ANNONS

Lucka 17 đŸŒ¶

/

Det Ă€r sĂ„ lĂ€ckert att göra sin egen kimchi! Det tar nĂ„gra gĂ„nger med att lĂ€sa moment för moment, och göra moment för moment sen kan du göra din kimchi i sömnen. Och det bĂ€sta Ă€r att det fermenteras nĂ€r du sover ocksĂ„ 😊Det Ă€r bĂ€sta tillbehöret till salladen, lagade maten eller hettar upp din vanliga mat.

Och ett suverĂ€nt tips att ge bort i Julklapp – dock kan man lukta sig till vad som kan gömmas i paketet😘

 

Kimchi

Grund:

1 huvud salladskÄl

1 dl salt

kimchipasta (se nedan)

glasburk pÄ tvÄ liter med tÀttslutande snÀpplock (har du ett litet salladskÄlshuvud anvÀnd ett kÀrl pÄ en liter)

Grönsaker

1 morot

1 rÀttika

3 salladslökar

Skala morot och rÀttika. Dela i tÀndsticksstora bitar. SkÀr löken i tunna ringar.

STEG 1:

SkĂ€r salladskĂ„len i fyra delar pĂ„ lĂ€ngden. SkĂ€r sedan i 2–3 cm breda strimlor. LĂ€gg i en stor bunke och hĂ€ll kallt vatten över eller anvĂ€nd en stor sil och skölj med kallt vatten. Titta igenom kĂ„lstrimlorna och rensa bort det som Ă€r dĂ„ligt.

STEG 2:

HĂ€ll av vattnet och skaka av sĂ„ mycket du kan. LĂ€gg en tredjedel av kĂ„len i burken, salta, sedan ytterligare ett lager och salt. LĂ€gg ett avslutande lager med salladskĂ„l och resterande salt pĂ„ toppen. VĂ€nd in saltet försiktigt, det ska komma Ă„t all salladskĂ„l. Detta moment gör att vĂ€tska avges frĂ„n kĂ„len. LĂ„t stĂ„ 1–1,5 timme. VĂ€nd gĂ€rna runt kĂ„len varje halvtimme.

STEG 3:

Mixa kimchipastan.

STEG 4:

Skölj av salladskÄlen. Inte bara en gÄng, utan tre gÄnger, sÄ du Àr sÀker pÄ att sÄ mycket av saltet som möjligt sköljs bort. AnvÀnd en stor trÄdsil eller lÀgg i en bunke med kallt vatten och byt ut vattnet tre gÄnger. Skaka av överflödigt vatten. Blanda med de strimlade grönsakerna.VÀnd in kimchipastan, anvÀnd plasthandskar eller rena diskhandskar om du har kÀnsliga hÀnder.

LÀgg kÄlen i glasburken och packa försiktigt. KÄlen ska vara helt tÀckt av vÀtska. LÄt stÄ i tre dagar. En gÄng om dagen öppnar du locket och trycker ner kimchin med baksidan av en sked eller slev, sÄ vÀtskan lÀgger sig överst. NÀr kimchin fermenteras utvecklas mjölksyrabakterier och smaken intensifieras. Denna process hinner komma igÄng pÄ tre dagar men vill du ha mer syra och smak kan du lÄta den stÄ lÀngre. I kylen saktas mjölksyreprocessen ner, vilket gör att kimchin hÄller sig lÀngre nÀr den stÄr kallt.

Kimchipasta

Kimchipasta:

3 vitlöksklyftor

2 msk gochugaru

1 msk kokossocker

2 msk riven fÀrsk ingefÀra

5 msk tamari

1 msk sesamolja

Mixa ingredienserna till chilipastan i en mixer eller med en stavmixer. Försök att fÄ pastan sÄ slÀt som möjligt.

Lycka till!

Kram
Erica

PS, bÀsta foto av nÀsta Bianca Brandon Cox

1
0

Genom att klicka pÄ "Skicka kommentar" bekrÀftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00