ANNONS

Irish moss recept exklusivt för Premium medlemmar!

/

Irish moss är ett ”nytt” superfoods, nytt inom situationstecken för att irish moss är urgammal alg som är en riktigt ”nervcells activator”. Mat sägs ju likna vad den gör för oss, och irish moss sägs likna våra nervceller. Prova och se;)!

Du använder den för använda som en slags förtjocknings ingrediens; fluffiga chokladmousser, minska på mängden nötter/frön i dressingar, gör läckra frostings, raw food ostar etc.

  • Senapsdressing med masserad grönkål

  • Anti candida cupcakes med irish moss frosting

  • Nötost med linfrökex

Köp din irish moss via Hållbar hälsa!

[restrict paid=”true”]

Hållbar Hälsa delar med sig av informationen om irish moss nedan.

Vad är Irish Moss?

Irish moss är inte en mossa som namnet antyder utan faktiskt en alg, Chondrus crispus. Kärt barn har många namn: karragentång, karragenalg, pärlmossa, brosktång, karragenmossa, irländsk mossa, eller bara karragenan. Irish moss är en rödalg som växer ut med Atlantens kuster i Europa och Nordamerika. Den är vanlig runt Irland och England men den förekommer även på Island och Färöarna. Färgen kan variera från grön-gul till röd-vit-lila. Till utseendet ser den ut som ett litet träd och blir ca 20 centimeter högt.

Näringsinnehåll i Irish moss

Algen är rik på proteiner (10% av dess innehåll), mineraler (15%), samt på jod, sulfur, järn, mangan, selen, zink, kalcium och magnesium. Om man kokar den, bildas det ett slem, som sägs vara näringsrikt och lättsmält. Den innehåller naturligt karagen som är ett förtjockningsmedel (E407) och ett alternativ till gelatin. Inom konventionell livsmedelstillverkning används karragen i kött, mjölk, desserter, sylt och glass. Men eftersom det går att skölja bort den svaga algsmaken så är den perfekt för puddingar, krämer och mousse-liknande råa efterrätter.

Så här kan du göra för att dra nytta av den irländska mossans förtjockande egenskaper:

1 Skölj ordentligt (beräkna 20 g för en stor kaka t.ex.)

2 Lägg mossan i en plastskål, täck med vatten, lägg på lock, ställ in i kylen. Skölj väldigt nogrannt efter 12 timmar och byt vatten. Gör om proceduren. Skölj noggrant igen.

3 Algen är redo att användas efter ett dygn, gör sig bäst efter 3–4 dygn men varar i upp yill 7 dygn i kylen.

4 Mixa utan blötläggningsvattnet med önskad vätska (ca 2 dl). Försök att få så små bitar som möjligt. Detta blir irish moss paste ( se bilden)

Andra användningsområden

Smaken är i det närmaste neutral och pulver av Irish moss kan blandas i te, saft och vatten. På Jamaica görs en traditionell dryck med chiafrön och Irish Moss. Under de gamla goda tiderna användes Irish moss mot hosta, bronkits och lungproblem. Den sägs också kunna påverka magproblem som katarrer och gastritis. Forskning påvisar en anti-viral agent mot influensavirus B. Tidigare gavs det som näringsgivande mat till invalider och som återhämtning efter svår sjukdom. Den användes traditionellt av irländarna sedan 1800-talet. Du hittar den i dag, fast du förmodligen inte tänkt på det, som bindemedel i tandkräm och i hudkrämer mot bland annat rynkor och åldrande. De påstås ha effekt på hudproblem som eksem, psoriasis, solbränna och utslag. Det finns många världen över som låter alger ingå i den dagliga födan och visst finns det mycket näringsrikt bland havets skatter förutom fiskarna.

Tänk på! Förvara torrt, mörkt och svalt. Använd inte efter utgångsdatum. Skölj i kallt vatten några minuter före användning. Paketen kan innehålla spår av havssalt, sand eller små kräftdjur.

Irish moss recept 

Linfrökex, Basrecept:

6 dl linfrön

12 dl vatten

3 msk olivolja

en nypa salt

1 msk rosmarin

Blötlägg linfröna i dubbelmängd vatten och låt stå cirka 4 timmar. Blanda ned resterande ingredienser, stryk ut på vaxade bakplåtspapper och torka i cirka 16 timmar, vänd efter på kexen efter halva tiden.

 

Nöt ost

5 dl raw cashews (eller vita mandlar)

3 msk irish moss paste

2 dl vatten

3 msk olivolja

1 msk äppelcidervinäger ( kan ersättas med vatten)

2 msk ljus miso ( kan ersättas med vatten)

en nypa salt

valfria örter eller val nedan.

Blötlägg nötter minst 2 timmar. Mixa alla ingredienser till en slät kräm.Rör ned valfri smaksättning. Lägg upp i en form och låt stå i kylen cirka en timma.

Förslag på smaksättning:

basilikaost

dill ost

soltorkade tomater + oliver+ vitlök

hackad purjolök/ gräslök

Pålägg:

gurka och grön paprika som pålägg och groddar

 Senapsdressing

1,5 dl solrosfrön

0,75 dl irish moss paste

2 msk citronjuice

½ tsk salt

½ tsk gurkmeja

1 tsk dijonsenap

2 msk olivolja

2 dl vatten

Mixa till en slät dressing. Håller cirka 3 dagar i kylen.

Mini cup Cakes, 15 st

6 dl mandelmjöl

1 dl kakaosmör

1 dl psyllium pasta ( 2 msk psyulliumpasta med 2 dl vatten – blanda väl med en liten visp eller gaffel i en skål)

5 droppar stevia

2 tsk vaniljpulver

en nypa salt

1 tsk kokosolja

Gör kakaosmöret flytande i ett ljummet vattenbad. Lägg alla ingredienser, förutom kokosoljan, i en skål. Blanda med händerna. Smörj formen/ formarna med kokosoljan. Tryck försiktigt ut smeten i formarna, halva ska vara fyllda. Ställ in i torkugnen i fem timmar och ta sedan bort dem från formarna och torka i ytterligare fem timmar. Eller för en förenklad variant ställ formarna i kylen.

Chokladvariant. Tillsätt dubbelmängd utav kakaosmör samt 1-2 dl kakaopulver/ eller använd 2 dl kakaomassa samt 1-2 dl kokospalmsocker.

FROSTING:

4 dl kokosgrädde

½ dl xylitol

2 msk irish moss paste

3 msk kokosolja, flytande

en nypa salt

1 dl vatten eller kokosvatten

2 tsk vaniljpulver

Mixa till en slät sås och ställ i kylen för att sätta sig. Fyll gärna en spritspåse och spritsa ut frostingen. Både irish moss och kokosoljan gör att såsen blir fylligare och hårdare.

Chokladvariant:

Tillsätt 1 dl kakaopulver

Ett förslag är att göra fyllda cupcakes: Mixa tinade bär med yacon eller xylitol samt psylliumhusk och toppa med frosting.

[/restrict]

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00