Lucka 17 🌶

 

Det är så läckert att göra sin egen kimchi! Det tar några gånger med att läsa moment för moment, och göra moment för moment sen kan du göra din kimchi i sömnen. Och det bästa är att det fermenteras när du sover också 😊Det är bästa tillbehöret till salladen, lagade maten eller hettar upp din vanliga mat.

Och ett suveränt tips att ge bort i Julklapp – dock kan man lukta sig till vad som kan gömmas i paketet😘

 

Kimchi

Grund:

1 huvud salladskål

1 dl salt

kimchipasta (se nedan)

glasburk på två liter med tättslutande snäpplock (har du ett litet salladskålshuvud använd ett kärl på en liter)

Grönsaker

1 morot

1 rättika

3 salladslökar

Skala morot och rättika. Dela i tändsticksstora bitar. Skär löken i tunna ringar.

STEG 1:

Skär salladskålen i fyra delar på längden. Skär sedan i 2–3 cm breda strimlor. Lägg i en stor bunke och häll kallt vatten över eller använd en stor sil och skölj med kallt vatten. Titta igenom kålstrimlorna och rensa bort det som är dåligt.

STEG 2:

Häll av vattnet och skaka av så mycket du kan. Lägg en tredjedel av kålen i burken, salta, sedan ytterligare ett lager och salt. Lägg ett avslutande lager med salladskål och resterande salt på toppen. Vänd in saltet försiktigt, det ska komma åt all salladskål. Detta moment gör att vätska avges från kålen. Låt stå 1–1,5 timme. Vänd gärna runt kålen varje halvtimme.

STEG 3:

Mixa kimchipastan.

STEG 4:

Skölj av salladskålen. Inte bara en gång, utan tre gånger, så du är säker på att så mycket av saltet som möjligt sköljs bort. Använd en stor trådsil eller lägg i en bunke med kallt vatten och byt ut vattnet tre gånger. Skaka av överflödigt vatten. Blanda med de strimlade grönsakerna.Vänd in kimchipastan, använd plasthandskar eller rena diskhandskar om du har känsliga händer.

Lägg kålen i glasburken och packa försiktigt. Kålen ska vara helt täckt av vätska. Låt stå i tre dagar. En gång om dagen öppnar du locket och trycker ner kimchin med baksidan av en sked eller slev, så vätskan lägger sig överst. När kimchin fermenteras utvecklas mjölksyrabakterier och smaken intensifieras. Denna process hinner komma igång på tre dagar men vill du ha mer syra och smak kan du låta den stå längre. I kylen saktas mjölksyreprocessen ner, vilket gör att kimchin håller sig längre när den står kallt.

Kimchipasta

 

Kimchipasta:

3 vitlöksklyftor

2 msk gochugaru

1 msk kokossocker

2 msk riven färsk ingefära

5 msk tamari

1 msk sesamolja

Mixa ingredienserna till chilipastan i en mixer eller med en stavmixer. Försök att få pastan så slät som möjligt.

 

Lycka till!

Kram
Erica

 

PS, bästa foto av nästa Bianca Brandon Cox

  1. Ulrica skriver:

    Har testat både kombucha och kimchi från din bok. 😊 För att inte tala om chokladmousse tårtan, oj va god 😋😋.
    En fundering angående kimchi, den blev lite typ ”spritsig” i smaken och morötterna blev väldigt mjuka, har fermenteringen gått för långt då? Har inte ätit någon annan kimchi så jag vet inte hur den ska vara 😉.
    💖

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..