Namaste & Ahimsa

Jag fick en keps av Sam som han i sin tur hade fått från något yoga företag där det står Namaste på. Nu när vi utforskat Mexico ytterligare har kepsen varit perfekt som skydd mot solen och även som en kontaktöppnare. Flera personer har gått förbi och sagt Namaste och gett mig ett leende. En man från Indien kom fram när vi var vid Chichen Itza och sa ” Namaste, I like your hat” och satte händerna i Namaste framför sig. Googlar du namaste får du upp olika förklaringar

Namaste är en hälsningsfras som härstammar från Indien och som ofta används inom hinduismen. Man säger ofta ordet i samband med att man placerar sina handflator mot varandra och niger eller bugar.

Ordet kommer från sanskrit och är en kombination av namah och te (en förkortad variant av tubhyam). Namah betyder ”buga”, ”vördnad”, ”vördnadsfull hälsning” eller ”tillbedjan”.[1] Te betyder ”till dig” (dativformen av ”du”). Därmed betyder namaste bokstavligen ”buga för dig” eller ”Jag bugar för dig”. Hälsningsfrasen används även ofta inom yoga.

Jag har inte känt mig så namaste på morgnar när jag praktiserat yoga. Det har varit asanas ( yogaställningar), andning och en stund för själen men det har också samtidigt varit en myggjakt som pågått på mattan. Myggorna och jag är aktiva samma tid på morgonen kan man säga…. Men det var de små knotten som var det som gjorde att jag kände att jag gav upp min morgonpractice den sista veckan. I yoga finns också ett uttryck som heter Ahimsa – kort översatt ”icke-våld”. Där på mattan var jag inte så Namaste och det var tvärtemot Ahimsa. Jag var varken schysst mot mig själv eller myggen (som jag utövade våld mot, till och med mord… OMG…). Så yoga mattan fick snällt rullas ihop, i ett ”surrender to what is” och jag knöt på mig gympaskorna och gick på långa morgonpromenader istället. Både myggen och jag var mycket gladare. Ibland behöver man se över den plan, de mål som man sätter för sig själv. Jag har som vana att rulla ut min yoga matta 6 dagar av 7 som är den riktlinje som ges i den yogaprincipen som jag utövar, Ashtanga Vinyasa Yoga, men i detta fall var ett annat ben som vägde tyngre i den 8 faldiga vägen som finns inom yoga, Ahimsa.
Ahimsa betydde ju icke våld och det är många som använder andemeningen i det ordet, kanske inte just ordet Ahimsa men att vi ska ta hand om och värna om vår planet. Att vi ska vårda den och undvika att göra saker som påverkar den negativa, minimera våra footprints. Där har flygandet fått ett stort fokus. Så nu när vi har åkt till Mexico har jag verkligen tänkt på det, hur vi flyger och när vi gör det och varför vi gör det. Vi människor har alltid varit ett utforskande släkte, vi har varit nomader där vi vandrat och hittat nya marker. Människor har alltid rest. Och kommer alltid att göra. Och jag tänkte extra mycket på det när den indiska mannen kom fram och sa ”Namaste” till mig. Tack vara att vi kan resa kan vi utforska, se, känna, förstå, interagera med hela världen och jordens invånare. Vi kan skapa utbyten som berikar. Turismen ger otroligt många arbetstillfällen för människor runt om i världen, kanske på bekostnad av vår planet men hur hade de annars överlevt, och kunnat ge mat till sina barn?. Så för mig kommer till det ett medvetande – ett medvetande kring sina val, att de är grundande, att de är genomtänkta. Sam och jag hade planerat och skulle i detta inspirationsbrev släppa platserna ( som redan har börjat bokats ändå:)  till vårt Retreat på Bali hos Shanti på Alchemy Academy i Ubud men här när vi fått tid att landa tillsammans och i våra planer, har vi sett över det och kommit fram till ett medvetet beslut att ställa in det. Det känns väldigt dubbelt eftersom vi också för tredje året i rad har åkt till Mexico just för att hitta det perfekta retreat stället för att kunna visa andra människor hur vackert det är i Mexico och kunna få uppleva det i samverkan med yoga och raw food. I augusti har vi ett fullbokat retreat på Österlen, så det blir nog mer av sådan upplägg i framtiden. Så inte våra deltagare behöver flyga till det vi vill dela med oss av på retreaten.
Kram
Erica

Mexico har väggmålningar och ibland med citat överallt och är ett vackert inslag.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..