Fira midsommar med ljuset som intention

 

Midsommarfirandet väntar idag! Traditionsbundna helger kan vara en utmaning när man äter raw eller när man äter lite annorlunda över huvudtaget. Det är så vedertaget att midsommar är lika med sill, färsk potatis och nubbe. Ibland har vi tom tappat kontakten till varför vi firar en högtid och det blir så mycket fokus på mat och presenter. Idag firar vi årets ljusaste dag och varför inte bjuda in mer ljus genom raw food!

Här kommer några tips att ta med till midsommarbuffé bordet som är från boken ”Mitt Nya Raw food kök” och en vinnare är att ta med raw linfrökex med en avokadodipp och en cashewdipp med färska örter!

Honungsmarinerad sparris

Marinerad och torkad färsk sparris – läckert tillbehör till en midsommarbuffé. Prova även att göra på samma sätt med fänkål och aubergine.

 

En bunt sparris

Marinad:

1 msk olivolja

1 msk honung

2 tsk citronjuice

en nypa salt

 

Blanda ingredienserna till marinaden. Häll över sparrisen och massera in marinaden. Lägg sparrisen på ett teflex eller på en flat tallrik och torka i 4-8 timmar.

Persiljetabouleh med hampafrön & mynta, 4 personer

En fräsch tabouleh står alltid framme vid vårt högtidsbord. På sommaren tar jag tillvara på den färsk mynta som växer i landet. Parsley – hjälper vid urinvägsinfektioner och stimulerar mjölkproduktionen hos ammande kvinnor. Rik på C-vitamin, järn och mineraler. Dessutom hjälper den att fräscha upp andedräkten.

1 fång bladpersilja, finhackad

1 fång kruspersilja, finhackad

1 kruka mynta, finhackad

1/2 dl hampafrön, skalade

2 små tomater, tärnade

2 avokado, tärnade

1/2 gurka, skuren i mindre bitar

 

Dressing:

2 msk olivolja

juice från 1 lime

en nypa salt

 

Servera med:

1 granatäpple

Rödlök eller salladslökar

 

Vänd samman ingredienserna till taboulehen. Rör ihop ingredienserna till dressingen. Vänd runt dressingen, gärna med händerna i taboulehen. Variera med att lägga till granatäpple och/eller lök.

 

Midsommarbakelse med vit choklad och jordgubbar, cirka 20 st.

Jordgubbar – ett måste till midsommar. Dessa bakelser går
utmärkt att förbereda dagen innan och blir en perfekt avslutning till den härliga midsommarmaten.

5 dl pecannötter

8 st dadlar

1 tsk vaniljpulver

en nypa salt

Fyllning:

2 dl kakaosmör

7 dl cashewnötter, blötlagda 2 timmar

2 msk citronjuice

2 msk sojalecitin

1 tsk vaniljpulver

1–2 dl vatten

1 dl agavesirap

225 gram jordgubbar, tinade

Topping:

Färska jordgubbar

 

Kör pecannötter finmalda i en matberedare. Tillsätt dadlar och kör igen. Tillsätt vaniljpulver, salt och kör tills det blivit en deg. Tryck ut degen i muffinsformar.  Gör kakaosmöret flytande i ett ljummet vattenbad. Häll av blötläggningsvattnet på cashewnötterna. Lägg cashewnötter i en mixer med kakaosmör, citronjuice, sojalecitin, vaniljpulver, 1 dl vatten och agavesirap.  Mixa tills du får en len kräm. Späd eventuellt med lite mer vatten om det skulle behövas. Spritsa ut krämen i muffinsformarna. Ställ in i kylen i cirka 6-8 timmar, innan servering. Dela färska jordgubbar i fyra delar, låt gärna det gröna vara kvar och toppa bakelserna.

Jag önskar dig ett Sommarsolstånd fyllt med ljus, klarhet och att känslan av ljuset stannar kvar hos dig hela året. Raw food är ett fantastiskt sätt att bjuda in ljuset året om, både i kropp och själ.

Kram

Erica

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..