Nötfria Desserter och Kakor för Premium medlemmar

Månadens Premium recept är nötfria desserter och kakor! Fyra helt unika nya recept skapade för Premium medlemmar som räddar sommarens fikastunder.

* En Cheesecake gjord på Solroskärnor

* En hjärngodsak med hampafrön som bas

* En anticandida paj med syrliga lingon

* En fluff kaka med Passionfrukt och kokos

* En Blåbärs & kokoskaka

Och två bonusrecept!

[restrict paid=”true”]

Solroskärne cheesecake

Vanligtvis används cashewnötter som fyllning i raw food kakor men är man allergisk mot frön eller vill välja bort nötter så är solrosfrön ett alternativ. Smaken kan smaka lite nyttigare men fortfarande lyxigt gott. Beroende på vilken mixer du har, får du justera vätskemängden,

Halloncheesecake, nötfri

Botten:

3 dl havregryn

2 dl riven kokos

2 msk kokosolja

12 dadlar

2 msk honung

 

Fyllning

6 dl solroskärnor, blötlagda

1 dl kokosolja, flytande

5 msk kakaosmör, flytande

1 dl agavesirap
 eller honung

1 tsk vaniljpulver

juice från 2  citroner

2 msk sojalecitinpulver

2 tsk psyulliumhusk pulver eller malda chiafrön

2 dl bär, frysta och tinade (1 pkt hallon)

2 dl färska bär

vatten, så lite som det går men ändå så det blir en slät och krämig fyllning.

Topping:

Färska bär

Kör ingredienserna till botten i en matberedare. Gör kokosolja och kakaosmör flytande i ett ljummet vattenbad. Mixa ingredienserna till blåbärscheesecaken tills det blivit en len konsistens. Fyll en springform. Tryck ned färska bär. Ställ i frysen cirka 30-60 minuter eller i kylen 3-4 timmar.

Hampakaka

Hampafrön är smart fröet men en perfekt kombination av de essentiella fetterna och aminosyror. Tryptofanet i kakaon hjälper också till att boosta hjärnan och vårt glädje centra. Chlorella ger dig det gröna fullt med mineraler och honungen enzymer och sina antibakteriella funktioner. Perfekt hjärn godsak!

150 gr hampafrön

3 msk honung eller mer

1/2 msk chlorella pulver

2 msk kakaopulver

en nypa salt

Garnering:

Färska hallon eller physailis

Ta fram en liten form, jag använde den minsta storleken av springformar. Kör alla ingredienser i en matberedare. Tryck ut i en form. Ställ i kylen någon timma innan servering. Garnera med färska bär eller physalis.

 

Passionfruktsfluff Kaka

Fryst passionsfrukt är en nykomling i frysdisken. Oj så god att ha i desserter och smoothies! Det här blir en liten springform, dubbla om du vill ha mer fluffkaka.

1 burk kokosmjölk

3 msk kokossmör

1 pkt passionsfrukt fryst och tinad

1 krm vaniljpulver

1 msk psylliumhusk

1/2 dl honung

Garnering:

Mörk choklad, raw eller 80 % och jordgubbar

Mixa ingredienserna eller kör i matberedaren tills de blandat sig. Häll i en springform och ställ in i frysen. Ta ut några timmar innan du ska äta den så den blir inte fryst men lagom kall för att skära. Hacka Chokladen och skiva jordgubbarna till servering.

 

Chokladpaj med lingon, 12 bitar

Den här pajen är en anticandida paj och du kan göra den utan varken mixer eller matberedare. Lätt som en plätt, men god som bara den.

Botten:

5 dl tahini
1 dl riven kokos
4 msk yaconsirap ( eller 8 dadlar eller 4 msk honung)

Fyllning:
1½-2 paket frysta lingon

Glasyr:

5 msk kokosolja
4 msk carobpulver
3 msk xylitol

Botten:

Mal sesamfrön i mixer eller kaffekvarn eller använd tahini. Tillsätt yaconsirap och sedan övriga ingredienser. Tryck ut i en pajform.

Glasyr:

Gör kokosoljan flytande i ett ljummet vattenbad, Rör ned övriga ingredienser.

Häll lingonen över pajbotten, ringla över glasyr. Eftersom lingonen är kalla stelnar glasyren direkt och kakan är färdig att ätas. Godast är den dock efter en stund, när lingonen blivit lite tinade.

Denna paj är perfekt att ta med sej, gör man den strax innan man ska åka är den lagom tinad och supergod när man kommer fram. Servera med cashewgrädde.

 

Nötfri Blåbärskaka

400 gr riven kokos

1 dl kokosolja

200gr tinade blåbär

1 1/2 dl lönnsirap

Kör riven kokos i matberedare ganska länge cirka 10 minuter tills det liknar ett kokossmör. Gör kokosolja flytande i ett vattenbad. Kör alla ingredienser tills det blir en fast smet. Häll upp i en bakplåtsklädd form, ställ in kylen eller i frysen.

Det finns två andra Erikor i Raw food världen Erika Billysdotter och Erika Frost. Här delar jag en variant av deras kakor som jag har gjort helt nötfria och som blev helt tokigt goda, ville passa på att dela dessa med så du har många alternativ inom det nötfria raw food kaksegmentet 🙂

Karamell paj ( Erika Frost)

Botten:
2 1/2 dl pumpakärnor
2 1/2 dl torra dadlar (urkärnade)
4 msk kakao
1 nypa salt
Fyllning:
1 dl kokosolja
18 medjooldadlar (urkärnade)
1/2 dl lönnsirap
2 msk mesquitepulver
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
Chokladtäcke:
1 dl kokosolja
1/2 dl lönnsirap
5 msk kakao
1 nypa vaniljpulver
Till servering:
färska bär

Gör så här:

Botten:
Mixa allt tills du har en smulig men lätt klibbig massa. Mixa ej för länge. Testa dig fram men ha gärna kvar en ojämn struktur, då blir kakan godare. Klä bottenskivan av en springform med bakpapper eller plastfolie och trysk ut massan i botten. Låt stå i kylen medan du gör fyllningen.
Fyllning:
Smält oljan över ett vattenbad. Mixa alla ingredienser tills du har en helt slät och krämig karamell. Smeta ut över bottnen och låta stå i kylen igen i 1 timme.
Chokladtäcke:
Smält oljan över ett vattenbad. Häll den i en skål och visap i lönnsirap, kakao och vanilj. Ta ut pajen ur kylen och häll över chokladen. Fördela jämt genom att luta runt formen. Var ganska snabb med att skära upp kakan innan täcket stelnat helt för det spricker lätt annars. Skär först försiktigt runt kanten innan du lossar kakan och skär sedan bitar med en vass kniv. Torka gärna av kniven mellan varje bit för att få fina bitar. Servera med bär.
Tips: för förändring ha i 1-3 msk lakritspulver i karamell smeten. Ju mer lakritspulver ju mer lakrits smak.

 

Lemon Curd från Erikas Billydotter

Pajbotten:

4 dl solrosfrön ( original recept mandel)

1 dl kokos, riven

3 dl osvavlade aprikoser

1 msk kokosolja

¼ tsk vaniljpulver

1 nypa salt

Lemon Curd:

8 dl kokos, riven

2 dl honung

2 dl kokosolja, flytande

rivet skal från 3 citroner och juice från 3-4 st

1 tsk gurkmeja

Mixa mandel och koks i mindre bitar i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser. Tryck ut degen i en pajform, klä även upp på kanten.

Mixa kokos i en matberedare till en fuktig massa. Det tar ett tag innan kokosen släpper ifrån sig oljan. Tillsätt övriga ingrediensern och mixa så slätt som det går i matberedaren. Bred ut fyllningen över pajbottnen. Låt stelna i kylen i 2 timmar.

[/restrict]

  1. Hej Erica! Får jag tillgång till dessa härliga recept om jag blir premium medlem? Eller skickas bara nya recept ut?
    Kram Mia

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..