Nötfria Desserter och Kakor

maj 4, 2018


Månadensrecept är nötfria desserter och kakor!
* En Cheesecake gjord på Solroskärnor
* En hjärngodsak med hampafrön som bas
* En anticandida paj med syrliga lingon
* En fluff kaka med Passionfrukt och kokos
* En Blåbärs & kokoskaka
Och två bonusrecept!

 
Solroskärne cheesecake
Vanligtvis används cashewnötter som fyllning i raw food kakor men är man allergisk mot frön eller vill välja bort nötter så är solrosfrön ett alternativ. Smaken kan smaka lite nyttigare men fortfarande lyxigt gott. Beroende på vilken mixer du har, får du justera vätskemängden,
Halloncheesecake, nötfri
Botten:
3 dl havregryn
2 dl riven kokos
2 msk kokosolja
12 dadlar
2 msk honung
 
Fyllning
6 dl solroskärnor, blötlagda
1 dl kokosolja, flytande
5 msk kakaosmör, flytande
1 dl agavesirap
 eller honung
1 tsk vaniljpulver
juice från 2  citroner
2 msk sojalecitinpulver
2 tsk psyulliumhusk pulver eller malda chiafrön
2 dl bär, frysta och tinade (1 pkt hallon)
2 dl färska bär
vatten, så lite som det går men ändå så det blir en slät och krämig fyllning.
Topping:
Färska bär
Kör ingredienserna till botten i en matberedare. Gör kokosolja och kakaosmör flytande i ett ljummet vattenbad. Mixa ingredienserna till blåbärscheesecaken tills det blivit en len konsistens. Fyll en springform. Tryck ned färska bär. Ställ i frysen cirka 30-60 minuter eller i kylen 3-4 timmar.

Hampakaka
Hampafrön är smart fröet men en perfekt kombination av de essentiella fetterna och aminosyror. Tryptofanet i kakaon hjälper också till att boosta hjärnan och vårt glädje centra. Chlorella ger dig det gröna fullt med mineraler och honungen enzymer och sina antibakteriella funktioner. Perfekt hjärn godsak!
150 gr hampafrön
3 msk honung eller mer
1/2 msk chlorella pulver
2 msk kakaopulver
en nypa salt
Garnering:
Färska hallon eller physailis
Ta fram en liten form, jag använde den minsta storleken av springformar. Kör alla ingredienser i en matberedare. Tryck ut i en form. Ställ i kylen någon timma innan servering. Garnera med färska bär eller physalis.
 

Passionfruktsfluff Kaka
Fryst passionsfrukt är en nykomling i frysdisken. Oj så god att ha i desserter och smoothies! Det här blir en liten springform, dubbla om du vill ha mer fluffkaka.
1 burk kokosmjölk
3 msk kokossmör
1 pkt passionsfrukt fryst och tinad
1 krm vaniljpulver
1 msk psylliumhusk
1/2 dl honung
Garnering:
Mörk choklad, raw eller 80 % och jordgubbar
Mixa ingredienserna eller kör i matberedaren tills de blandat sig. Häll i en springform och ställ in i frysen. Ta ut några timmar innan du ska äta den så den blir inte fryst men lagom kall för att skära. Hacka Chokladen och skiva jordgubbarna till servering.
 



Chokladpaj med lingon, 12 bitar
Den här pajen är en anticandida paj och du kan göra den utan varken mixer eller matberedare. Lätt som en plätt, men god som bara den.
Botten:
5 dl tahini
1 dl riven kokos
4 msk yaconsirap ( eller 8 dadlar eller 4 msk honung)
Fyllning:
1½-2 paket frysta lingon
Glasyr:
5 msk kokosolja
4 msk carobpulver
3 msk xylitol
Botten:
Mal sesamfrön i mixer eller kaffekvarn eller använd tahini. Tillsätt yaconsirap och sedan övriga ingredienser. Tryck ut i en pajform.
Glasyr:
Gör kokosoljan flytande i ett ljummet vattenbad, Rör ned övriga ingredienser.
Häll lingonen över pajbotten, ringla över glasyr. Eftersom lingonen är kalla stelnar glasyren direkt och kakan är färdig att ätas. Godast är den dock efter en stund, när lingonen blivit lite tinade.
Denna paj är perfekt att ta med sej, gör man den strax innan man ska åka är den lagom tinad och supergod när man kommer fram. Servera med cashewgrädde.

 
Nötfri Blåbärskaka
400 gr riven kokos
1 dl kokosolja
200gr tinade blåbär
1 1/2 dl lönnsirap
Kör riven kokos i matberedare ganska länge cirka 10 minuter tills det liknar ett kokossmör. Gör kokosolja flytande i ett vattenbad. Kör alla ingredienser tills det blir en fast smet. Häll upp i en bakplåtsklädd form, ställ in kylen eller i frysen.
Det finns två andra Erikor i Raw food världen Erika Billysdotter och Erika Frost. Här delar jag en variant av deras kakor som jag har gjort helt nötfria och som blev helt tokigt goda, ville passa på att dela dessa med så du har många alternativ inom det nötfria raw food kaksegmentet 🙂
Karamell paj ( Erika Frost)
Botten:
2 1/2 dl pumpakärnor
2 1/2 dl torra dadlar (urkärnade)
4 msk kakao
1 nypa salt
Fyllning:
1 dl kokosolja
18 medjooldadlar (urkärnade)
1/2 dl lönnsirap
2 msk mesquitepulver
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
Chokladtäcke:
1 dl kokosolja
1/2 dl lönnsirap
5 msk kakao
1 nypa vaniljpulver
Till servering:
färska bär
Gör så här:
Botten:
Mixa allt tills du har en smulig men lätt klibbig massa. Mixa ej för länge. Testa dig fram men ha gärna kvar en ojämn struktur, då blir kakan godare. Klä bottenskivan av en springform med bakpapper eller plastfolie och trysk ut massan i botten. Låt stå i kylen medan du gör fyllningen.
Fyllning:
Smält oljan över ett vattenbad. Mixa alla ingredienser tills du har en helt slät och krämig karamell. Smeta ut över bottnen och låta stå i kylen igen i 1 timme.
Chokladtäcke:
Smält oljan över ett vattenbad. Häll den i en skål och visap i lönnsirap, kakao och vanilj. Ta ut pajen ur kylen och häll över chokladen. Fördela jämt genom att luta runt formen. Var ganska snabb med att skära upp kakan innan täcket stelnat helt för det spricker lätt annars. Skär först försiktigt runt kanten innan du lossar kakan och skär sedan bitar med en vass kniv. Torka gärna av kniven mellan varje bit för att få fina bitar. Servera med bär.
Tips: för förändring ha i 1-3 msk lakritspulver i karamell smeten. Ju mer lakritspulver ju mer lakrits smak.
 
Lemon Curd från Erikas Billydotter
Pajbotten:
4 dl solrosfrön ( original recept mandel)
1 dl kokos, riven
3 dl osvavlade aprikoser
1 msk kokosolja
¼ tsk vaniljpulver
1 nypa salt
Lemon Curd:
8 dl kokos, riven
2 dl honung
2 dl kokosolja, flytande
rivet skal från 3 citroner och juice från 3-4 st
1 tsk gurkmeja
Mixa mandel och koks i mindre bitar i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser. Tryck ut degen i en pajform, klä även upp på kanten.
Mixa kokos i en matberedare till en fuktig massa. Det tar ett tag innan kokosen släpper ifrån sig oljan. Tillsätt övriga ingrediensern och mixa så slätt som det går i matberedaren. Bred ut fyllningen över pajbottnen. Låt stelna i kylen i 2 timmar.
[/restrict]

Workshop med Cacao 🤎

Workshop med Cacao 🤎

Magic Cacao Workshop 8/2 2024 in Göteborg ✨this workshop will be in swedish ☺️. En workshop hur du gör dina egna raw chokladpraliner med intentioner och örter 🤎Det är lite komplicerat att i text fånga vad du lär dig och tar med dig från denna workshop, det jag vet är...

Kombucha workshop 18 januari

Kombucha workshop 18 januari

Den 18 januari 18.30-20 har jag en kväll på Regnbågens Böcker och Smycken, där jag arbetar som butiksansvarig där jag lär dig ALLT om hur du brygger kombucha och kefir! Fermenterade drycker som ökar ditt näringsupptag, din glädjehormoner och så mycket mer! Du kommer...

2 Kommentarer

  1. Mia

    Hej Erica! Får jag tillgång till dessa härliga recept om jag blir premium medlem? Eller skickas bara nya recept ut?
    Kram Mia

    Svara
    • Admin Erica

      Hej!
      Dessa recept får du tillgång till genom att signa upp dig som Premium medlem via hemsidan:)
      Kram
      Erica

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »