Jul Jul strålande Jul

Så var granen klädd och stjärnan på plats, dan för dopparedan. Då känns det som det är jul på riktigt. Jag är riktigt traditionsnörd. Samma adventsljusstake, samma stjärna i toppen på granen, samma svordomar när jag kokar över risgrynsgröten  ( raw är ju så mycket enklare 😉 – ja, allt ska vara lite likadant för att min feeling ska komma. Men i allt detta så finns ju förstås förändringen. Inget är bestående men vissa saker gör att nu känns det som jul för mig.

Också att vara lite stressad över att mycket ska fixas. Jag är en list människa, så fort som jag har något på en lista så känner jag mig lugnare. Då är det bara att ta tag i och bocka av men innan jag fått ned allt på olika listor är jag lite grumpy och stressad.

Som julgodis, det är ingen som förväntar sig att jag ska göra julgodis. Det är ju bara så roligt att skapa raw gott i köket. Jag fick hålla tjejerna sysselsatta i köket under tiden med lera och kakformar.

 

I år kokade jag en kola på kokosmjölk och kokossocker som jag gör varje år. Lika rinnig och misslyckat god varje år. Jag kokar 3 dl kokosgrädde med 2 dl kokossocker, 3/4 dl agavesirap, 1 1/2 dl kokossmör. Låt koka upp och låt små puttra (?) i cirka 45 minuter. När du häller upp det ta flera stora nypor havssalt och rör om. Häll i små formar eller i en större form med bakplåtspapper.

Polkagris kross ( ej raw 😉 med raw kakaosmör, egentligen ska det göras med vitchoklad men då blir det så sött så det drar i mungiporna.

Jag gjorde apelsintryffel av dadlar – recept kommer i inspirationsbrevet i veckan

Raw Romrussin choklad

Raw Mint choklad

Pepparkaksbollar

Raw Marsipan ( se längre ned för recept och färgning)

När jag gjort allt undrar jag vem som ska äta allt… På något sätt tar det slut.

 

En gyllene stund på julen är när jag går upp som vanligt vid 05 och rullar ut yogamattan har julgranen som altare. Det är så stilla och jag njuter verkligen av stunden.

Vänliga följare på Instagram delar mina recept här är ett som Yogayama delade i sin lucka den 21:a december:!

Pepparkakor är en klassisk kaka som hör julen till med anor från medeltiden. Hur pepparkakan fick sitt namn vet man inte men en teori är att pepparkakor ursprungligen innehöll peppar. Enligt myten blir man snäll av att äta pepparkakor. Kanske beror det på att kakan innehåller kryddor som sägs vara bra för matsmältningen. När vi har en mage som fungerar så påverkar det vårt välmående överlag. I dagens lucka tipsar vi om en pepparkaka som inte bara är snäll för magen utan även himmelskt god.

Raw pepparkakor
(cirka 12 stycken)
2 dl mandel eller mandelmjöl
1 msk mandelolja eller rapsolja
en nypa salt
2 tsk kanel
2 krm ingefära
10 nejlikor (stötta i mortel) eller cirka 1 tsk malda
2 msk honung
4 färska dadlar

Kör mandeln till ett fint mjöl i mixern (eller mät upp 2 dl mandelmjöl) och tillsätt olja och dadlar (glöm inte peta ut kärnorna). Kör tills det blir en smet. Lägg i kryddorna och saltet och mixa igen. Tillsätt honungen försiktigt, mixa och sluta när degen känns lagom kladdig. Kavla ut. Gör valfria figurer. Har du in gen torkugn kan du använda vanlig ugn på lägsta temperatur. Sätt in plåten och vänta ett par timmar. Lägg över pepparkakorna på en tallrik. Recept: ”Mitt nya Raw food kök” av Erica Palmcrantz Aziz. @rawfoodbyerica
#rawpepparkakor #godjul #lucka21 #yulkalender #yogayama

Även mina vänner på Whywaste delade med sig av ett tips på som jag brukar tipsa om för att minska svinnet för maten.

 

 

rawfoodbyerica

YAY 🌈 and that was i did today: two brown 2 bananas, 1 boring zucchini, 2 dl forgotten spinach, a piece of not so happy ginger. Added water. Blend and then 😋💪🏽. This is the best way to get your boring veggies and fruits in a delicious and nutritious way. Thank You Whywaste for inspiration for 24 days 👊🏼💚

Ett inlägg på Instagram som jag delade på Julaftons morgonen var detta. Jag försöker varje dag gå barfota för att hålla mig jordad. Så innan min yoga matta rullades ut gick jag en sväng på marken. För att hålla mig jordad. Det är en utmaning för en känslig person som mig att hålla mig i mitt center med all mat, människor, möten, ljud, så jag har en hel del verktyg i min låda för att hålla mig lugn å fin.

 

På julaftonen gjorde jag  vegan rödkålscoleslaw, raw nötbullar, persiljetabolueh och lite andra veggo alternativ för att ta med till min bror och hans familj.

Marsipanen hade jag inte hunnit färga och forma. Min bästa marsipan är alltid lite improviserad men för bästa resultat använder jag färdig malt mandelmjöl eller köper skållade mandlar. Det går utmärkt att blötlägga och skala och kanske till och med torkad mandlarna så blir marsipanen helt vit. Jag kör den till ett fint mjöl om jag inte använder det färdig malda mjölet. En påse mandel mjöl, cirka 300 gr, en pytteliten nypa salt, cirka 4 msk honung och 1 msk björksocker. Kör tills det blir väldigt blandat och lent. Dela upp i skålar så många olika färger som du vill färga.

Jag älskar mina Raw Nice pulver att färga med:

Svart ( aktiv kol), lila ( purple pea),  rosa (pittya), gult (gurkmeja), ljus grönt ( matchate) , mörkgrönt (chlorella), blått ( blå spirulina) och så skulle jag gjort rosa från rödbeta men hade ingen hemma.

Barnen gjorde en var och sen satt jag med resten av degen – ha ha. Som vanligt, så mitt engagemang fick inte den tiden som behövdes att var kreativ så det blev mest rullar med olika färger.

 

Tomteluvan, julklänningen och röda läppstiftet på.

Min älskade bror med sin fru Mira, som hade gjort så mycket gott – min sourcream ost som jag längtat efter.

Tomten kom till Liv. Men blev avslöjad.

En Kombucha till julmaten hjälper till att spjälka all maten, bubblig lyx.

Hela familjen samlad <3. Tre generationer Palmcrantzare.

Juldagen brukar vara årets slöaste dag för mig. Och äntligen gjorde jag min raw ris a la malta med tinade körsbär och sötade kakao nibs och en kopp grönt julte.

Mer pyssel – kidsen och jag bara älskar att vara kreativ. Med en limpistol kan allt hända:).

Nu har vi precis kommit hem från Liseberg som fick avrunda hela julhelgen. En perfekt avslutning. Nästa år firar vi på Bali så jag har njutit lite extra denna jul av allt som hör till. Två dagar har jag framför mig när jag ska skapa recept till min nya bok som hastigt kom till liv måndagen innan jul. Jag älskar att bita tänderna i något nytt och få lov att ge liv till nya kreationer, om en vecka plåtar vi första delarna av boken så nu gäller det att få fram enkla och mumsiga recept.

Ett tips till dig som läser detta och om det har blivit lite för mycket av den goda maten och känner att du vill komma ikapp med din energi och låta maten komma ut – ta en 1-3 dagars grön smoothie detox, eller hellre om du inte har något på schemat; drick miso, teer, vatten och kombucha. Det blir en ännu mer effektiv detox. Det ska jag göra dessa dagar när jag i bokskapandet, dock blir det lite provsmakande men jag har ingen matplan förutom att endast dricka. Prova en dag om tre dagar känns för mycket. Det är verkligen värt det!

Kram
Erica

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..