Recept – Bjud på en Brunch

Img 9801.jpg

Är du trött på pepparkakskryddor och saffran efter julen? Don’t be! Dessa kryddor gör underverk för din hälsa under denna mörka och kalla årstid. Dessa recept var de som serverades på Inspirations föreläsning med Frukost på YogaYama i slutet av november.  Här kan du göra en likadan go brunch att bjuda dina vänner på!
Linfrö kex med pepparkakskryddor
I detta recept tar du tillvara på mandelpulpen som blir över då du gör mandelmjölk. Kan ersättas med mandelmjöl om du inte har mandelpulp.
1 liter linfrön
5 dl vatten
5 dl mandelpulp
1/2 dl kanel
salt
2 tsk ingefära
2 tsk kardemumma
1 tsk nejlika
1 dl kokossocker
Blötlägg linfrön i vattnet. Låt stå 1-4 timmar eller över natten. Rör ned övriga ingredienser. Platta ut på ett reflex eller annat bakplåtspapper. Torka på 45 grader i en torkugn eller precis på 50 grader i en vanlig ugn. Låt torka cirka 20 timmar tills det är genomtorrt. Vänd efter halva tiden.
Saffranschia, 10 små portioner
1 liter mandelmjölk
1 dl chiafrön
2 tsk gurkmeja
2 msk honung
1 gr saffran
en liten nypa salt
Mixa mandelmjölk med gurkmeja, saffran, honung,salt. Häll över i en skål. Rör ned chiafrön. Låt stå minst en timma så det får svälla.
Apelsintryffel
800 gr dadlar
1 dl kakaopulver + 2 msk
1 msk lucumapulver
1/2 kokosolja
sezt från 2 apelsiner
en stor nypa salt
Kärna ur dadlarna. Tillsätt övriga ingredienser och kör i matberedaren tills allt blandat sig. Forma till bollar eller tryfflar, eller lättast är att trycka ut en en liten form och skär i kuber. Rulla i kakaopulver. Ställ i kyl innan servering.
Ris a la malta

Ingredienser till fyra personer:

4 dl bovete, blötlagt under minst 8 timmar

2 dl cashewnötter, också blötlagda

1/2 – 1 dl vatten

1 msk honung, strikt vegan kan använda agave

1-2 krm ekologiskt vaniljpulver

250 gram frysta jordgubbar, upptinade

4 medjool dadlar

2 klementiner

Lite kakaonibs

Skölj bovetet ordentligt i en sil så att skummet som bildas försvinner. Lägg det sköljda bovetet i en bunke/skål. Skölj cashewnötterna. Lägg dem i blendern tillsammans med lite mindre mängd vatten beroende på hur effektiv mixer du har. Mixa och kika på konsistensen. Tillsätt honung och vaniljpulver och mixa vidare till en härlig grädde. Vänd ner grädden i bovetet. Lägg upp i fyra skålar och toppa med mandarin, jordgubbssåsen som du gör genom att mixa jordgubbar och dadlar. Sist men inte minst lite nibs av kakao på toppen! Supergott! Den här gröten kan också varieras på sommaren med olika frukter i som banan, äpple eller apelsin. Bra att ta med på utflykter och uppskattas av stora och små.

 
ChagaMaca Latte , 1 kopp
Varje dag gör jag en kopp som ser ungefär ut så här; varm på vintern, kall på sommaren.
 1tsk macapulver
1/2 msk macapulver
1-2 tsk kokospalmsocker
3 dl varm växtbaserad mjölk
Rör ihop de olika pulvren och socker i en kopp. Häll på den varma mjölken och rör runt.
Servera gärna kombucha och en grön smoothie till brunchen.
Img 9797.jpg
  1. Hej
    Tyckte chagamaca latten var jättegod och vill gärna göra en men jag tror det blivit något tokigt på receptet för maca står två gånger 😊
    Med vänliga hälsningar
    Jeanette

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..