Raw food recept med inspiration från mig och Soma Nordics

img_8473.jpeg

Julen är över men jag är övertygad att dessa recept kan vara en inspiration för dig till att mumsa mer på raw food även nu efter jul. Soma Nordics har toppen bra produkter i sitt sortiment och det var roligt att skapa med deras smaksatta kokosoljor! Har du inte smaksatt kokosolja, kan du ta vanlig kokosolja samt eterisk olja, några droppar av den smaken ex.citron, så blir det som den smaksatta oljan:)

En härligare jul med raw food godsaker!

 Julen är en härlig högtid med släkt, familj, vänner och en massa med god mat och massvis med sötsaker.

Men hur kan du göra julen ännu härligare utan att känna dig trött, däst och att byxorna blivit för trånga?

 Här kommer tre enkla tips som kan hjälpa dig att fortfarande känna dig energisk och lätt!

* För att kunna njuta av allt det goda som bjuds behöver kroppen få chans att vila. Att kickstarta dagen med ett grönt pulver efter ett tungt julbord som avslutats med det dignande godsaksbordet är verkligen att göra kroppen en tjänst. Rör ut 1 msk av Opti Green Plus i ett stort glas med vatten, drick och vänta någon/några timmar innan du äter mer. Då hinner kroppen få chans att göra plats för att du återigen verkligen ska kunna njuta av all läcker julmat igen.

* Bara genom att byta ut vitt socker i de sötsaker vi äter under julen är en stor hälsovinst. Cocosas kokossocker, som faktiskt innehåller mineraler och har ett lågt GI, går utmärkt att ersätta det vita sockret men bonusen är också att du får en mjuk karamellsmak.

* Bullar, pepparkakor, vörtbröd…. Det doftar lång väg av julbaket bara att läsa orden. Dock kan vetemjölet för vissa personer ha en negativ påverkan, Cocosas kokosmjöl fungerar perfekt som ett glutenfritt alternativ att baka på. Se hemsidan för julrecept?

Min utmaning till dig är att bara äta raw food godsaker under julen. Ofta är det inte maten vi äter för mycket utav utan det är alla sötsaker som vi toppar uppepå all mat som gör oss trötta och slöa.

Raw food – både gott för munnen och för kroppen!

En godare jul och ett sprakande Nytt År önskar jag dig,

Erica Palmcrantz Aziz

www.rawfoodbyerica.se

Grön After Nyårs fudge, cirka 10 st

Har du lovat dig själv någon gång, att minsann efter nyår då blir det andra bullar, eller rättare sagt inga bullar alls? Men så tar det några dagar så är du sugen på något sött. Du kan gå all in på dessa nyttiga gröna fudgebitar med kokosmjöl, kokossocker, kokosolja och grönt pulver även efter nyår!

2 dl mandel

1 dl kokosmjöl

1 dl kokossocker

5 tsk Opti Green Plus

2 dl citronkokosolja, flytande

en nypa salt

Gör kokosolja flytande i ett ljummet vattenbad. Kör mandel i matberedaren tills den blir grovhackad. Tillsätt övriga ingredienser och kör tills det blandat sig. Lägg upp i en form och ställ in i kylskåpet. Efter cirka en timma kan du skära till kuber. Förvara kallt och ta fram när du ska äta.

IMG_2931

Cashewyoghurt med julkryddor

Yoghurt går toppen att göra på nötter – helt växtbaserad! Du kan byta ut cashewnötter mot macademianötter/ paranötter/ mandel eller mot färdig kokosgrädde.

4 dl cashewnötter

4 dl vatten (samt mer vid spädning)

3 st kapslar Udo’s Choice Super 8

Mixa cashewnötter med vatten, använd så lite vatten som du kan beroende vad du har för mixer, tills det blir som en cashewgrädde. Häll upp i glasskål och öppna kapslarna och rör ned innehållet med en träslev. Låt stå övertäckt med en handduk över natten. Över natten ska yoghurtkulturen startat och yoghurt har börjat bildas. Rör ned mer vatten ( cirka 1- 2 dl) för att få en mer jämn och yoghurt liknande konsistens. Ta från skålen det som du vill servera, resten ställ in i kylskåpet och låt fortsätta sin kultur. Cashewyoghurten håller sig cirka en vecka i kylen.

Vid servering, efter smak:

Kokossocker

Kanel

Ingefära

Kardemumma

Gott tips är att mixa med tinad eller frysta bär, eller toppa med söta mullbär och kakaonibs!

IMG_2959

Fräsch Julsallad, som sidorätt 4 personer

På varje julbord ska det stå en fräsch julsallad som väger upp den tyngre maten. Eller servera salladen som en ensamrätt som en fräsch lunch eller middag!

1 salladshuvud

5 cm rödkål, strimlad

½ huvud broccoli

1 granatäpple, kärnorna

1 liten röd lök, dela i klyftor

Dela broccoli i mindre buketter och strimla rödkålen. Massera in hälften utav dressing med broccolin och rödkålen. Vänd ned sallad, granatäpplekärnor och rödlök med broccoli och rödkål. Vänd runt det som är kvar utav dressingen.

Dressing

2 tsk Opti Plus Green

2 tsk citron olja, flytande

3 msk kokosolja, flytande

2 msk Udo’s choice olja

Gör kokosoljorna flytande i ett vattenbad. Skaka alla ingredienser i en burk.

Russin och Mandel – Ischoklad med apelsinsmak, cirka 10 bitar eller 20 små formar

Ischoklad hör julen till men då ska den vara baserad på välgörande kokosolja och schysst kokossocker. En ischoklad som älskas av både stora och små!

1 dl apelsinkokosolja, flytande

1 dl mandlar, hackade

½ dl kokossocker

1 dl russin

½ tsk kanel

½ dl raw kakaopulver

en nypa salt, helst flingsalt

Gör kokosolja flytande i ett vattenbad. Hacka mandlar och bland i en skål med samtliga ingredienser förutom kokosoljan. Rör ned kokosoljan. Häll upp i en form eller i små formar. Ställ i kylen i cirka en timma och förvara där. Servera direkt från kylen.

IMG_2940

Raw mjuka Tryfflar med apelsin, cirka 10 st

Ljuvliga tryfflar med touch av apelsin!

25 urkärnade dadlar (använder du medjool dadlar räcker med 13 st.

2 msk apelsin kokosolja, mjuk

2 msk  + 1 msk raw kakaopulver

Kör dadlarna i matberedaren. Tillsätt 2 msk raw kakaopulver samt kokosoljan. Forma till tryfflar eller bollar och rulla i 1 msk kakaopulver. Förvara i kylen.

Citron & Lakrits Chokladhjärtan, cirka 15 st

Läckert och modernt inslag bland alla mustiga julkryddor!

1 dl kakaosmör, flytande

½ dl citronkokosolja, flytande

2 msk lönn- eller agavesirap

1 tsk laktritspulver ( kan behövas mer eller mindre varierande på styrka på pulvret, varierar från märke till märke men smaka av!)

flingsalt att toppa med

Gör kakaosmör och kokosolja flytande i ett ljummet vattenbad. Rör ned övriga sötningen och lakritspulver. Smaka av med lakrits om du vill ha mer styrka. Häll upp i små formar och strö flingsalt över. Ställ in i frysen. Förvara kallt och ta fram vid servering.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..