Aktiverade frön, nötter och sädesslag

nov 14, 2017

Saga hjälpte mig att skriva lappar till de stora burkarna med aktiverade nötter. Jag glömmer ibland av att skriva på burkarna och Sam blötlägger det som redan varit blötlagt och torkat… Men vad betyder aktiverat?
Frön, nötter och hela sädesslag  ( även linser, bönor, alfalalfa frön) har en slags sovande enzym, en inhibitor som kapslar in livskraften och gör att de har otroligt lång hållbarhet. Nötter som har en hög fetthalt kan dock härskna med tiden, ju lägre fetthalt ju längre hållbarhet kan man säga.
Det är så praktiskt att ha färdiga aktiverade härligheter hemma. Så helt trots att det krävs lite extra jobb är det värt det. Både texturen och smaken blir helt annorlunda på aktiverade råvaror. Det blir att jag känner att jag både mår bäst av aktiverade än att äta nötter som de är och att jag finner både smaken och texturen så mycket godare.
Hur aktiverar du?

  1. Blötlägg  varje nöt ( ej paranötter och macademianötter), frön ( ej skalade hampafrön, linfrön eller chiafrön) eller sädesslag ( förslag på sädesslag kan vara helt havre, råg, korn, dinkel eller bovete.) cirka 4- 8 timmar i separata skålar, i rikligt med vatten, om du vill torka flera på samma gång.
  2. Skölj bort blötläggningsvattnet.
  3.  Sädesslag kan du låta grodda i cirka 3 dagar innan du torkar. Frön cirka en dag. Nötter kan du lägga in i torkugnen direkt efter blötläggningen.
  4. Sprid ut på ett bakplåtspapper och torka i cirka 24 timmar på 45 grader. Det är viktigt att det är helt torrt annars bildas mögel.
  5. Förvara i tättslutande burkar i ett skafferi.

Du frigör den sovande inhibitoren ( fytinsyra) och gör då att vi både väcker upp livskraften men också att vi ökar upptaget av mineraler samt underlättar för matsmältningen. Det tillförs även vätskan till den annars torkade nöten, som i och för sig försvinner igen vid torkningen. När du torkar konserverar du så att säga råvaran igen fast då med fytinsyra borttagen och med lättsmält och godare.
Aktiverat bovete är supergott i bollar och även torkade gröna linser!
Kort och koncist om aktivering – lycka till!
 
Kram
Erica
 

Workshop med Cacao 🤎

Workshop med Cacao 🤎

Magic Cacao Workshop 8/2 2024 in Göteborg ✨this workshop will be in swedish ☺️. En workshop hur du gör dina egna raw chokladpraliner med intentioner och örter 🤎Det är lite komplicerat att i text fånga vad du lär dig och tar med dig från denna workshop, det jag vet är...

Kombucha workshop 18 januari

Kombucha workshop 18 januari

Den 18 januari 18.30-20 har jag en kväll på Regnbågens Böcker och Smycken, där jag arbetar som butiksansvarig där jag lär dig ALLT om hur du brygger kombucha och kefir! Fermenterade drycker som ökar ditt näringsupptag, din glädjehormoner och så mycket mer! Du kommer...

3 Kommentarer

  1. Sara

    Hej Erica! Hur kommer det sig att paranöten inte ska aktiveras?

    Svara
  2. Sara

    Hej! Varför ska man inte aktivera paranötter?

    Svara
    • Admin Erica

      Det är olika info där ute om det men paranötter kan inte gro vidare och blir svår att få genomtorr, lätt att det bildas mögel. men jag blötlägger ändå ibland för att det är bättre då jag tillreder den i olika recept.
      Kram
      Erica

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »