Torkat i väntan på färskt – 7 nya recept till Premium medlemmar

Torkade frukter, då drar en del direkt kopplingen till ”Å vad sött!!!!”. Jag instämmer, torkad frukt är sött, men inte så sött ändå om man jämför med de sötningsalternativ som oftast förekommer i raw food desserter; dadlar, agavesirap, honung, lönnsirap, kokospalmsocker. Så att söta med torkad frukt eller bär kan faktiskt göra en dessert eller mellanmål mindre söt faktiskt.

Som Premium medlem hos Raw food by Erica får du 7 sprillans nya recept med torkade frukter och bär.

 

[restrict paid=”true”]

Katrinplommonsylt

Det är gott, nyttigt och sockerfritt att göra sin egen sylt.

225 g blåbär, frysta eller tinade

10 katrinplommon,blötlagda

1 msk chiafrön

en skvätt citronjuice

Blötlägg katrinplommon cirka 4 timmar. Tina blåbär. Mixa ingredienser i en mixer till en slät konsistens. Förvara i en tättslutande burk i cirka en vecka.

 

 

Katrinplommon Brownie

Katrinplommon är suveränt gott med lakrits! Katrinplommon har en slags anissmak i sig själv. Vill du ha brownien mer söt, tillsätt honung om du vill.

250 g katrinplommon

1 dl hackade valnötter

2 msk kokosolja

2 tsk lakritspulver

en nypa vaniljpulver

Är katrinplommonen mjuka behöver du inte blötlägga dem. Är de torra, blötlägg dem i cirka 4 timmar. Slå av blötläggningsvattnet och kör katrinplommon tillsammans med lakritspulver och kokosolja i en matberedare. Smaka av med mer lakritspulver om du vill ha en intensivare lakritssmak. Grovhacka valnötter. Vänd ned i katrinplommonsröran. Lägg i en mindre fyrkantig form. Ställ in i kylen för att sätta sig 1-2 timmar, skär i fyrkanter 3 x 3 cm, fortsätt att förvara i kylen. Det går även bra att frysa och tina efter behov och lust.

 

Mango smoothie, 2 glad

Våren tar sin tid men jag känner mer och mer att jag verkligen behöver det fräscha gröna. I väntan på de gröna bladen köp färska gröna blad och lägg även till ett grönt pulver som spirulina eller vetegräs. Extra grönt gillar kroppen!
Alternera med kokosvatten, vatten eller grönt te som vätskebas

3 dl mylk, växtbaserd mjölk

1 msk citronjuice

1 tsk spirulina

2 nävar gröna blad, ex machesallad ( på bilden)

4 mango skivor, blötlagda eller 1 pkt fryst mango (tinad)

Blötlägg mangoskivor i minimum 2 timmar. Mixa samman ingredienserna till en len smoothie. Vill du ha en kall smoothie, använd en fryst banan- mer milkshake känsla.

Overnight oats med tranbär, 1 portion

Övernattade gryn är min bas i min kost på vintern och på en seg vår. Jag känner att jag behöver lite mer tyngd. Lite trist i smaken om man inte har något som smaksättare, med syrliga tranbär blir grynen och fröna läckrare. Och när jag verkligen vill lyxa till det, ringlar jag över yaconsirap och strör över bipollen. Bästa to go maten på resan, till mellis och som en ”smyg lunch” på ett café ( som inte har något som du vill äta;).

2 dl mylk,växtbaserad mjölk

1 msk chiafrön

1 dl havregryn

2 msk tranbär

en nypa salt

toppa med äpplebitar, torkade äppletärningar, banan samt malen kanel-och kardemummapulver

Blötlägg havregryn, chiafrön och tranbär med en nypa salt och mylk. Låt stå 4-8 timmar. Toppa med färska äppelbitar, bananskivor, malen kardemumma och kanel samt torkade äppeltärningar.

 

Dadelgodis med äpplegömma

Det bästa smaker i en äpplepaj hittar du i detta dadelgodis! Barnen gillar att få dem i färgglada muffinsformar som tv godis. Det blir lite kladdigt, så en handduk för att torka sig på istället för på soffan;)

250 g dadlar, blötlagda

½ dl kokosolja

1 msk kanel

1 dl torkade äppletärningar

Blötlägg dadlar 4-8 timmar. Häll av blötläggningsvattnet. Kör dadlar med kokosolja och kanel i en matberedare. Vänd ned torkade äppletärningar med en slev. Rulla till bollar och förvara i frysen. När du förvarar i frysen, fortsätter äpplebitarna att vara crunchiga.

Mullbärsboll med salty carameltwist, 10 mindre bollar

Salt och sött i en perfekt kombination!

2 dl pecannötter ( går att byta ut mot valnötter)

1 dl mullbär

en stor nypa salt

1 msk lönn-eller agavesirap

en liten nypa vaniljpulver

Dubbla recepten om du endast har en standard storlek av matberedare.

Kör pecanötter finmalda i en matberedare. Tillsätt mullbär, salt och sirap. Kör tills allt blandat sig och du kan forma till bollar. Förvara i kylen.

 

Nötfri tårta med hallon, 6-8 portioner

Du kan även göra tårt bottnen till små bollar. Den går även utmärkt att göra i förväg och frysa in.

250 g torkade fikon, blötlagda

250 g torkade aprikoser, blötlagda

½ dl torkade tranbär

2 msk tahini

skal från 1 lime

juice från en lime

Topping:

225 g hallon som topping, tinade eller andra bär/ frukter

Kokosgrädde, vispad

Blötlägg fikon och aprikoser 4-8 timmar. Häll av blötläggningsvattnet. Kör den torkade frukten i matberedaren med tahini, rivet citronskal och juice från en halv lime.Smaka av och tillsätt eventuellt mer limejuice. Tryck ut bottnen i en pajform. Ställ den i kylen för att sätta sig 1-2 timmar. Tina hallon. Toppa med hallonen och servera med vispad kokosgrädde [/restrict]

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..