Kanelbullens dag 2016

Här kommer ett favorit i repris inlägg från tidigare års kanelbullens dag!

I mina nya bok som kommer mars 2017, kommer ett galet gott kanelbulle recept som också är busenkelt. Men här får du två favoriter i repris tills boken kommer nästa år 🙂

En hel längd brukar få följa med mig och barnen ut i skogen för en stunds äkta fika. Problemet är bara att Lilla Liv vill ha hela längden för sig själv 😉

 

 

Idag är det kanelbullens dag som firas runt om i Sverige. Fast du gillar raw kan du njuta av kanelbullar!
Detta recept improviserade jag fram på en raw treat playshop på Ängsbacka och visade sig bli så så så goda.

 

Kanelbulle

Mandelmjöl:

7-8 dl mandel
Nypa salt
Kanel 1msk
(1msk vatten)
Honung 2-3msk
2msk rapsolja

Kör mandlarna till ett fint mjöl i matberedare eller mixer. Tillsätt resterande av ingredienserna och kör i mateberedaren tills det har blivit en deg. Lägg i bakpapper och kavla ut.

Kanel kräm:

2 dl blöt cashew (blöt lägg cirka 2 – 4timmar)
3 dl blötlagda russin ( blötlägg cirka 2 timmar)
2 tsk eller mer, Kanel

Mixa ingredienserna till en kräm.
Lägg krämen i mitt av degen som du kavlat ut. Rulla ihop med hjälp av smörpappret. Skär i bitar och lägg nutella ovanpå.

Nutella:
3 dl Hasselnötter
3 msk Vatten
1/2 dl agavesirap
1/2 dl kokosolja
Kakao eller Karob 1/2 dl

Mixa hasselnötterna till ett fint mjöl, tillsätt resterande ingredienser och mixa tills du har en krämig nutella. Har du ingen vitamixer kör det hellre i en matberedare.

 

Här är ett annat recept som jag lade ut bloggen för något år sedan med tillhörande bild:

Raw kanelbullar, 15 st.

Rulla, lägg in i kylen, skär i bitar och njut av mjuka ”kanelbullar”. Håller cirka en vecka i kylen.Vill du kan du torka dem i ugnen /torkugnen på 42 grader. Galet goda – helst tillsammans med ett glas kall mandelmjölk! When ever you feel for it!

Ingredienser:

Deg:

1 ½ dl mandlar ( blir 2 ½ dl mandelmjöl)

1 dl linfrön, krossade ( blir 1 ½ dl krossade.)

1 msk kanel

en nypa salt

½ krm vaniljpulver

alt. 1 msk vatten

1 msk kokosolja, flytande

Russinsmet ( till deg och fyllning):

10 dadlar

½ dl + ½ dl russin

1 msk + 1 msk kanel

½ dl cashewnötter

1 msk vatten

1 krm vaniljpulver

1 ½ dl vatten + 1 msk

 

Tillredning:

Gör degen: Mixa mandlarna till ett fint mjöl. Gör linfröna finkrossade i en elektrisk kaffekvarn eller använd de som redan är krossade. Blanda samman mandelmjöl, krossade linfrön, kanel, salt och vaniljpulver.  Ställ åt sidan.

Kör ½ dl russin, ½ dl vatten, 1 krm vaniljpulver i matberedaren tills det har blivit en smet. Ta hälften av smeten och lägg i bunken med degblandningen. Lägg även i kokosolja i degblandningen och blanda. Det kan hända att det behövs 1 msk extra vatten för att det ska bli en deg. Platt ut med händerna, på ett bakplåtspapper till en rektangel, cirka ½ cm tjock.

Kör resten av smeten med dadlar, ½ dl russin, 1 msk kanel och cashewnötter till en smet. Bred ut det i mitten av degen. Rulla försiktigt ihop med hjälp av bakplåtspappret till en rulle. Förvara i kylskåpet cirka en timma innan du skär upp kanelbullarna.

I lördags fick jag en kanelsnurra bakade av min söta vän Malin som skapar mästerverk på raw food baren – hon gör säkert några idag med dagen till ära!

Happy Cinnamon bun day to you

Erica

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..