ANNONS

Recept på advents glögg från Kristfrid Warner

/

Foto Bibbi Friman

Glögg, ca 1 liter
5 dl vatten
5 dl äppeljuice, som du pressar själv eller köper färdig
1 pkt  (ca 4 dl) frysta svarta vinbär
4 msk kokosblomsocker eller 10 st färska dadlar
2 påsar glöggkryddor (varje påse innehåller:1 kanelstång, 1 pomeransskal, 20 nejlikor, 10 kardemummakärnor, 3 bitar torkad ingefära)

Tillbehör:
1- 2 dl russin
1- 2 dl mandlar, grovt hackade

Tag två glasburkar med lock. Häll hälften av vattnet och glöggkryddorna i den ena. Häll resterande vatten, svarta vinbär och kokosblomsocker/dadlar i den andra. Ställ båda i kylen över natten.
Nästa dag: Sila bort kryddorna från glöggvattnet, häll vattnet i en mixer. Tillsätt hela innehållet från burken med svartvinbär. Mixa allt tillsammans. Sila genom en nötmjölkspåse/silduk. Tillsätt äppeljuice och värm försiktigt,  servera med mandlar och russin.

Och några goda pepparkakor från mig!

Klassiska Raw Pepparkakor, 12 bollar eller 20 kakor

Vem har inte ätit upp det mesta av pepparkaksdegen vid baket? Här är en blandning som smakar som pepparkaksdeg. Ta pepparkaksformar och gör som vanligt, grädda om du vill i torkugnen! Eller det snabbaste sättet – rulla till bollar!

2 dl mandel eller mandelmjöl
1 msk mandelolja eller rapsoljaen nypa salt
2 tsk kanel
2 krm ingefära
10 nejlikor, stötta med mortel eller ca 1 tsk malda
2 msk honung
4 dadlar

Överdrag ( om du vill göra pepparkaksklubbor):

1 dl kakaosmör med 3 msk raw kakaopulver och 1 msk agavesirap.

2 msk bipollen

Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren, om du inte använder det färdigmalda mandelmjölet. Tillsätt olja och dadlar, kör tills det blandat sig. Lägg i kryddorna och saltet, kör igen. Smaka av att kryddorna har blandat sig ordentligt med smeten. Tillsätt honung, börja med 1 msk och fortsätt att köra. Degen skall bli lagom ”kladdig” för att kunna tryckas ut på en skärbräda eller bakbord. Gör valfri variant nedan:

  • Använd pepparkaksformar, torka gärna på 42 grader i cirka 20 timmar.
  • Rulla till bollar
  • Gör du pepparkaksbollar ställ in dem i frysen i någon timma, gör kakaosmör flytande i ett ljummet vattenbad och rör ned kakaopulver samt agavesirap. Ta ut bollarna och doppa i kakaomassa. Lägg på ett fat igen och ställ in i frysen.
0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00