Hmmm vad äter du till frukost?

nov 24, 2009

Raw frukost


 
Frukost är ett kärt ämne, både inom traditionell kost och raw food. Jag känner själv att ett monomeal (äter ett födoämne i taget) av frukt fram till lunch ger mig en kickstart för kropp och själ. Jag hade kommit ifrån det ett tag, tänkte att nu på vintern behöver jag något stadigare… Dessa kvarlevande förutfattade meningar och inbitna mönster som finns i min hjärna och cellminne… Men återigen fick jag bevisat för mig själv att frukt fram till lunch är det allra bästa för mig! Nu har jag kört det i två veckor, en helt annan energi, tillit, glädje och lätthet har inträtt i kropp och själ.. Jag hade känt mig slö ett tag och hade lätt för att fastna i sinnet (långsinthet är inte direkt min grej, och inget jag uppskattar hos andra) men jag var sådan själv. Och vem kan förändra saker om inte jag själv! Grrrr vad motstridigt det kan vara men vem vill jag vara? Det var ju det där med att sluta med en sak och börja med en annan…
Papaya är en stor favvo på frukostbordet.. dock inte så närproducerad…  men läkande för tarmen (enzymet papain), lågt socker innehåll och lättsmält för magen.. Papayan ska vara lätt mjuk (kläm inte utan bara känn lätt när du testar i affären), laxrosa i köttet – då är den som bäst! Du kan även äta kärnorna för att verkligen göra magen en tjänst, kanon vid obalanser i magen vid utomlandssemesterar (var det snyggt sagt?! – ville inte skriva ut hela förklaringen så här vid frukost bordet;)

Papaya breakie


Bröd är något som förekommer på många frukost bord och är en basföda för många av oss svenskar. Peter Pure, en raw food kille i England, hade gjort ett inlägg som jag fick till min inbox om ”breadarians”, kul inlägg och jag tänkte göra en kort förklaring av vad han sa i detta inlägg:

  • Vi som människor har bara ätit bröd i 10 000 år vilket är mikroskopisk tid om vi jämför med hur länge mänskligheten har funnits på jorden.
  • Bröd är som tapetklister – vem kommer inte ihåg hur man gjorde trolldeg när man var liten. vetemjöl och vatten! precis så blir det i din tarm…
  • 80 % av innehållet i bröd är socker, vilket gör att candida, infektioner stormtrivs. Så vill man klara sig från svininfluensan – stop eating bread!
  • Sumobrottarnas kost består till största del av bröd och andra sädesslag. så om  du vill tappa i vikt är det något av de första du ska ta bort
  • Mörkt bröd är inte nyttigare! Vi bara luras av färgen.
  • Sockret i brödet gör kroppen så upptagen att immunförsvaret är upptaget i 4 timmar, vilket gör att vi har lätt för att bli sjuka om vi äter bröd/pasta.
  • Bröd och alkohol kan jämföras – har precis samma process med socker och jäst som fermenterar. Billig fylla?
  • Om du vill vara healthy and vital – eat colorful fruit and veggies!
  • Forskningen visar att proteinet som vi äter inte är användbart av kroppen när kroppen har mycket socker i sig.
  • Bröd består av kolhydrater men saknar vatten helt. Prova att juica ett bröd och ser hur mycket vätska som kommer ut? Ingen!

Yepp, det var en sammanfattning om Peter åsikter om bröd… Och mina? Som vanligt är min önskan att alla människor ska följa sitt hjärta och känsla  vad som är bra för dem, är det bröd eller inte kan inte jag bestämma. Kunskap är dock alltid viktigt, många har ingen aning hur olika födoämnen påverkar oss. För mig är bröd comfort food(tröst mat) och jag försöker undvika det. Dock är det för mig att bra sätt att grunda mig på om min energi flyger iväg men jag har nu börjat hitta andra sätt, bättre sätt, att jorda mig på…
Frid i sinne och kärlek i hjärta, bread or not?
erica (som startade sin dag med ett grönt pulver och två kiwis klockan halv sju och sedan följt av tre bananas klockan åtta!)
Long Live Life
Vad som än sägs är det viktiga att du känner att din dag är full av energi, från starten!

Workshop med Cacao 🤎

Workshop med Cacao 🤎

Magic Cacao Workshop 8/2 2024 in Göteborg ✨this workshop will be in swedish ☺️. En workshop hur du gör dina egna raw chokladpraliner med intentioner och örter 🤎Det är lite komplicerat att i text fånga vad du lär dig och tar med dig från denna workshop, det jag vet är...

Kombucha workshop 18 januari

Kombucha workshop 18 januari

Den 18 januari 18.30-20 har jag en kväll på Regnbågens Böcker och Smycken, där jag arbetar som butiksansvarig där jag lär dig ALLT om hur du brygger kombucha och kefir! Fermenterade drycker som ökar ditt näringsupptag, din glädjehormoner och så mycket mer! Du kommer...

3 Kommentarer

  1. H C Barregren

    Intressant inlägg om bröd. Jag åt hur mycket bröd som helst förut, innan du gjorde om mig till råkostare…

    Svara
  2. Sofia

    Oh, vad du inspirerar mig med din blogg och din hemsida! Jag kommer att återkomma hit många gånger! Jag har lite framtidsplaner i Dalarna ang hälsa, jobbar själv med hälsa som helhet-kanske du vill komma till dalfolket och inspirera oss mera någongång framöver? Med vänlig hälsning Sofia

    Svara
  3. Erica

    Tack för dina ord Sofia och kul att vi kommer ses igen! Och Dalarna är en av de platser som inger ett lugn så hit kommer jag mer än gärna!! Bara att slänga iväg ett mail på info@rawfoodbyerica.se så klurar vi ut någe kul! <3

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samarbeten

advertisement advertisement advertisement advertisement

Kategorier

Arkiv

Translate »