan och betydelse både mat och yogan har i våra liv. Det ökar tacksamheten och den inre glöden varför man sätter på mixern varje dag eller ställer sig på mattan.

Som i yogan handlar det egentligen bara lite om de asanas du gör på mattan några minuter varje dag. Det är något du andas och lever, så är det med raw food men du äter den också. Det är inte bara när du äter eller dricker något utan det handlar om andra delar i livet som förändras, där du blir mer närvarande, inkännande och förundrad över livets magi.

 

Använd det som passar dig
Min egen yogapractice har sett olika ut de sista 10 åren. Jag har nog testat de flesta stilar inom yogan och tagit med mig godbitar från de alla. Som att plocka en bukett, från en blomsteräng så det blir min egen yogabukett. Precis som med raw food och alla sätt som det finns att äta. Plocka de som passar för dig, vattna dem och njut utav dem.

Raw food hjälper mig med en av livets meningar; det kanske bara finns en, kanske flera. Att utforska och lära känna sig själv, och möta det med kärlek och acceptans.

“In the desire of the One to know Himself, we exist.” ? Rumi

 

Raw food har kommit för att stanna
I mattrendkretsar kallas raw food ett fenomen istället för en trend. På Wikipedia förklaras fenomen som ‘observerbart skeende’. Fenomen kan också vara en term inom metakognition där man talar om individens förhållningssätt till sin egen utveckling; både intellektuellt, känslomässigt och individens agerande i förhållande till det studerade fenomenet. Raw food är ett fenomen som äger rum varje dag i varje tugga du tar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..