Välkommen påsken! Två recept på påskgodis

Idag är det skärtorsdagen – enligt kristendomen är det en dag som vi förknippar med rening, det kommer från att Jesus tvättade lärjungarnas fötter innan nattliga påskmåltiden, som den dagen instiftades som nattvarden.

Enligt folktron var det den dagen häxorna for på sina kvastar till Blåkulla för att fira häxsabbat med Djävulen. Det är bakgrunden till våra idag små söta påskkärringar som går omkring och delar ut sina teckningar och får en godis i sin korg.

Vi tar, inte kvasten, utan bilen till Branäs för att fånga den sista snön innan våren tar över på allvar.

Igår var jag uppe sent med Lilla Liv för att förbereda lakritsproteinbarsen ( som du ser i tidigare inlägg) och jag fick inspiration till att göra en raw citron- saltlakrits cheesecake. Ingen aning om hur den kommer att smaka men i mina smaktankebanor kommer den att bli en höjdare. Saga valde garnering till den igår när vi var och handlade, så det var garneringen som fick bestämma kakans karaktär kan man säga.

Jag försöker att inte ta med mig hela skafferiet på resan utan ta maten som den kommer, färskt brukar alltid att finnas att få tag i, det är mer mina fröer, pulver, bär, mixer etc… som jag får låta vara hemma. För jösses vad packning det blir när man ska åka på skidsemester.

Jag lovar att posta en bild på kakan och berätta om det blev en succé!

Här får du två super enkla recept på påskgodis  från boken Mitt Nya Raw Food Kök, som kommer i nyproduktion våren 2018 (jipii!)

Jag skriver femårsdagbok, en sådan bok där man skriver lite varje dag under fem år, igår läste jag om hur jag för tre år sedan var första dagen på Solhälla för Raw Life Education. Det var den femte gruppen som skulle starta, det är så fantastiskt roligt att med hjälp av mina anteckningar få slussas tillbaka till historien för att återminnas känslan av att träffas där, dela energin och glädjen till raw food med så många andra.

Årets Raw Life Education är datumen:

Första tillfället 28 juni – 2 juli
samt
Andra tillfället 2- 6 augusti

Följande är huvudpunkter i utbildningen. Fler ämnen kommer att beröras och vi får mycket tid till att dela erfarenheter, kunskaper och gå djupare in i alla de ämnen som rör raw food som livsstil.  Eleverna får delta vid flera praktiska moment och själva vara kreativa när det kommer till mattillredningen.

 • Raw food som livsstil
 • Redskap i raw food köket
 • Grunderna i raw food tillredning
 • Raw food – detoxmat
 • Raw food – desserter & superfoods tillredning
 • Raw food gourmet/fine dining
 • Råvaror & ingredienser
 • Vandring bland vilda blad
 • Odling, skott, groddar & syrning
 • Detox
 • Föreläsning med näringsterapeut
 • Rörelse & raw food
 • Meditation, yoga & dans
 • Ekologisk & naturlig hygien
 • Ayur veda, kinesisk medicin & raw food
 • Superfoods
 • True food
 • Business from the heart

Vill du har mer information maila mig på info@rawfoodbyerica.se.

 

Jag önskar dig en mysig påsk!

Kram

Erica

 

 

Chokladägg, cirka 20 st

Nöt och fröfria chokladägg med bara dadlar som bas. Ett recept när jag skulle göra påskgodis till Saga förskola – både stora och små gillade chokladäggen. Prova att rulla i färgad  riven kokos.

30 dadlar
½ dl kokolja, mjuk (ej flytande)
1 dl raw kakao

Kör alla ingredienser i matberedaren tills det blivit en smet. Forma till ägg.
Färgad kokos:
3 dl riven kokos
Alternativ:
1) 3-5 tsk gurkmeja
2) 3-5 tsk E3 live alger eller spirulina
3) Juice från tinade blåbär, cirka ½ dl
Det går att använda rödbetsjuice, morotsjuice för att färga med

Påskkycklingar

1 liter mandel, använd gärna mandelmjöl
1 -1 ½ dl honung
3 msk vatten
en nypa salt
1 msk mandelolja
Färga med:
Gurkmeja, börja med 1 krm (den får inte ta över smaken)

Kör mandeln till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt honung, olja, salt och vatten och kör tills det blivit en smet som liknar mandelmassa. Färga med gurkmeja, genom att arbeta in den med händerna. Gör påskkycklingar med små bitar av gojibär som näbb och kakaonibs som ögon.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..