Bästa och Snyggaste Vatten kokaren från Kitchen Aid

 

IMG_9644

Kan man vara kär i en vattenkokare? Jag tror minsann det. Vår kära Alessi vattenkokare som vi fick i bröllopspresent för drygt 10 år sedan gick i graven för någon månad sedan. Jag hade länge sneglat på en Kitchen Aid som går att justera temperaturen på men jag har lite svårt att byta ut något som fungerar. Så knäppt att skriva kanske, men jag blev glad när vår Alessi gick sönder och jag äntligen fick lägga en order på en svinsnygg Kitchen Aid vatten kokare hos Bagaren och Kocken. Jag värmer aldrig vattnet mer än 80 grader och jag lärde mig med tiden hur vår vattenkokare lät när den började komma upp i just 80 grader. Saken är ju den att när jag hörde hur temperaturen närmade sig 80 grader så var jag ganska ofta upptagen med något annat och vattnet blev för varmt. Min mamma sa alltid att te vattnet bara ska ”fnittra”, vilket betyder att det blir små bubblor på ytan. Det är 80 grader för mig.

Så hettar man upp vatten inom raw food? Ja, men oftast så låter man inte koka över 80 grader eftersom det tar ”död” på vattnet, enligt raw food gurus. Jag har inte direkt hittat någon forskning kring det men för mig känns det att vattnet kan smaka bränt när det kokat upp till 100 grader eller mer. Den smaken ger sedan en karaktär till det som tillsätts till drycken.

För vissa livsmedel finns olika rekommendationer på temperaturer.

Honung exempelvis ska inte hettas upp över 37°C eftersom det startar nedbrytning av mer än 200 enzymer och andra levande komponenter som förekommer naturligt i honungen. De flesta av dessa har antibakteriella funktioner, vilket är en av anledningarna till att honung länge har använts som bakteriedödande naturmedicin.

Miso som är en fermenterad produkt som används främst inom asiatisk matlagning har en probiotisk effekt och ska därför inte heller upphettas  utan egentligen bara värmas till att den är något varmare än ljummen ( 45 grader). Tänk en degvätska som du värmt till fingertemperatur, fast lite varmare. Då har du kvar de goda bakterierna.

Olika teer behöver olika temperaturer för att nå sin fulla smakupplevelse:

Svart te. 95 grader.
Grönt te. 70–85 grader.
Oolongte. 80–90 grader.
Vitt te. 70–85 grader.
Gult te. 70–80 grader.

Vintertid för en som äter mestadels raw som jag gör är de varma dryckerna nödvändiga. De värmer upp mig inifrån, de värmer mina inre organ, hjälper till att mätta, och det gör att jag äta stor del raw food även under den kallare årstiden. Jag häller gärna ljummen miso över min sallad, dricker en varm CacaoChaga Cinno på morgonen och en Golden Milk på kvällen.

Här är några av mina favorit recept på vintern, och Kitchen Aid – tack för att du kom in i mitt liv och ger mig ett mjukt pling på morgonen som ett ”God morgon, nu är vattnet klart”, när temperaturen nått 80 grader. Jag lovar, du kommer också veta hur det är att vara kär i en vattenkokare om du testar den…..

IMG_9636

Golden latte Deluxe, 2 glas

0,5 gr saffran

1 tsk gurkmeja

1 msk kokossmör

1 msk honung

5 dl varmt vatten

 

Mixa samtliga ingredienser och häll upp i glas.

IMG_9602

Ljummen trattkantarell soppa

2 dl cashewnötter

1/2 röd chili

1 stjälkselleri

1 tsk tamari

1 msk mörk rårismisopasta

  1. en klyfta vitlök

6-8 dl varmt vatten, beroende på hur tjock du önskar soppan

salt och peppar efter smak

Mixa samtliga ingredienser till en slät soppa. Servera med selleriblad eller hackad persilja

 

IMG_9619

Den perfekta Matchalatten

1 tsk matchatepulver

ev 1 tsk honung för extra sötma

1 msk vitt mandelsmör eller raw cashewsmör

2 dl 70 gradigt vatten

Lägg matchapulver, honung och mandelsmör i mixern. Tillsätt vatten och mixa. Den blir så läckert fluffig av nötsmörerna.

Avokadsoppa med miso (från boken Superfoodboost)

5 soltorkade tomater

2,5 dl varmt vatten

2 msk mörk misopasta

1 avokado

1 vitlöksklyfta eller 1 krm vitlökspulver

Topping:

1 kruka koriander

2 limeklyftor

Blötlägg de soltorkade tomaterna i cirka 1-12 timmar. Värm vattnet till cirka 70 grader och rör ut mison i vattnet. Mixa i mixern tillsammans med övriga ingredienserna. Servera i skålar och toppa med klippt koriander och en klyfta lime.

MacaCacaoCinno

2 msk raw cacaopulver

1 msk macapulver

valfritt 2 tsk reishipulver 2 msk kokospalmsocker

1 msk nöt eller kokossmör

6 dl varmt vatten

Mixa ingredienserna med varmt vatten i mixern. Servera med en gång eller häll upp på termos och ta med på utflykten.

 

Kika på Bagaren och Kockens hemsida och klicka hem dina julklappar 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..