Salva från Ringblomma – perfekt för vintertrött hud

IMG_0010

I förra veckan var det julmys på Sagas skola – eleverna har gjort fiskedamm, godislotterihjul, stöpt stearinljus, bakat etc. Det är inte så mycket av allt sött som vi köper därför blev jag extra glad när jag såg att några elever gjort salva av ringblommorna som de planterat i sin trädgård på skolgården. Ringblomma är perfekt att smörja in huden med – en vintertrött hud som är torr och känslig. Den är perfekt för Saga som blir torr runt ögonen och till Liv som blir torr runt läpparna. Vi äter massor av fettsyror från ZinZino just nu så vi verklige laddar med bra saker inifrån men att hjälpa huden på traven på utsidan är extra viktigt. Jag kikade runt på några olika hemsidor för att läsa mer och fann väldigt bra information på Svensk Hälsokosts hemsida. Nu står ringblomma som en lysande kandidat i våra pallkragar för nästa år vill jag göra vår egen ringblomsalva!

Från Svensk Hälsokost hemsida
Ringblomma för hudvård

Ringblomma är en del av naturens apotek och används förutom i matlagning även i hudvårdsprodukter för torr, narig, känslig och oren hud. I denna artikel kan du läsa mer om ringblommans många användningsområden och vad det är som gör den så användbar inom just hudvård.

Vilka egenskaper har ringblomman?Hur kan ringblomma användas i hudvård?

Ringblommans egenskaper

Ringblomman, Calendula officinalis, är en ettårig växt som tillhör familjen korgblommiga växter. Blomman är gul eller gulorange till färgen och ser ut ungefär som en tecknad sol. Ringblomman kommer ursprungligen från Medelhavsområdet men har funnits i Sverige i flera hundra år. I Sverige odlas blomman främst som prydnadsväxt och den går även utmärkt att odla i kruka, vilket passar dig som vill göra din egen hudvård med ringblomma, eller som vill använda blomman i matlagning.

Ringblomman innehåller en rad intressanta ämnen med olika verkningsmekanismer. Den gula färgen kommer från karotenoider, som i ringblomman finns i form av xantofyll. Detta gula färgämne förekommer även i flera gula och orange frukter och grönsaker. Ringblomman innehåller även eterisk olja, salicylsyra, calendulin och flavonoider. Salicylsyra har antibakteriella effekter och hjälper till att skydda växter mot bakterie- och svampinfektioner. Calendulin är ett bitterämne som tros ha läkande egenskaper och flavonoider är en grupp av antioxidanter som hjälper till att skydda celler mot angrepp från fria radikaler. Denna grupp av verksamma ämnen är vad som gjort ringblomman populär för användning inom hudvård, och speciellt inom naturlig hudvård.

En mortel med ringblommor och en flaska eterisk olja.

Ringblomma som hudvård

Det är innehållet av salicylsyra, eterisk olja, xantofyll och calendulin som ger ringblomman sina hudvänliga egenskaper. Salicylsyrans bakteriedödande effekt gör att ringblomman passar personer med oren hud eller akneproblem och dessutom passar ringblomman bra att använda på små sår som har svårt att läka. Personer med akneproblem rekommenderas ofta att göra en peeling med salicylsyra, eftersom syran bidrar till att rena porer och avlägsna pormaskar och andra orenheter. Med ringblommans hjälp kan man ta del av salicylsyrans effekter på naturlig väg, utan dyra salongsbehandlingar.

Förutom att verka bakteriedödande har ringblomman, tack vare sina verksamma ämnen, flera andra egenskaper som kan vara gynnsamma när det kommer till hudvård. Den är bland annat rengörande, milt sammandragande, vårdande (speciellt för torr och skadad hud) och lugnande för en irriterad hud. Dessa egenskaper gör att ringblomman passar dig med eksem, klåda, svårläkta sår och självsprickor. Den skonsamma blomman passar såväl känslig och torr hud som fet och oren hud. Dessutom är ringblomma en vanlig ingrediens i hudvård för bebisar och små barn, där den passar speciellt bra mot blöjeksem och röda barnrumpor.

Ringblomma finns i form av salva och olja och kan användas för att smörja in såväl kropp och ansikte som läppar och händer. Ringblomssalva passar utmärkt att använda då du känner dig narig eller extra torr. En naturlig hudvårdsprodukt med inslag av ringblomma hjälper till att reparera, lugna och vårda huden.

Tips! Du kan även använda ringblomman i matlagning. Prova att blanda kronblad i din sallad eller låt dem koka tillsammans med ris eller gryn för att ge dem en gyllengul färg som påminner om saffran. Tänk på att skörda kronbladen direkt när blommorna öppnat sig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..